Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vizuálny smog nahradilo umelecké dielo: V Čadci sa legendárna budova dočkala zmeny

Už pár týždňov sa na obyvateľov Čadce namiesto billboardov pozerá maľovaný drotár.

11.11.2023 09:00
maľba drotára Čadca Foto:
debata

Obyvateľom Čadce je budova lekárne Fontána dobre známa. Mnohí sa roky na jej fasádu pozerali so smutným povzdychom, tvorila ju totiž nevzhľadná mozaika rôznych reklám na supermarkety či miestne prevádzky. Teraz sa oči upierajú na krásnu maľbu, ktorú vytvorili traja výtvarníci zo Slovenska.

sexistický kix Čítajte viac Šialený bizár slovenskej reklamy: Nominácie na Sexistický kix tento rok poriadne prekvapili

Pracujú pod hlavičkou RIVUS. „S hlbokým rešpektom k nášmu kultúrnemu dedičstvu Vám predstavujeme mural, ktorý v sebe skrýva srdce kysuckého drotárstva. Táto umelecká maľba, inšpirovaná dobovou fotografiou drotára, nám pripomína časy, keď naši predkovia tvorili remeslom históriu Kysúc. Pestré farby rozžiaria mestský ruch a odstránia stopy reklamného smogu, ktorý predtým zatemňoval fasádu budovy,“ píše sa na stránke Street Art Academy. Zdôrazňuje, že Čadca sa tak stáva mostom medzi minulosťou a prítomnosťou, pripomínajúc silu, odhodlanie a remeselnícku zručnosť predkov.

Zmena k lepšiemu

Pre zmenu sa rozhodol majiteľ lekárne. „Tak sme sa odhodlali k zmene. Stena plná reklamných panelov, tak často dávaná za vzor nevkusu a reklamného smogu (nielen) v Čadci, je minulosťou,“ píše sa na FB stránke už od augusta.

Majiteľ vysvetľuje aj dôvod, prečo sa rozhodli na fazádu namaľovať drotára. „Drotárstvo je od roku 2019 zapísané v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na Slovensku. A ako jediné má vzťah ku Kysuciam. Toto vandrovné remeslo zamerané na podomové opravovanie kuchynského riadu, výrobu a predaj rôznych výrobkov z drôtu a neskôr i plechu ukazuje na ekonomickú chudobu, ale i estetické a umelecké bohatstvo Kysučanov koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Verím, že moderné spracovanie tejto témy formou veľkoplošnej murálnej maľby spojí odkaz starý viac ako 100 rokov – predlohou bola fotografia drotára Jána T. z roku 1920 – s moderným mestom, akým Čadca určite chce byť,“ píše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reklama #Billboard #graffiti