Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Novinárka, ktorá protestovala v ruskej televízii, sa obáva o svoju bezpečnosť

Ruská novinárka a televízna produkčná Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok s protivojnovým transparentom vtrhla do hlavného vysielania ruskej štátnej televízie, sa obáva o svoju bezpečnosť. Dúfa však, že jej manifest otvorí oči Rusom zaslepeným propagandou, napísala agentúra Reuters.

16.03.2022 15:15
debata

„Za svojím činom si stojím, ale teraz som pochopila škálu problémov, ktoré musím vyriešiť, a samozrejme sa extrémne obávam o svoje bezpečie,“ povedala v rozhovore s agentúrou Ovsjannikovová.

„Rozhodne sa necítim ako hrdinka… Naozaj chcem veriť, že táto obeť nebola nadarmo, že ľudia precitnú,“ dodala k protestu, za ktorý ju ocenili aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či predstaviteľka bieloruskej opozície Svjatlana Cichanouská. Francúzsko jej vo svetle hroziaceho postihu ponúklo konzulárnu pomoc.

protest, Čítajte aj Najskôr narušila vysielanie ruskej televízie, potom bola nezvestná, teraz sa redaktorka objavila na súde

Ovsjannikovová nemá v pláne utiecť z Ruska, dúfa, že nebude obvinená z trestného činu. Ruský súd jej v utorok udelil pokutu 30-tisíc rubľov, podľa agentúry RIA Novosti trest padol za porušenie pravidiel pre organizovanie verejných akcií. Zatiaľ nie je celkom jasné, či bude čeliť ešte nejakému ďalšiemu – závažnejšiemu obvineniu.

Novinárka uviedla, že chcela urobiť niečo viac, než len protestovať proti vojne – mala v úmysle aj priamo osloviť ruských občanov. „Nebuďte ako zombie; nepočúvajte túto propagandu; naučte sa analyzovať informácie; naučte sa vyhľadávať iné zdroje než len ruskú štátnu televíziu,“ povedala Ovsjannikovová.

Zelenskyj Čítajte aj Zložte zbrane! V ukrajinskej televízii sa objavila výzva, stoja za ňou zrejme Rusi

Ruskí poslanci začiatkom marca jednomyseľne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a za to, čo ruské úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o ruskej armáde. Prísne tresty hrozia aj za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na protiruské sankcie. Moskva inváziu na Ukrajinu označuje ako „zvláštnu vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať a denacifikovať“ Ukrajinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine