Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

ČT na Vianoce neporuší tradíciu. Prinesie dve nové rozprávky, jedna vznikla v slovenskej koprodukcii

Česká televízia uvedie na Štedrý večer a Prvý sviatok vianočný v premiére dve rozprávky.

13.12.2022 06:00
krakonošove tajomstvo, Foto:
Jakub Prachař a Dominika Morávková v novej rozprávke Krakonošovo tajomstvo, ktorá vznikla v koprodukcii ČT a TV JOJ
debata
Vincent Štofaník Čítajte rozhovor Programový riaditeľ RTVS: Konkurenciou Jednotky sú aj verejnoprávne programy, ktoré paradoxne vysielajú komerčné stanice

Česká televízia a vianočné premiéry rozprávok patria už mnohé roky neoddeliteľne k sebe. Dlhoročná tradícia nebude ani tento rok porušená. Na Štedrý večer bude mať premiéru rozprávka Tajomstvo starej bambitky 2, ktorú české kiná uvádzali len na jar tohto roka a prišlo si ju pozrieť až pol milióna divákov. Doplní ju aj prvý diel, ktorý sa zaradil medzi najúspešnejšie rozprávky poslednej dekády.

Na prvý sviatok vianočný sa prvýkrát odhalí skutočné Krakonošovo tajomstvo. Výpravná televízna rozprávka vznikla v koprodukciou s televíziou Joj, pre ktorú je to po seriáli Ultimátum ďalšia spolupráca s českou verejnoprávnou televíziou.

„Štedrovečerná rozprávka je pre nás jedným z vrcholov celoročného programu. Tradíciu si Česká televízia drží už dvadsaťdeväť rokov a ani tento rok tomu nebude inak. V televíznej premiére uvedieme dve filmové rozprávky, ktoré majú všetko, čo majú správne rozprávky mať. Sú vtipné, napínavé a nechýba dobrý koniec,“ hovorí riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

tri oriešky na popolušku, Čítajte aj Vianoce na RTVS: Veľká zmena po 25 rokoch! Tri oriešky pre Popolušku uvidíte...

Tajomstvo starej bambitky 2

Na Štedrý večer bude mať televíznu premiéru rozprávka Tajomstvo starej bambitky 2, ktorá voľne nadväzuje na dej prvého dielu. „Ponuku vrátiť sa k Bambitke som prijal s úplným nadšením. Jednak to bol kedysi môj prvý väčší filmový počin, jednak ma jednotka naozaj bavila. Mám tú rozprávku veľmi rád. Predstavuje pre mňa hlavne harmóniu, pokoj a nádej,“ hovorí predstaviteľ kráľa Jakuba Tomáš Klus.
Herečka Valentýna Bečková a spevák a herec... Foto: © Fairytale Production / Vojtěch Resler
TSB-2PR-029-1 Herečka Valentýna Bečková a spevák a herec Tomáš Klus v rozprávke Tajomstvo starej bambitky 2.
V pokračovaní vládne Jakub s Aničkou a ich rodina sa rozrástla o zvedavú princeznú Johanku, ktorá najradšej trávi čas u svojho dedka a hrnčiara Karabu. Okrem známych hrdinov sa v pokračovaní predstaví aj jedna nová postava – kráľovná Júlia zo susedného kráľovstva. Mladú, neskúsenú kráľovnú sa snažia bývalí prefíkaní radcovia Lorenc a Ferenc zneužiť na vlastné obohatenie. Nastane čas oprášiť tajomnú lúpežnícku bambitku a spojiť sily, aby spravodlivosť a láska znovu zvíťazili.
Ondřej Vetchý v rozprávke Tajomstvo starej... Foto: ČT
Tajomstvo starej bambitky 2 2 Ondřej Vetchý v rozprávke Tajomstvo starej bambitky 2.

Krakonošovo tajomstvo

David Švehlík ako Krakonoš v rozprávke... Foto: ČT, TV JOJ
Krakonošovo tajomstvo David Švehlík ako Krakonoš v rozprávke Krakonošovo tajomstvo.

Výpravná rozprávka Krakonošovo tajomstvo bude mať premiéru na prvý sviatok vianočný. Prináša príbeh o láske pravej a nepravej, pokladoch, ktoré šťastie nenosia, ale hlavne o záhadnom Krakonošovi, ktorý stráži tajomstvá hôr pred chamtivými ľuďmi a poctivých ľudí pred chorobami a darebákmi. Len málokto vie, kto to vlastne je a odkiaľ sa vzal. Nová rozprávka prinesie jednu z možných odpovedí.

V hlavej úlohe Krakonoša diváci uvidia Davida Švehlíka. „Rád si zahrám v rozprávke, ktorá je dobre napísaná, má dobré obsadenie, výborného režiséra. A tentokrát je tu ešte niečo navyše – som veľký milovník Krkonôš, takže zo spolupráce som mal ešte o niečo väčšie potešenie,“ hovorí herec, ktorého diváci poznajú aj z rozprávok Anjel Pána či O Šípkovej Ruženke.

Nová rozprávka Krakonošovo tajomstvo vznikla v... Foto: TV JOJ
krakonošove tajomstvo, Nová rozprávka Krakonošovo tajomstvo vznikla v koprodukcii Českej televízie a TV JOJ. Nakrútil ju režisér Peter Bebjak (na snímke prvý sprava).

„Náš príbeh má všetky atribúty súčasnej, atraktívnej žánrovo rozmanitej rozprávky. Pre mňa bol Krakonoš skôr zápornou postavou. V rozprávkach som ho vnímal ako niekoho, kto v jednom kuse niekoho trestá. Každému, kto sa s ním stretol, urobil niečo zlé. Nebola to pre mňa tá dobrá, spravodlivá postava. Náš príbeh je pre mňa vlastne novým pohľadom na túto legendu,“ hovorí režisér rozprávky Peter Bebjak. Slovenská strana je v rozprávke okrem režiséra zastúpená aj herečkami Dianou Mórovou a Dominikou Morávkovou či výnimočným hercom Martinom Hubom.

Jakub Prachař a Dominika Morávková v novej... Foto: TV JOJ
krakonošove tajomstvo, Jakub Prachař a Dominika Morávková v novej rozprávke Krakonošovo tajomstvo, ktorá vznikla v koprodukcii ČT a TV JOJ.

A ešte oveľa viac

Rozprávok bude vo vianočnom programe Českej televízie niekoľko desiatok. Nebudú chýbať ani vlaňajšia štedrovečerná rozprávka Ako si nevziať princeznú či O vianočnej hviezde z roku predtým, alebo obidva diely Anjel Pána, Peklo s princeznou, Šťastný smoliar, Lotrando a Zubejda, Dvanásť mediačikov, Čertovo brko či Korunný princ.

Z obľúbených českých klasík to bude napríklad Pyšná princezná, ale aj Pelíšky, Samotári, Marečku, podajte mi pero!, Adela ešte nevečerala, Postřižiny alebo Na samote u lesa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Vianoce 2022