Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stálo by to niekoľko desiatok miliónov eur, reaguje RTVS na zámer vlády rozdeliť inštitúciu na televíziu a rozhlas

Slovenská televízia a Slovenský rozhlas boli zlúčené v roku 2011.

15.11.2023 00:00
20200716 rtvs 003714948 Foto:
Logo na budove sídla RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (7)

Vláda Roberta Fica v programovom vyhlásení deklaruje, že presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo), prípadne zváži iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS. Uviedla to v časti venovanej kultúrnej politike, kabinet programové vyhlásenie vlády v pondelok 13. novembra schválil.

fico, Čítajte viac Fico naplno rozbieha vojnu voči médiám: Markíze, Denníku N, Sme a Aktualitám preverí prístup, sú neželanými hosťami

RTVS sme sa opýtali, ako vníma tento zámer vlády. „RTVS sleduje zámer vlády rozdeliť verejnoprávne médium na dva nezávislé subjekty a dáva do pozornosti zložitosť a možné dopady takéhoto kroku. Verejnoprávna inštitúcia je fungujúci mechanizmus, ktorý pôsobí ako silné médium naprieč televíznym, rozhlasovým a online prostredím,“ uviedla pre Mediaklik Zuzana Vicelová, manažérka marketingovej komunikácie RTVS.

Na otázku, čo by pre inštitúciu znamenalo rozdelenie z hľadiska pracovných a výrobných procesov, Vicelová konštatuje: „Vzhľadom na to, že v tomto nastavení rozhlas a televízia pracujú už 12 rokov, je pred zásahom do jej fungovania nevyhnutné podrobiť hĺbkovej analýze legislatívnu, technologickú, ekonomickú, personálnu a programovú oblasť.“

A koľko by RTVS opätovné rozdelenie na samostatnú televíziu a rozhlas? „Až po zanalyzovaní všetkých vstupov môžeme začať hovoriť o konkrétnych číslach a dopadoch. Už teraz je ale zrejmé, že rozdelenie RTVS by stálo niekoľko desiatok miliónov eur,“ upozorňuje Vicelová.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac Vláda plánuje zásadné zmeny v médiách: RTVS sa otrasie v základoch a prísnejšie podmienky pre rádiá

Dvanásťročná história

RTVS vznikla 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo), ktoré v súčasnosti tvoria jej organizačné zložky, ktoré samostatne hospodária.

O ich zlúčení do jednej inštitúcie rozhodla vláda v novembri 2010 a následne zákon o RTVS schválil parlament. Právnu normu vtedy okrem koaličných poslancov (SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd) podporili aj šiesti členovia SNS. Poslanecký klub Smeru-SD hlasoval proti.

Návrh zlúčenia pripravil vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer (SaS), podľa ktorého mala právna norma zabrániť nielen ďalšiemu zadlžovaniu televízie, ale aj skvalitniť vysielanie oboch médií. Za generálnu riaditeľku spojenej inštitúcie bola 1. januára 2011 vymenovaná dovtedajšia riaditeľka SRo Miloslava Zemková, v hre bol aj riaditeľ STV Štefan Nižňanský.

Veľké reformné plány

Reforma verejnoprávnych inštitúcií mala trvať minimálne tri roky a jedným z prvých krokov malo byť zrušenie koncesionárskych poplatkov k 1. januáru 2012. Medzi posledné kroky reformy malo patriť presídlenie rozhlasu a televízie do jednej budovy so spoločným technologickým zázemím pre rozhlasové i televízne vysielanie. Rezort kultúry rátal s tým, že spojením SRo a STV štát ušetrí najmä pri administratíve a personálnom obsadení, zlúčenie si nemalo vyžiadať ani cent zo štátneho rozpočtu.

Zemková bola po roku a pol z postu šéfky RTVS odvolaná vládou Roberta Fica, ktorá vzišla z predčasných volieb v roku 2012. Novým generálnym riaditeľom RTVS sa stal Václav Mika (2012 – 2017), ktorého v nasledujúcom päťročnom funkčnom období (2017 – 2022) vystriedal Jaroslav Rezník. Od augusta 2022 vedie RTVS Ľuboš Machaj.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #programové vyhlásenie vlády #PVV #rozdelenie RTVS