Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Režisér seriálu Klamstvo: Naša verzia má úplne inú atmosféru ako britská predloha. Je emočne vyhrotenejšia

Režisér Braňo Mišík hovorí o novom seriáli Klamstvo, ktorý uviedla na obrazovku televízia Markíza.

23.02.2023 06:00
Braňo Mišík Foto:
Režisér Braňo Mišík.
debata
Klamstvo, Čítajte aj Markíza má nový televízny hit! Klamstvo je jej najúspešnejším seriálom tohto roka

Režisér Braňo Mišík má na konte viaceré dramatické seriály, ktoré otvorili náročné témy a vzbudili v spoločnosti diskusiu. Či už to bolo Hniezdo alebo jeho voľné pokračovanie Priznanie, ale aj mimoriadne emotívne Červené pásky.

Jeho najnovším počinom je seriál Klamstvo, ktorý zobrazuje tému znásilnenia z pohľadu obete aj vinníka. „Istým veciam som dal väčšiu ľahkosť, aby bol divák viacej vtiahnutý do deja a stále si hovoril: „Stalo sa to? Nestalo sa to? Mohlo sa to stať? Nie je to vymyslené?“, hovorí.

klamstvo, maštalír, horváthová, Čítajte viac Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy
Režisér Braňo Mišík pri nakrúcaní seriálu... Foto: Marek MACO Neumahr
Braňo Mišík Režisér Braňo Mišík pri nakrúcaní seriálu Klamstvo.

Váš nový seriál Klamstvo je adaptáciou britského seriálového hitu s názvom Liar. V čom je slovenská adaptácia podobná a v čom odlišná od predlohy?

Vždy tá základná, hlavná kostra vychádza z licencovanej predlohy. Je to preto, že ten, kto ju kupuje, ju považuje za dobrú. Ale… Každý národ má svoju emóciu, princíp vnímania situácií a vecí, a to sa snaží preniesť do príbehu. Britská verzia je viac krimi, temná, taká chladnejšia. Viac sa koncentruje na triler, na to dramatično.

A naša verzia?

V našom príbehu vystupujú, alebo sú rovnocenné, aj linky vzťahové a rodinné. A sú možno viacej emočne vyhrotenejšie ako v anglickej verzii. To je to, čo každý režisér so svojím tímom vnesie do pôvodnej verzie a čím sa od nej odlišuje. Platilo to aj pri seriáli Červené pásky, ktorý bol výnimočne emotívny, mimoriadne ťažký nielen v téme, ale aj vo výrobe. Nemecká, španielska a slovenská verzia boli v niečom absolútne iné. To isté platí aj pri tomto seriáli. Naša verzia nesie úplne inú atmosféru.

Režisér Braňo Mišík a herečka Monika Horváthová... Foto: TV Markíza
Klamstvo, Braňo Mišík, Monika Horváthová Režisér Braňo Mišík a herečka Monika Horváthová pri nakrúcaní seriálu Klamstvo.

Seriál nastoľuje viaceré sociálne a spoločenské témy, či už je to vnímanie vinníka a obete pri obvinení zo znásilnenia, dôsledky nevery vo vzťahoch alebo policajnú korupcia pri vyšetrovaní zločinu, ale aj tému vzťahu osôb rovnakého pohlavia, ktorá je v našej spoločnosti vnímaná kontroverzne. Ktoré linky z pôvodného seriálu ste neadaptovali do slovenskej verzie?

Nevyhýbali sme sa žiadnym témam. Myslím si, že tak ako pri Priznaní bolo okolo niektorých tém veľa hystérie, napokon to seriálu pomohlo a bol mimoriadne oceňovaný. Myslím, že mi je súdené robiť projekty, ktoré sú „mimo prúdu“. Mám rád náročné veci a robím ich rád.

Takto vyzerá seriálový hit Klamstvo! Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Klamstvo.

Museli ste prispôsobovať policajné postupy na naše pomery tak, aby boli uveriteľné?

Veci, ktoré sa riešia inak v Anglicku, sa prispôsobovali, strážili to scenáristi a dramaturgovia. Menili a upravovali sa, samozrejme, aj situácie v príbehu. Nemyslím si však, že toto je úplne najdôležitejšia vec. V podstate remake každého dobrého filmu alebo seriálu je vždy iný ako originál, lebo ho robí iný režisér s iným tímom, s inými scenáristami. Konštelácia ľudí do toho vždy vnesie vlastnú pečať. Keby tento seriál robil iný režisér s iným tímom, vyzeral by úplne inak.

Režisér Braňo Mišík s Tomášom Maštalírom pri... Foto: TV Markíza
Klamstvo, Braňo Mišík, Tomáš Maštalír Režisér Braňo Mišík s Tomášom Maštalírom pri nakrúcaní seriálu Klamstvo.

Hlavné úlohy v seriáli stvárňujú Tomáš Maštalír a Monika Horváthová. Boli vašou prvou voľbou?

Tomáša aj Moniku som poznal, Monika hrala ešte ako začínajúca mladučká herečka v seriáli Pravá tvár, ktorý som režíroval. Oboch považujem za výborných hercov a vedel som, čo od nich môžem čakať. Spolupráca bola naozaj presná a bolo to niečo, čo aj mňa, a myslím si, že aj ich, bavilo.

Toto sú herecké hviezdy zo seriálu Klamstvo! Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Ivana Kuxová v seriáli Klamstvo.

Zohrala vo výbere aj určitá typová podobnosť s hercami v britskej predlohe?

Možno budú niektorí diváci hercov porovnávať, ale ja som sa takto na to nepozeral. V britskej predlohe bol hlavný predstaviteľ temný, ona oveľa viacej plakala, bolo to celé také desivejšie. Keď mi ponúkli tento seriál a pozrel som si ho, hovoril som si, že nie je úplne podstatné vytvoriť tú atmosféru temna, lebo temných vecí je veľa. Pre mňa bolo podstatné vytvoriť niečo, kde pochybnosť v príbehu, či sa niečo stalo alebo nestalo, bude prebíjať temnotu toho celého. Preto som dal istým veciam väčšiu ľahkosť, aby bol divák viacej vtiahnutý do deja a stále si hovoril: „Stalo sa to? Nestalo sa to? Mohlo sa to stať? Nie je to vymyslené?“. Podľa mňa je zaujímavejšie, čo spraví so životom človeka, keď sa neprávom ocitne niekým osočený, ako temnota a desivosť celej situácie. Preto je príbeh robený iným spôsobom. Inak je vedený, snímaný, hraný, strihaný, s iným hudobným podmazom…

Režisér Braňo Mišík s herečkou Sarah Arató pri... Foto: TV Markíza
Klamstvo, Srah Arató, Braňo Mišík Režisér Braňo Mišík s herečkou Sarah Arató pri nakrúcaní seriálu Klamstvo.

Dramatický seriál Klamstvo je adaptáciou britského seriálového trileru Liar z roku 2017. Po úspechu prvej série so šiestimi epizódami dostal o tri roky neskôr druhú sériu, rovnako so šiestimi epizódami. Napínavý, psychologicky prepracovaný seriál už adaptovali televízie v Nemecku, Taliansku, Francúzsku aj Španielsku. Slovenskú adaptáciu vyrobila produkčná spoločnosť Paprika Studios, ktorá pre Markízu pripravovala aj seriály Pán profesor alebo Šťastní vs. Šťastní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #Braňo Mišík #seriál Klamstvo