Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vláda plánuje zásadné zmeny v médiách: RTVS sa otrasie v základoch a prísnejšie podmienky pre rádiá

RTVS čaká opäť rozdelenie, rádiá zmena povinných kvót.

13.11.2023 14:49
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (4)

Vláda dnes zverejnila programové vyhlásenie vlády (PVV). To následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru. „Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete,“ uviedol vládny kabinet v materiáli.

V časti venovanej kultúrnej politike PVV deklaruje, že kabinet presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, prípadne zváži iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS. Inštitúcia vznikla dňa 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu, ktoré v súčasnosti tvoria jej organizačné zložky, ktoré samostatne hospodária.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte aj Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej postavenie a financie, ak robia politiku, nech nesú zodpovednosť

Kvóty na slovenskú hudbu

Kabinet chce tiež rozšíriť systém kvót, známy v rámci podpory slovenskej hudby v rádiách. „Vláda pripraví komplexnejší návrh na ich uplatňovanie na celý okruh slovenskej kultúrnej tvorby vrátane prezentácie slovenských umelcov v štátnych inštitúciách a vo verejných priestoroch,“ zdôrazňuje.

Avizuje tiež nové štatúty verejnoprávnych umeleckých podporných fondov s cieľom „zvýšenia podpory originálnej slovenskej tvorby a zvýšenia kontroly využívania verejných zdrojov“.

Slovak Telekom vianočná reklama Čítajte aj Slovákov dokáže rozdeliť aj neškodná vianočná reklama: Spermie a slipy spustili petíciu

Podpora národnej kultúry

Programový dokument zvýrazňuje systematickú podporu národnej kultúry. „Vláda má záujem, aby národná kultúra bola v popredí spoločenského záujmu, a preto jej bude poskytnutá adekvátna podpora na jej rozvoj,“ píše sa v PVV. Deklaruje systémovú a dlhodobú podporu všetkých foriem slovenskej ľudovej kultúry, taktiež systémovú podporu miestnej a regionálnej kultúry.

„Zasadíme sa o vytvorenie verejného dotačného systému pre regionálne kultúrne a spoločenské organizácie v úzkej spolupráci so samosprávami,“ uvádza kabinet v tejto súvislosti. Za dôležité považuje tiež systémové zlepšenie sociálneho postavenia kultúrnych pracovníkov v spoločnosti, s osobitným dôrazom na pracovníkov miestnej kultúry.

Avizuje tiež nové štatúty verejnoprávnych umeleckých podporných fondov s cieľom „zvýšenia podpory originálnej slovenskej tvorby a zvýšenia kontroly využívania verejných zdrojov“. Vláda bude venovať pozornosť aj kultúrnym potrebám príslušníkov národnostným menšín, hľadať bude tiež nové zdroje financovania kultúry mimo verejných zdrojov, prostredníctvom zvýšenia solidarity a ekonomickej angažovanosti súkromného sektora.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #programové vyhlásenie vlády #kvóty na slovenskú hudbu #PVV #rozdelenie RTVS