Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ako vyzerá televízny návrat po 18 rokoch? Táto šou má na konte extrémne rozpačitý začiatok

Pocit zdieľanej hanby, trápne momenty ale aj zaujímaví účastníci - zrecenzovali sme prvé dve časti šou Big Brother.

16.11.2023 00:00
bog brother Foto:
debata

Markíza pred pár dňami predstavila svoju novú reality šou. S Love Islandom, ktorý skončil len nedávno, si získali divácky úspech. Osvedčilo sa im, že si do vily zavolali aj internetové celebrity. Teraz sa spoliehajú na šou Big Brother, ktorú oprášili po 18 rokoch. My sme si pozreli prvé dve časti, na ktorých sme našli pár plusov a poriadne veľa mínusov.

Najskôr stručne k pravidlám – nikto, ani účastníci, ani diváci, dopredu nevedia, čo presne sa vo vile bude diať. Táto šou, ešte viac ako iné, si dáva záležať na momentoch prekvapenia. Vie sa len, že súťažiaci budú plniť rôzne úlohy a zároveň budú stavaní do zložitých situácií, ktoré dajú zabrať ich morálke, psychike aj odolnosti. Psychologické hry sú základným kameňom každej reality šou, tu však budeme môcť manipulácie Veľkého Brata sledovať „v priamom prenose“ a uvidíme tak úravú tvár účastníkov – respektíve uvidíme to, čo produkcia bude chcieť, aby sme videli – presne tak, ako v každej reality šou.

big brother Čítajte viac Markíza odštartovala šou Big Brother: Prvý diel bol plný zvratov, poznáme účastníkov

Zatiaľ čo vo vile v Love Islande sa stretli vzhľadovo „dokonalí ľudia“, v Big Brother si dali záležať na diverzite. Niekoľko súťažiacich je z queer komunity, naopak, rasová diverzita chýba.

Alkohol aj intrigy

Prvé dve časti sa niesli v duchu zoznámenia sa s pravidlami a so súťažiacimi. Vilu ukázal a pravidlá objasnil moderátor Míra Hejda – hoci sa snažil pôsobiť odľahčene a miestami vystrúhal aj nejaký vtip, na diváka pôsobili prvé minúty očakávanej reality šou rozpačito.

Do vily postupne prišlo 16 ľudí, ktorí sa poobzerali po dome a pomerne rýchlo sa chytili pohárikov so šampanským. Prví dvaja účastníci na pokyn Big Brothera v „spovednici“ rozdelili ostatných účastníkov na dve skupiny, jedna bude najbližší týždeň bývať pri ohni na dvore a spať v spacákoch, druhá si bude užívať luxus vily. Andreja (ktorý sa v medajlóniku opisuje ako rodený vodca) v priebehu pár minút prevalcovala tmavovlasá Katrin, ktorá si uzurpovala rozdeľovanie účastníkov do dvoch skupín.

Po tom, čo účastníkov rozdelili, sa aj oni pripojili k ľuďom vo vile, ktorí do seba už vytrvalo nalievali poháriky šampanského či piva.

Postupne sa utvárali skupinky, v ktorých sa viedli najrôznejšie rozhovory. Prázdne dialógy vyvážili len technické chyby samotnej produkcie – divák často netuší, ktorá osoba čo hovorí, prestrihy prichádzajú uprostred viet a hlas Big Brothera zjavne zaniká aj v samotnej vile, divák pri televíznej obrazovke počuje ešte menej.

Slovak Telekom vianočná reklama Čítajte viac Slovákov dokáže rozdeliť aj neškodná vianočná reklama: Spermie a slipy spustili petíciu

Prvá časť konči zvratom – všetci účastníci museli postupne ísť do spovednice, kde sa ich Big Brother spýtal, s kým by nechceli byť vo vile – každý si musel vybrať niekoho zo súťažiach a uviesť dôvod. Keď sa vystriedali všetci účastníci, Big Brother oznámil, že najčastejšie padlo meno Zoe, ktorá sa následne odoberie na odchod. Zoe už v úvode objasnila, že sa narodila ako muž no prešla tranzíciou a dnes je ženou.

Zaujímavé témy aj prekvapivé zvraty

Výber tejto súťažiacej je zaujímavým krokom, aj v samotnej vile sa v prvých dvoch častiach viedli zaujímavé rozhovory o procese tranzície a Zoe vysvetľovala, ako takýto proces prebieha – počas prvých dvoch dielov ukázala, že má pokojnú povahu a tému dokáže komunikovať nenásilne a citlivo. Pomerne silné zastúpenie queer osôb môže vyvolať zaujímavú diskusiu medzi divákmi, ale aj vo vile. Otázkou je, čo bolo cieľom – či šlo naozaj o snahu tvorcov zachovať čo najväčšiu diverzitu a zbúrať stereotypy, alebo naopak – či dúfajú v divoké výmeny názorov vo vile a v ešte divokejšie diskusie na internete.

Späť k téme – súťažiaci si odhlasovali, že najmenej obľúbená je práve Zoe, všetci si teda mysleli, že vilu opustí. Big Brother si ju však zavolal a oznámil jej, že nevypadáva – naopak, stáva sa paňou domu a získava výhody a týždennú imunitu.

V druhej časti sme sledovali prvú noc na vile – boli sme svedkom iskrenia medzi dvoma súťažiacimi, spevu v sprche ale aj ďalšej nálože prázdnych rečí – je to pochopiteľné, aj súťažiaci sa len zoznamovali a divák má aspoň šancu zistiť, v akých mentálnych vesmíroch súťažiaci žijú. Mnohí cítili pocit zdieľanej hanby za účastníkov šou, ktorí sa utrhli z reťaze už v prvý deň.

maľba drotára Čadca Čítajte viac Vizuálny smog nahradilo umelecké dielo: V Čadci sa legendárna budova dočkala zmeny

Tvorcovia sa rozhodli pustiť divákov naozaj všade – zatiaľ čo v Love Islande bol alkohol skôr príležitostný a na obraze sme ani raz nevideli súťažiacich fajčiť, tu od prvej časti alkohol tiekol potokom a diváci boli prítomní aj pri „fajčiarskych prestávkach“ súťažiacich na dvore. Produkcia sa rozhodla pustiť do vysielania aj moment, ktorý môžeme považovať v lepšom prípade za „na hrane“, v tom horšom za nechutný – počas nočnej párty jeden zo súťažiach vybehol na terasu, aby tam, len v trenkách… uľavil svojej plynatosti. Celú situáciu zaklincoval hlas komentátora, ktorý situáciu nazval „vypustením pary“.

Na druhý deň sa súťažiaci rozdelili na dve časti, podľa toho, ako po príchode do vily určil Adrian a Katrin. Jedni trávia čas vonku, ďalší vo vnútri. Dostali tiež prvú úlohu a prvý trest, jedli konzervy a pripravovali sa na poriadne chladnú noc. Dynamika druhej časti bola tak pomalá a miestami nudná, že divák ledva postrehol, že je konečne koniec.

Úvod vo veľkom štýle sa nekonal

Ako teda pôsobili prvé dve časti novej reality show? Nezvládnuto – hoci sa moderátor snaží o humor, nedarí sa mu a keď k tomu prirátame nevýrazného Big Brothera, amatérske prestrihy medzi jednotlivými zábermi a ťažkopádnu dynamiku, je to prinajlepšom na 3 body z 10.

Pozitívne hodnotíme snahu o diverzitu, pomerne zaujímavý mix súťažiacich a ich doterajšie správanie sa vo vile – vo väčšine prípadov sa ukazujú ako príčetní ľudia, ktorí môžu vytvoriť zaujímavé situácie.

Súťažiaci v reality show Big Brother Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky

Je škoda, že si zatiaľ scenáristi nedali viac práve so samotným voiceover komentárom – len je pri takýchto šou nosný a v prípade Big Brothera je prinajmenšom nevýrazný. Úloha moderátora bola nateraz minimálna, okrem pár pokusov o vtip a vysvetlenia pravidiel viac priestoru nedostal a nie je jasné, ako to bude vyzerať neskôr – tam musíme počkať aspoň do konca prvého týždňa.

Ešte jedna dobrá správa na záver – tie najväčšie chyby vyplývajú z technických nedokonalostí pri strihu, pri ozvučení vily a pri hlasitosti hlasu Big Brothera – všetko sú to napraviteľné chyby, ktoré snáď časom vymiznú. Ak však kvalita šou ďalšími časťami nestúpne, môže byť resuscitácia česko-slovenského Big Brothera naozaj len dočasná a ďalšej série sa nemusíme dočkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Big Brother