Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nórsku Popolušku uvedie na Vianoce Jojka: Nové spracovanie prinieslo aj bozk dvoch mužov

U fanúšikov Troch orieškov pre Popolušku spustilo modernejšie spracovanie búrlivé diskusie.

16.11.2022 06:00
Tri oriešky pre Popolušku Foto:
debata (6)
Snehová kráľovná: Krajina zrkadiel Čítajte aj Jojka o ruskej produkcii: Nie je nám ľahostajné dianie na Ukrajine, máme však dlhodobé záväzky

Tri oriešky pre Popolušku sú už takmer päťdesiat rokov našou najobľúbenejšou vianočnou rozprávkou. Natočil ju v roku 1973 nakrútil režisér Václav Vorlíček s nezabudnuteľnou Libušou Šafránkovou ako Popoluškou a Pavlom Trávníčkom ako princom.

Pôvodne sa mala rozprávka natáčať v lete, no koprodukčný partner z vtedajšieho východného Nemecka mal náhodou voľný štáb počas zimných mesiacov, preto sa režisér rozhodol prispôsobiť scenár a rozprávku zasadil do zimného prostredia. Napokon práve zasnežená príroda spolu s hudbou Karla Svobodu dodali rozprávke tú pravú vianočnú atmosféru.

sex v meste, ako to bolo dalej, sarah jessica parker, Čítajte aj Hviezdy Sexu v meste naplno nakrúcajú nové časti: Takto vyzerajú prvé fotky

Remake v modernejšej verzii

„Severská pocta československej filmovej klasike prináša jej modernú veľkolepú verziu, nové kostýmy, scenérie nefalšovanej nórskej zimy, zasneženej prírody a, samozrejme, aj zdravú dávku kúziel. Rovnako ako u nás alebo v Nemecku sa práve Vorlíčkova Popoluška stala nesmrteľnou vianočnou rozprávkou aj v Nórsku, diváci ju milujú a práve preto si miestni tvorcovia trúfli ju po takmer päťdesiatich rokoch znovu prerozprávať,“ uviedol pri uvedení do kín distribútor snímky Bontonfilm.

Vlastnú verziu s názvom Tri priania pre Popolušku si Nóri natočili v roku 2021. V domácich kinách sa stal druhým najsledovanejším filmom roka, predbehla ho len bondovka No Time to Die. V slovenských kinách mala snímka premiéru pred Vianocami v roku 2021.

Nórska verzia Troch orieškov pre Popolušku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky

Bozk dvoch mužov

Hoci sú príbeh a mnohé scény rovnaké ako v pôvodnej verzii Popolušky, nie je to doslovná kópia. Nórska verzia posunula legendárny príbeh do modernejšej roviny s výraznejšími feminizmom hlavnej hrdinky a do deja pridala aj odvážnejšie prvky. Slovenských divákov prekvapí aj úplne iná hudba, ktorá prináša odlišnú náladu a emócie ako známe Svobodove skladby.

U fanúšikov pôvodnej verzie rozprávky sa však stal témou číslo jeden bozk medzi dvoma mužmi, ktorý spustil búrlivé diskusie. Médiá totiž ešte pred premiérou obleteli informácie, že Nóri do zahraničnej distribúcie ponúkajú verziu filmu bez homosexuálneho bozku, aby nevzbudila kontroverzie.

Foto: TV JOJ
Tri oriešky pre Popolušku

Objavili sa aj špekulácie, že distribútor cenzuroval pôvodnú verziu snímky, voči čomu sa Bontonfilm ostro ohradil. Napokon sa tieto informácie ukázali ako mylné a samotní Nóri potvrdili, že dve verzie rozprávky neexistujú a zahraničným distribútorom posielali kvôli rýchlejšiemu predabovaniu nedokončenú a neúplnú verziu filmu.

Nórske spracovanie Troch orieškov pre Popolušku prinesie počas sviatkov na obrazovky televízia Joj.

Pozrite si filmový trailer nórskej verzie Troch orieškov pre Popolušku:

Popoluška ako symbol Vianoc

V Nórsku sú pôvodné Tri oriešky pre Popolušku rovnako kultovou rozprávkou a symbolom Vianoc ako u nás. Verejnoprávna nórska televízia NRK ju od roku 1975 uvádza každý rok na Štedrý deň dopoludnia a v päť miliónovej krajine ju sleduje takmer milión divákov.

Keď ju v roku 1993 neodvysielala, do televízie volali rozhorčení diváci a pred budovou televízie sa zišli aj demonštranti. Nórsko je netradičné aj tým, že ju neuvádza s titulkami alebo klasickým dabingom, ale so simultánnym prekladom, kde všetky postavy nahovoril jeden herec a pod tým je počuť aj originálne dialógy v češtine.

John Lewis, The Beginner Čítajte aj Najkrajšia vianočná reklama je tu! Je dojemná, plná ľudskosti a opäť úplne iná ako všetky ostatné

Režisér Václav Vorlíček, ktorý poskytol Nórom práva na remake rozprávky, sa premiéry už nedožil, rovnako ako Libuše Šafránková. V nórskom spracovaní stvárnila Popolušku popová speváčka Smeplass vystupujúca pod menom Astrid S. V jednej z vedľajších postáv diváci spoznajú Kristofera Hivjua známeho ako Tormunda zo seriálu Hry o tróny alebo ako Nivellena zo Zaklínača.

Tri oriešky pre Popolušku však nie sú kultovou rozprávkou len u nás, v Česku alebo už spomenutom Nórsku, ale aj v Nemecku, kde funguje aj jej fanklub. Na zámku Moritzburg, kde sa časť rozprávky natáčala, sa od roku 2009 každoročne koná výstava o filme s veľkou expozíciou kostýmov a rekvizít z filmu. Obľúbená je aj v Španielsku, kde sa vysiela na Štedrý deň dopoludnia, poznajú ju vo Švajčiarsku či Rakúsku, no aj na Filipínach alebo v Spojených arabských emirátoch.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tri oriešky pre Popolušku