Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Príde RTVS o ďalší lukratívny šport? Strata by ohrozila existenciu športovej televízie

Po hokejovom šampionáte je v ohrození najvyššia domáca súťaž.

16.06.2023 12:45
SR Michalovce šport hokej TEL semifinále 3... Foto: ,
Snímka z extraligového zápasu Michalovce - Košice.
debata (1)
koncesionárske poplatky Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov sa blíži. Od 1. júla už RTVS platiť nemusíte, doterajší dlh však nezanikne

Rada RTVS sa na svojom štvrtkovom (15. júna 2023) zasadnutí okrem iného zaoberala aj informáciou o aktuálnom stave vysielacích práv na najvyššiu domácu hokejovú súťaž, ktoré pri využití dvojročnej opcie mal podľa RTVS v zmysle existujúcej zmluvy s Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK) dostať telerozhlas. Na základe medializovaných informácii však Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) ešte v roku 2021 podpísal zmluvu s TV JOJ od nasledujúcej sezóny na obdobie troch rokov s opciou na ďalších päť rokov.

„Spôsob, akým SZĽH na čele s Miroslavom Šatanom obrali verejnoprávneho vysielateľa o vysielacie práva na hokejovú extraligu seniorov, je v slušnej spoločnosti neakceptovateľný. Javí znaky netransparentnosti, diskriminácie a podľa záverov viacerých právnych analýz aj možné porušenie príslušnej legislatívy,“ povedal predseda Rady RTVS Igor Gallo.

TA3, TV spot Čítajte aj Ta3 zmenila po dvoch desaťročiach sídlo. V televíznom spote predstavuje programové zmeny

Televízia JOJ by tak v budúcom roku na svojej stanici JOJ Šport priniesla najvýznamnejšie a divácky najatraktívnejšie hokejové súťaže. Od roku 2024 do roku 2028 získala exkluzívne vysielacie práva na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré boli doposiaľ doménou RTVS, vysiela aj MS v hokeji do 18 a do 20 rokov. A hokejovú kolekciu by mala doplniť aj domáca hokejová Tipos extraliga.

Najväčšie futbalové turnaje má zase pod palcom televízia Markíza. Odvysiela všetky zápasy EURO 2024 a EURO 2028, exkluzívne práva má tiež na všetky zápasy najvyššej domácej futbalovej súťaže Fortuna liga. Na Voyo vysiela okrem iných športov aj najvyššiu českú futbalovú súťaž (Fortuna liga) a najvyššiu českú hokejovú súťaž (Tipsport extraliga).

joj, joj group, Čítajte aj Jojka ide tvrdo proti konkurencii: Novú televíziu spustí nečakane skoro

„Ak by súčasná situácia zostala nezmenená a prenosy zo zápasov našej najvyššej hokejovej súťaže z obrazoviek RTVS zmizli, zásadným spôsobom to môže ovplyvniť ďalšiu existenciu programovej služby :Šport. Aj preto rada jednohlasne prijala uznesenie, v ktorom vyzýva vedenie SZĽH, aby prehodnotilo proces pridelenia predmetných vysielacích práv a zaviazala generálneho riaditeľa RTVS, aby o aktuálnej situácii bezodkladne informoval ministra školstva, pod ktorého gesciu šport patrí a rozhoduje o prideľovaní štátnych financií pre občianske združenie SZĽH,” dodal Gallo.

SR hokej SZĽH Výkonný výbor TK BAX šatan Čítajte viac Hokejový zväz reaguje: Námietky Rady RTVS sú neopodstatnené, nebránime sa dohode o extralige

Obidve športové televízie spustili svoje vysielanie koncom roka 2021. Prvou bola JOJ Šport, ktorá odštartovala 6. októbra 2021, RTVS Šport spustil telerozhlas 20. decembra 2021.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #Tipos extraliga #JOJ Šport #RTVS Šport