Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televízne prekvapenie roka: Druhá šanca zosadená z trónu, toto je nový najlepší seriál Markízy

Jarná televízna sezóna naberá na obrátkach! Atraktívnych premiér je čoraz viac a rozširuje sa aj zoznam seriálových noviniek, ktoré majú ambíciu výrazne zabojovať o priazeň diváka. Stále platí, že každá televízia sa rada pochváli, že má vo svojej stajni divácky megahit. Televízia Markíza vyrukovala do boja s už tretím seriálovým titulom s názvom Klamstvo.

21.02.2023 06:00
debata
Seriál Klamstvo má pripravených dvanásť epizód. Foto: TV Markíza
klamstvo, maštalír, horváthová, Seriál Klamstvo má pripravených dvanásť epizód.

Ako je už zvykom, nejde o pôvodný slovenský seriál, ale aj Klamstvo vychádza zo zahraničnej predlohy. Tento seriálový model televízia razí už niekoľko sezón a rozhodne nie je zlým krokom. Vďaka tomu spoznali diváci napríklad Pána profesora, Oteckov, Mamu na prenájom, Sestričky, Červené pásky. Klamstvo vychádza z britského originálu (Liar), ktorý sa dočkal španielskej, nemeckej, tureckej, ale aj francúzskej verzie. A teraz aj slovenskej a diváci sa môžu tešiť na dvanásť mimoriadne napínavých a nevyspytateľných epizód.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte aj Slováci pozor! Markíza a Jojka dosiahli svoje, exodus českých staníc sa začal. Tieto televízie sú vypnuté...

Nový seriál sa púšťa do zatiaľ na Slovensku neprebádaných žánrových vôd a otvára citlivú, stále ešte tabuizovanú tému znásilnenia. Napínavý, psychologicky prepracovaný dramatický seriál sa pýta, či má každý príbeh skutočne dve strany a necháva divákov na pochybách až do samého konca.

Učiteľka na gymnáziu Laura Kalasová (Monika Horváthová) prijme pozvanie na rande od šarmantného chirurga Andreja Rosického (Tomáš Maštalír) tesne po rozpade jej dlhoročného vzťahu, ktorý v nej zanechal trpkú príchuť. Napriek tomu po príjemne strávenom večere pozve Andreja k sebe domov. Na druhý deň ho obviní, že ju znásilnil. Andrejova verzia udalostí je však úplne odlišná a nájsť pravdu je takmer nemožné – na žiadne z ich odporujúcich si tvrdení nie sú dôkazy a dlho je to iba slovo proti slovu. Udalosti však začínajú žiť vlastným životom, verejné obvinenia a nemožnosť ich jednoznačne dokázať vyplavia kopec špiny z minulosti ako Laury, tak aj Andreja.

RTVS logo Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

V seriáli účinkujú aj ďalšie divácky známe mená: Ján Dobrík, Ivana Kuxová, Martin Mňahončák, Sarah Arató, Pavel Višňovský, Zuzana Fialová, Matúš Kvietik, Alena Ďuránová, Ľuboš Kostelný alebo Marek Geišberg.

Toto sú herecké hviezdy zo seriálu Klamstvo! Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Ivana Kuxová v seriáli Klamstvo.

Markíza si vzala naozaj veľmi veľké a ťažké sústo, keďže Klamstvo prichádza s témami, ktoré na Slovensku zdvihnú rôzne názorové vlny. O to viac treba kvitovať vznik slovenskej verzie, ktorá ponechala všetky dejové linky z pôvodnej verzie. Klamstvo po prvej epizóde má ambíciu byť jedinečným počinom v našich seriálových vodách.

iveta, ferencová, Čítajte aj Triumfálna rozlúčka! Iveta prevalcovala všetko. Jojka vyriekla verdikt nad jej budúcnosťou

Prvá epizóda jasne ukázala, že divák dostáva to, čo si roky pýtal a teda formát, ktorý je nakrútený filmovým štýlom, doplnený minimalistickým, no o to vhodnejším soundtrackom a všetkému kraľujú herecké výkony, ktoré sa môžu oprieť o kvalitný príbeh.

Rozhodne nie je pravidlom, že pri slovenských seriáloch všetko do seba zapadne, v prípade Klamstva do všetko klaplo na jednotku.

Začiatok seriálu ukazuje základnú, temnú, ťaživú zápletku, ktorá otvára tému znásilnenia, pričom divák je uvedený do omylu a razom nevie, komu má veriť. Scenár a herecké výkony sa pohrávajú s publikom, nedá sa určiť, kto klame, kto je obeť. A či je vôbec niekto obeť. Konečne plnohodnotný, štruktúrovaný príbeh s viacerými vrstvami, ktorý ponúka reálny pohľad aj na slovenskú realitu vnímania sexuálneho násilia. Aký je vôbec postup? Čo musí žena spraviť? Podá jej pomocnú ruku systém alebo sa stretne s bagatelizovaním celej témy? Ako vyzerá vyšetrovanie znásilnenia? Čím si obeť musí prejsť počas výsluchov?

rodina, obývačka, televízia Čítajte aj Pred televízorom sedíme štyri hodiny denne. Oveľa viac ako Česi, ale menej ako Maďari

Režisér Braňo Mišík (Hniezdo, Priznanie, Červené pásky) odviedol fantastickú a prvotriednu prácu. Prvá epizóda pôsobí moderne, svižne, zároveň je veľmi zrozumiteľná, hoci sa odohráva v dvoch časových obdobiach. Celý vizuál seriálu prináša výrazný posun vpred oproti iným titulom, vzhľadom na filmový spôsob nakrúcania nie je badať rozdiel medzi exteriérmi a interiérmi, mimoriadne teší hudobný podmaz, ktorý je zložený len z inštrumentálnych pasáží a do epizódy nie sú vložené žiadne pesničky. Výborne fungujú aj kamery a strih. Takto má vyzerať slovenská „quality TV“.

Takto vyzerá seriálový hit Klamstvo! Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Klamstvo.

Treba oceniť aj samotný výber hercov. Pilierom je Tomáš Maštalír, ktorý – už tradične – sa zhostil charakterovej role bravúrne. Je vidno, že si hlavnú postavu užíva, pretože je čo hrať a ponúka komplexný charakter, ktorý v nasledujúcich epizódach otrasie publikum. Výbornou voľbou je angažovanie Moniky Horváthovej, ktorú možno považovať za novú tvár na televíznych obrazovkách. Predviedla civilný, emočne náročný výkon a rola jej sadla ako uliata. Mimoriadne teší prítomnosť Ivany Kuxovej, ktorá nie je pravidelnou súčasťou seriálov. V Klamstve sa teší väčšej úlohe, ktorá má tiež svoje tajomstvá a tie ju dobiehajú a časom sa ukáže, že ju čakajú veľké životné výzvy. Bude musieť ukázať morálnu integritu, vnútornú silu a táto postava bude ešte veľmi dôležitým pilierom.

Zvedavosť vzbudzuje aj postava vyšetrovateľky v podaní aktuálnej veľkej seriálovej hviezdy Sarah Arató, ktorá svoje nepopierateľne nadštandardné herecké výkony podala v Druhej šanci. V Klamstve je v inej polohe a divákov rozhodne prekvapí dejová linka, ktorá ju čaká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Maštalír #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Klamstvo