Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zlaté glóbusy sú rozdané: Obrovské prekvapenia medzi filmami, seriálom vládne Hra o tróny

Jubilejný 80. ročník rozdal svoje sošky. Udeľovanie Zlatých glóbusov opäť prinieslo prekvapenia.

11.01.2023 08:30
Fabelman, spielberg, Foto: ,
Judd Hirsch, Gabriel LaBelle, Steven Spielberg, Michelle Williams a Paul Dano z filmu Fabelmanovci.
debata
dunaj, Čítajte aj Markíza a jej historický seriál: Vylámala si zuby? Nie! Je veľmi príjemným prekvapením

Čiastočne autobiografický film The Fabelmans (Fabelmanovci) od režiséra Stevena Spielberga a írska čierna komédia The Banshees of Inisherin (Víly z Inisherinu) získali v stredu hlavné ceny na 80. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov, ktoré sú považované za najdôležitejšie americké filmové ceny po Oscaroch.

Herec Austin Butler z filmu Elvis. Foto: SITA, Chris Pizzello
Austin Butler, elvis, Herec Austin Butler z filmu Elvis.
Salma Hayek Čítajte aj OBRAZOM: Úchvatná Chastain, Salma Hayek ako trblietavá Venuša a pozrite sa na hviezdu hitu Wednesday - je nádherná!

Snímka Fabelmanovci bola vyhlásená za najlepšiu filmovú drámu. Režíroval ju Steven Spielberg, ktorý zvíťazil aj v kategórii najlepší režisér. Film Víly z Inisherinu sa stal najlepšou filmovou komédiou a írsky herec Colin Farrell, ktorý v ňom stvárnil hlavnú postavu, získal ocenenie za najlepšiu mužskú úlohu v komediálnej snímke. Táto komédia zároveň zvíťazila aj v kategórii najlepší filmový scenár.

V tejto kategórii išlo o veľké prekvapenie, keďže sa očakávalo, že na udeľovaní budú valcovať kasové trháky ako Top Gun 2 alebo Avatar 2. Oba filmy vyšli naprázdno.

Prekvapením, v negatívnom slova zmysle, je snímka Avatar: Cesta vody. Druhé pokračovanie kultového sci-fi v kinách naďalej valcuje a zostávajú len dni, keď prekoná magickú hranicu 2 miliárd dolárov v zárobkoch. Práve táto suma bola akousi nepísanou métou a skúškou pre celú ságu. Avatar patrí medzi najdrahšie filmy histórie kinematografie, a aby sa film dostal do plusu musel minimálne zarobiť spomínanú sumu. Zároveň to bola skúška na divákov, či po 13 rokoch od jednotky majú stále záujem o tento príbeh. Filmové štúdio teda dalo zelenú tretieho pokračovaniu a režisér James Cameron potvrdil realizáciu štvrtého a piateho filmu.

Emma D'Arcy a Milly Alcock zo seriálu Rod... Foto: SITA, Chris Pizzello
Emma D'Arcy, Milly Alcock, rod draka, Emma D'Arcy a Milly Alcock zo seriálu Rod draka.
Jennifer Coolidge Čítajte aj Tak, Oscara získava... A publikum vybuchlo od smiechu! Tu je hviezdny okamih slávnej Stiflerovej mamy na Zlatých glóbusoch

Austrálska herečka Cate Blanchettová sa stala najlepšou herečkou v dráme. Ocenenie získala za hlavnú úlohu v snímke Tár o živote skladateľky a dirigentky Lydie Tár.

Móda z 80. ročníka cien Zlatý glóbus Fotogaléria - 71 fotiek Všetky fotky
Herečka Jessica Chastain v šatách Oscar de la...
online Čítajte aj TOP 20 webov v roku 2022: Zoznam predbehol Sme, štyri weby narástli až o desiatky percent

Cenu za najlepšieho herca v dráme získal Austin Butler, ktorý si zahral v snímke Elvis.

Víťazkou kategórie najlepšia herečka v komédii sa stala Michelle Yeohová za film Everything Everywhere All at Once (Všetko, všade, naraz).

Herečka Jennifer Coolidge zo seriálu Biely lotos. Foto: SITA, Chris Pizzello
Jennifer Coolidge, biely lotos, Herečka Jennifer Coolidge zo seriálu Biely lotos.
322249301 700976405012844 6658484256450823056 n Čítajte aj Revolučný krok známeho reťazca: S týmto je po 20-tich rokoch definitívny koniec

Zlatý glóbus za najlepší televízny seriál v kategórii dráma si odniesol House of Dragon (Rod draka); v kategórii komédia a muzikál ocenenie získal sitkom Abbott Elementary (Základná škola Willarda Abbotta). Najlepšou minisériou sa stal The White Lotus (Biely lotos).

Rod draka je absolútnym svetovým hitom a stal sa najsledovanejším seriálom na HBO Max. Po prvej odvysielanej epizóde stanica potvrdila nakrúcanie druhej série. Tá sa začne nakrúcať na jar tohto roka a do vysielania sa dostane v priebehu roka 2024.

Seriál, ktorého dej sa odohráva 200 rokov pred udalosťami seriálu Hra o tróny, vychádza z knihy George R. R. Martina Oheň a krv a rozpráva príbeh rodu Targaryenovcov. Jeho zlaté časy, ale aj postupný úpadok a príchod občianskej vojny. Čo bude rozbuškou pre neľútostný boj o Železný trón? Niečo neslýchané! Na trón by mala zasadnúť, prvýkrát v histórii žena. A to sa nesmie stať. V Západozemi opäť potečie krv potokom, na nástupníctvo si budú nárokovať viacerí. Avšak cieľ je jasný, treba odstrániť princeznú Rhaenyru Targaryen. Tá má v pláne vybudovať v krajine nový poriadok. A to rozhodne nie je pochuti zvyšku šľachty, ktorá má vlastnú agendu.

Na tretiu sériu čaká aj Biely lotos. Nenápadná komédia, ktorá vznikla počas pandémie sa stala nečakaným hitom a druhá séria začala naberať rekordný počet divákov. Diváci by sa jej mali dočkať v priebehu budúceho roka.

Zlaté glóbusy v 25 televíznych a filmových kategóriách každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA). Tohtoročné odovzdávanie cien sa konalo v hoteli Beverly Hilton v Los Angeles a moderoval ho stand-up komik Jerrod Carmichael. Počas galavečera vystúpil s videopríhovorom aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #seriál Hra o tróny #seriál Rod Draka #Elvis #Biely lotos