Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Programový riaditeľ RTVS: Konkurenciou Jednotky sú aj verejnoprávne programy, ktoré paradoxne vysielajú komerčné stanice

Vincent Štofaník hovorí o svojich plánoch na poste riaditeľa programových služieb televíznej časti RTVS.

11.12.2022 06:00
Vincent Štofaník Foto:
Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových služieb televíznej časti RTVS
debata

„Cieľom Jednotky je udržať a posilniť záujem divákov o jej vysielanie. Nebude to jednoduché, aj vzhľadom na stále sa rozširujúce spektrum televíznych staníc a rozpočet RTVS,“ hovorí riaditeľ programových služieb verejnoprávnej televízie Vincent Štofaník. Jeho ambíciou je priniesť aspoň dva hrané seriály ročne.

V rozhovore hovorí aj o tom, aké programové ťaháky prinesie RTVS v budúcom roku, kedy bude pokračovať Pečie celé Slovensko ale tiež, či plánuje skoršie uvádzanie hlavného večerného programu a čo považuje za ohrozenie zo strany komerčných televízií.

tri oriešky na popolušku, Čítajte aj Vianoce na RTVS: Veľká zmena po 25 rokoch! Tri oriešky pre Popolušku uvidíte...

Ktoré formáty vás v tomto roku vás prekvapili – pozitívne aj negatívne?

Veľmi príjemným prekvapením, ale očakávaným, je úspech druhej série šou Pečie celé Slovensko. Sme radi, že napreduje a rozvíja sa aj vysielanie spravodajského okruhu :24 a svojich divákov si nachádzajú aj nové relácie ako Interview :24. Pozitívne nás prekvapuje aj stále veľký divácky záujem o obľúbené zábavné programy ako Záhady tela, Milujem Slovensko či Neskoro večer.

Spĺňa Pečie celé Slovensko vaše očakávania v druhej sérii?

Áno. Druhá séria relácie si dokázala poradiť s ešte silnejšou konkurenciu než vlani a udržať pozíciu lídra nedeľných večerov. Naša šou je postavená najmä na pozitívnych emóciách, ktoré v tomto roku všetci potrebujeme ako soľ. So správne namixovaným obsadením súťažiacich, moderátorov a porotcov sme opäť dokázali vniesť do domácností správnu dávku dobrej nálady, napätia, ale aj skvelých tipov a trikov pre divákov, ktorí si radi doma čo-to upečú. Tešíme sa na veľké finále už 11. decembra a o týždeň na to na vianočný špeciál plný zábavy a hviezdnych hostí.

Bude „pečenie“ pokračovať aj treťou sériou? Kedy by ju diváci mohli vidieť na obrazovkách?

RTVS využije opciu a je v rokovaní s BBC o zakúpení licencie na tretiu sériu. Termín uvedenia tretej série Pečie celé Slovensko na obrazovky Jednotky bude závisieť od aktuálnej finančnej situácie a výrobných možností.

perinbaba, Čítajte aj Vianoce na Markíze: Neprídete o neodmysliteľné sviatočné klasiky! Pribudnú viaceré premiéry

RTVS má po rokoch práva na Tri oriešky pre Popolušku. Odvysiela ich na Štedrý večer?

Áno, v hlavnom večernom vysielacom čase o 19:00. Tešíme sa, že sa táto kultová rozprávka opäť objaví na našich obrazovkách po veľmi dlhom čase, po 25 rokoch.

Pripravujete pre divákov na Silvestra nejaké prekvapenie?

Posledný deň v roku potešíme divákov silvestrovskou zábavou a ponúkneme im na Jednotke špeciálne silvestrovské špeciály mimoriadne obľúbených televíznych programov Záhady tela, Milujem Slovensko aj talkshow Petra Marcina Neskoro večer, po polnoci koncerty skupiny Elán a Karola Duchoňa.

Divácky obľúbenou alternatívou na Dvojke je hudobný Silvester, zostavený z hudobných programov svetoznámych interpretov a formácií. Tento rok Dvojka ponúkne premiérové tituly Prince: Koncert „Sign ‚o‘ the times, Whitney Houston: Smiem byť sama sebou? a Prodigy: Koncert v Milton Keynes Bowl. No a o polnoci prekvapenie, naživo veľkolepý ohňostroj v priamom prenose z Bratislavy k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky.

sám doma, Čítajte aj Vianoce na Jojke: Slunce, seno na Štedrý deň? Áno. A kopec iných sviatočných klasík

Aké programové ťaháky pripravujete pre divákov do budúceho roka?

RTVS pripravuje na Jednotke nový 25-dielny hudobno-zábavný program Hit roka, ktorý bude s nadhľadom pripomínať jednotlivé roky a dôležité spoločenské, športové, kultúrne a politické udalosti z histórie samostatnej Slovenskej republiky. Prinesie ukážky obľúbených skladieb a filmov slovenských tvorcov a interpretov, ktoré sme spolu prežili, s moderátorom a jeho hudobnými hosťami, glosátormi a aktérmi vtedajších udalostí. RTVS pripravuje od januára aj novú dennú rodinnú zábavno-súťažnú show Traf to!, nové premiérové časti programu Cestou necestou i ďalšie prekvapenia.

Na Dvojke od januára prinesieme na obrazovky novú sériu obľúbenej šou Fenomén 21 s Martinom Nikodýmom, v ktorej súťažia ľudia s výnimočným intelektom a schopnosťami. Prinesieme aj nové prírodopisné série Pralesy Slovenska, Národné parky Slovenska a veľmi sa tešíme na premiérovú 3. sériu dokumentárneho cyklu Pavla Barabáša Dialóg s planétou.

Hit roka bude ťažiskovou šou na jar alebo na jeseň? Môžete už prezradiť moderátorov?

Vysielanie sa začne už 5. januára 2023. Mená moderátorov a glosátorov prezradíme včas, zatiaľ zostávajú pre divákov prekvapením.

Budú pokračovať zábavné relácie Milujem Slovensko, Záhady tela alebo Čo ja viem?

Premiérové časti zábavných programov Milujem Slovensko a Záhady tela budú pokračovať vo vysielaní aj v jarnej sezóne 2023. Pre zábavno-súťažný interaktívny program s charitatívnym rozmerom Čo ja viem má RTVS dohodnutú opciu na pokračovanie ďalších dielov a plánuje ju využiť.

Pečie celé Slovensko II Čítajte aj Za zábavné relácie RTVS platí milióny. Koľko bude stáť nástupca Pečie celé Slovensko?

Presuniete na Dvojku niektoré programy z Trojky?

Áno, na Dvojke posilníme televíznu klasiku a seriály z archívu, ktoré sa tešili obľube aj na Trojke.

Plánujete meniť programovú štruktúru jednotlivých okruhov?

Na Dvojke by sa mala ukázať jej jasnejšia profilácia, ktorá sa začala prejavovať po presune športového obsahu na samostatný okruh :Šport. Vznikol priestor na komponované a tematické večery, ako aj platforma na prémiový obsah, ktorý bude pre Dvojku do budúcna leitmotívom. Samozrejme, plánujeme premyslenejšiu štruktúru aj v rámci uvádzania titulov z archívu.

Zvažujete zmenu v prime-time, napríklad skoršie uvádzanie hlavného večerného programu?

Áno, aj táto možnosť sa zvažovala, je podmienená návykom divákov a predovšetkým dostupnosťou kvalitného premiérového obsahu, ktorý by nadväzoval na Správy a to závisí od príjmov RTVS, ktoré sú nižšie ako napríklad pred tromi rokmi.

Čo budete vysielať budúci rok v access prime? Bude pokračovať 5 proti 5 alebo pripravujete nejaký nový formát?

Po skončení vianočných prázdnin začneme vysielať novú dennú súťažno-zábavnú šou Traf to!, v ktorej budú účinkovať rodinné alebo profesne spojené tímy. Odštartujeme 9. januára a diváci sa môžu tešiť na veľa nových poznatkov aj zábavy. Novou posilou RTVS a moderátorom súťaže bude Juraj „Šoko“ Tabaček.

Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových... Foto: RTVS
Vincent Štofaník Vincent Štofaník, riaditeľ Sekcie programových služieb televíznej časti RTVS

Aké máte stanovené ciele v sledovanosti alebo v podieloch na trhu?

Cieľom Jednotky je udržať a posilniť záujem divákov o jej vysielanie. Nebude to jednoduché, aj vzhľadom na stále sa rozširujúce spektrum televíznych staníc a rozpočet RTVS. Riešením je efektívnejšie nastavenie financovania dodávaných programov a stanovenie programových priorít. Na Dvojke nie je sledovanosť hlavným kritériom, vzhľadom na špecifické cieľové skupiny, ktoré oslovuje. Usilujeme sa však, aby pravidelne dosahovala medziročný nárast.

Čo je pre vás ohrozením zo strany komerčných televízií? Kde sú vašou najväčšou konkurenciou?

Konkurenciou pre Jednotku sú dramatické seriály pôvodnej slovenskej tvorby a programy s tzv. verejnoprávnym obsahom, ktoré paradoxne vysielajú aj komerčné stanice s úspešnou sledovanosťou (rôzne víkendové hobby magazíny, podpora talentov v súťažiach, motivačné programy a pod.).

Aké sú vaše ďalšie plány v dlhodobejšom horizonte?

V procesoch našej koprodukčnej spolupráce sa momentálne nachádza rad zaujímavých hraných filmových projektov v rôznom štádiu. RTVS prinášala v posledných osem rokoch originálne hrané seriály z vlastnej produkcie pri nadpriemernom záujme televíznych divákov a v tomto trende chceme pokračovať. Dôležité bude poskytnúť priestor na realizáciu väčšieho počtu seriálov a kontinuálnu výrobu, pretože potenciál RTVS je ešte vyšší ako výroba a premiérové vysielanie v predchádzajúcom období. Ideálne a reálne je vyrobiť aspoň dva hrané seriály ročne a podporovať domácu slovenskú kreatívu.

Kto je Vincent Štofaník: V manažmente nového generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja zastáva pozíciu riaditeľa programových služieb televíznej časti RTVS. Vo verejnoprávnej inštitúcii pracoval na rôznych pozíciách, bol programovým riaditeľom Slovenského rozhlasu aj šéfom Reportérov. V roku 2019 z vedenia investigatívnej relácie pre nezhody s vtedajším šéfom spravodajstva Vahramom Chuguryanom odišiel, v RTVS však zostal pracovať ako projektový manažér a od roku 2020 sa stal intendantom Jednotky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS