Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predbehol Pellegriniho aj Hegera: Televízne politické diskusie majú nového lídra

Ktorých politikov a strany sme tento rok najčastejšie videli v televíznych politických reláciách?

06.07.2023 06:00
Na telo, Eduard Heger, Peter Pellegrini Foto:
Predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda hnutia Sme rodina v relácii Na telo s moderátorom Michalom Kovačičom.
debata (9)

Politické dianie na Slovensku bolo v prvom polroku tohto roka turbulentné. Po odvolaní vlády naďalej trvala politická kríza. Premiér Eduard Heger nenašiel novú 76, v marci si založil novú stranu a jeho cesty s Igorom Matovičom sa rozišli. Občania sa v referende vyjadrili k predčasným voľbám, ktorých termín bol po búrlivých rokovaniach stanovený na 30. september.

Po chaose vo vláde a legislatívnej „smršti“ v parlamente vymenovala prezidentka v polovici mája úradnícku vládu na čele s Ľudovítom Ódorom. Dôveru parlamentu si nezískala. A rozbehla sa predvolebná kampaň a ulice začali zapĺňať bilbordy s tvárami politikov.

dvojica, počítač, notebook, internet, mapa, cestovanie, plánovanie, domov, káva, čaj, hrnčeky, láska, manželia, gauč, obývačka, dovolenka Čítajte aj Návštevnosť webov: Nový líder rebríčka prevádzkovateľov si obhájil prvenstvo. A ako jediný prekonal trojmiliónovú hranicu

Televízne politické diskusie patrili aj v prvom polroku tohto roka k najsledovanejším televíznym programom so stovkami tisíc divákov. Pozreli sme sa, ktorí politici chodili do duelov najčastejšie a ktoré strany a hnutia mali najväčšie zastúpenie.

Do prehľadu sme zahrnuli päť pravidelných relácií: Na telo televízie Markíza, O 5 minút 12 vysielané na Jednotke RTVS, V politike televízie TA3, Na hrane televízie JOJ a Sobotné dialógy Rádia Slovensko, ktoré vysiela aj spravodajská stanica RTVS :24.

Vydrica Čítajte aj Hlavnému mestu pribudne nová atrakcia. Po rokoch plánov bude mať výťah na Bratislavský hrad

Najviditeľnejší politik tohto roka

V uplynulých dvoch rokoch bol najčastejším hosťom televíznych diskusií predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tomto roku to už neplatilo. Najčastejším diskutérom sa stal predseda parlamentu a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý svoju účasť v televíznych diskusiách výrazne zvýšil. V prvom polroku bol hosťom v šestnástich diskusiách. Pellegrini „len“ v trinástich, predbehol ho odvolaný premiér Eduard Heger aj Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

Ďalšími najviditeľnejšími politikmi boli zhodne s jedenástimi účasťami predseda Smeru-SD Robert Fico a Erik Tomáš z tej istej strany. Desaťkrát prijal pozvanie predseda SaS Richard Sulík, len o jednu účasť menej mali predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková. Osemkrát prišli do politických relácií diskutovať Milan Krajniak (Sme rodina), Igor Matovič (OĽaNO) a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Prezidenta Zuzana Čaputová bola hostkou v štyroch diskusiách – dvakrát v Sobotných dialógoch a jedenkrát v O 5 minút 12 a Na hrane. Premiér vlády odborníkov Ľudovít Ódor bol hosťom dvakrát – v O 5 minút 12 a Na hrane.

Všetkých politikov, ktorý prišli do televíznych politických diskusií viac ako raz, si môžete pozrieť v tomto grafe:

Spomedzi politických strán a hnutí mali najvyššie zastúpenie politici a političky strany Hlas-SD, ktorí boli hosťami televíznych diskusií 45-krát. Len o jednu účasť menej si pripísalo hnutie OĽaNO. Nasleduje strana SaS s 36 účasťami, politici Smeru-SD boli hosťami 35-krát, Sme rodina 27-krát, Demokrati 20-krát a Za ľudí 12-krát. Z mimoparlamentných strán boli najčastejšie hosťami politici Progresívneho Slovenska (13-krát), KDH (7-krát) a SNS (3-krát).

Relácie O 5 minút 12 a V politike, a tiež rozhlasové Sobotné dialógy sa s divákmi rozlúčili koncom júna a na obrazovky sa vrátia sa až po letnej prestávke. Divákom sa aj počas prázdnin naďalej prihovára V politike spravodajskej televízie TA3.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sobotné dialógy #O 5 minút 12 #Na hrane #V politike #politické relácie #Na telo