Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je to definitívne: RTVS prišla o hokejovú extraligu. Predpokladali sme iný výsledok, uviedol Machaj

RTVS neodvysiela 31. sezónu slovenskej hokejovej extraligy, štartuje 15. septembra.

13.09.2023 20:30
SR hokej TEl extraliga 17. kolo Prešov Košice POX Foto:
Eduard Šimun vlani nastupoval proti Košiciam, v novej sezóne bude hájiť ich farby.
debata

RTVS dnes oznámila, že napriek veľkému úsiliu a niekoľkomesačných vyjednávaniach nedošlo k dohode s TV JOJ, s ktorou pred dvomi rokmi Slovenský zväz ľadového hokeja podpísal zmluvu na ďalšie sezóny bez obchodnej súťaže. RTVS tak neodvysiela slovenskú hokejovú extraligu, jej nový ročník štartuje už v piatok 15. septembra.

matovič, kaliňák Čítajte aj Aká krajina, také politické dno: Bitka Matoviča a Kaliňáka rozbila slovenský internet

Joj si hokej nepustí

Po dnešnom oznámení, ktoré RTVS zaslala akciová spoločnosť Slovenská produkčná, sa situácia ohľadom vysielacích práv na slovenskú hokejovú extraligu finálne uzavrela. „V roku 2021 Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) bez akýchkoľvek rokovaní a obchodnej súťaže rozhodol, že na tri sezóny, od leta 2023 s opciou na ďalších päť ročníkov, bude vlastníkom práv na najvyššiu domácu hokejovú súťaž TV JOJ,“ uvádza RTVS s tým, že v tom čase vlastnila vysielacie práva na hokejovú extraligu v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK).

„RTVS prijala informáciu o strate najvyššej domácej hokejovej súťaže s rozčarovaním a sklamaním, keďže rozhodnutiu predchádzali intenzívne rokovania ohľadom vyriešenia celej situácie. RTVS bola pripravená finančne aj procesne práva a licenciu pokryť a uzavrieť dohodu s TV JOJ, ktorá získala práva od SZĽH,“ uviedla RTVS s tým, že odvysielala 27 sezón slovenskej hokejovej extraligy z celkového počtu 30 a dlhé roky bola solídnym strategickým partnerom slovenského hokeja.

SZĽH vyhlásil, že vlastníkom práv nie je APHK, ale práve zväz a spor v prípade zmluvného vzťahu medzi zväzom a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK) odmietol. „RTVS niekoľkokrát vyzvala SZĽH na rokovanie a pozývala vedenie k jednaniam pri okrúhlom stole, avšak SZĽH nemal záujem o celej veci rokovať,“ uvádza telerozhlas.

na nože, Čítajte aj Prvé šokujúce divácke zvraty: Markízu nepríjemne zaskočila sledovanosť. Má na krku prvý problém?

Šéf Športu Žgravčák: SZĽH nemal záujem situáciu riešiť

Riaditeľ Sekcie športu RTVS Ján Žgravčák priblížil pozadie celej situácie: „RTVS mala uzatvorenú zmluvu s APHK, ktorá obsahovala aj opciu na ďalšie dva roky. S týmito východiskami sme v rámci sekcie športu RTVS pracovali. Po zistení, že TV JOJ má práva na túto a ďalšie sezóny slovenskej hokejovej extraligy, sme intenzívne vyzývali vedenie SZĽH na rokovania. Nemali však vôbec záujem situáciu riešiť. Je absurdné odvolávať sa na obchodnú súťaž a prípadnú dohodu medzi dvomi televíziami, keď žiadna obchodná súťaž o práva na najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž nebola vyhlásená. Slovenská televízia roky podporovala slovenský hokej, bola jeho parterom a dovolím si tvrdiť, že stála pri budovaní jeho fanúšikovskej základne a prispela k rozvoju tohto športu na Slovensku. V tomto kontexte je o to viac zarážajúce, že vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja podpísalo takúto zmluvu bez toho, aby informovalo dlhoročného partnera.“

Riaditeľ RTVS Machaj: JOJ predala sublicenciu inej spoločnosti

„Udržanie vysielania slovenskej hokejovej extraligy v programových službách RTVS bola jednou z najdôležitejších priorít v tomto roku. Keď sme sa začiatkom roka dozvedeli, že SZĽH bez akejkoľvek predchádzajúcej komunikácie podpísal zmluvu s TV JOJ, a tá je držiteľom licencií, začali sme okamžite rokovať. Pomerne dlho sa nastavovali podmienky, prebehlo množstvo stretnutí. Dokonca včera sme si ešte vymieňali stanoviská, ktoré by nám sublicenciu zabezpečili. Dnes na obed, dva dni pred spustením slovenskej hokejovej extraligy, nám TV JOJ oznámila, že RTVS nebola schválená boardom ako ďalší sublicencor a predala práva inej spoločnosti, ktorá si neželala, aby RTVS ako priamy konkurent vysielala tieto zápasy. Na základe predchádzajúcich jednaní sme predpokladali iný výsledok. Je to sklamanie, ale RTVS sa naďalej bude snažiť, aby hokej z jej vysielania nezmizol,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

the morning show, Čítajte aj Zabudnite na mier: Seriálový hit sľubuje nefalšovanú televíznu vojnu plnú podrazov

Lukratívne športy získali komerčné televízie

Televízia JOJ tak v budúcom roku na svojej stanici JOJ Šport prinesie najvýznamnejšie a divácky najatraktívnejšie hokejové súťaže. Od roku 2024 do roku 2028 má exkluzívne vysielacie práva na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré boli doposiaľ doménou RTVS, vysiela aj MS v hokeji do 18 a do 20 rokov. A hokejovú kolekciu si doplnila aj o domácu Tipos extraligu.

Najväčšie futbalové turnaje má zase pod palcom televízia Markíza. Odvysiela všetky zápasy EURO 2024 a EURO 2028, exkluzívne práva má tiež na všetky zápasy najvyššej domácej futbalovej súťaže Niké ligy. Na Voyo vysiela okrem iných športov aj najvyššiu českú futbalovú súťaž (Fortuna liga) a najvyššiu českú hokejovú súťaž (Tipsport extraliga).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #Tipos extraliga #JOJ Šport #RTVS Šport