Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najskôr narušila vysielanie ruskej televízie, potom bola nezvestná, teraz sa redaktorka objavila na súde

Vysielanie hlavných správ na ruskej štátnej televíznej stanici Pervyj kanal narušila žena s plagátom s protivojnovými heslami, ktorým vyzývala divákov, aby "neverili propagande". Neskôr britská stanica Sky News informuje, že žena je nezvestná. Teraz sa zatknutá redaktorka objavila na moskovskom súde.

15.03.2022 09:09 , aktualizované: 16:07
debata

Redaktorku ruskej televízie, ktorá v pondelok v priamom prenose držala transparent vyjadrujúci nesúhlas s vojnou na Ukrajine, sa po jej zatknutí podarilo vypátrať. Ako na Telegrame zverejnil jeden z jej právnikov Anton Gašinskij, redaktorka Prvého kanála Marina Ovsjannikovová bola v utorok popoludní na súde v Moskve. Iný právnik zadržanej Dmitrij Zachvatov predtým pre CNN uviedol, že nevie, kde sa nachádza.

Ovsjannikovová na krátko narušila hlavné večerné spravodajstvo ruskej štátnej televízie, keď vošla do štúdia s transparentom s protivojnovým odkazom. Na obrazovke sa objavila, keď hovorila moderátorka, pričom mala v rukách transparent s anglickým nápisom „nie vojne“ a odkazom, aby ľudia neverili ruskej propagande.

Na videu, ktoré sa v Rusku okamžite rozšírilo najmä na sociálnej sieti Telegram, možno vidieť, ako do záberu redaktorky v televíznom štúdiu hlavného spravodajského programu Vremia, vstupuje žena s plagátom, ktorý obsahoval protivojnové heslo „Nie vojne, zastavte vojnu“.

„Neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne,“ stálo ďalej na plagáte, na ktorom boli nakreslená ukrajinská i ruská vlajka. Po pár sekundách televízia záber prepla a pustila ďalšiu reportáž.

Podľa právnej skupiny OVD-Info, ktorá monitoruje politické zatknutia, ju neskôr zadržali a vzali do policajnej väzby. „To, čo sa teraz deje, je zločin. Rusko je agresorská krajina a Vladimir Putin je jediný zodpovedný za túto agresiu,“ povedala vo videoodkaze Ovsjannikovová.

Rusi majú obmedzený prístup k informáciám mimo Rusko. Prezident Putin nedávno podpísal zákon, ktorý kriminalizuje šírenie informácií, ktoré Kremeľ považuje za falošné. Médiá a novinári, ktorí zverejňujú informácie iné ako oficiálny naratív Kremľa, preto čelia zákrokom úradov. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu úrady v najrozľahlejšej krajine sveta zadržali takmer 15-tisíc ľudí, ktorým môže hroziť trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Úrad OSN pre ľudské práva vyzval ruských predstaviteľov, aby zabezpečili, že Ovsiannikovová „nebude čeliť žiadnym represáliám za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine