Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéfkuchár Duranský zo šou Pravidlá mojej ženy: Moderovanie je pre mňa výzva. Aj varenie je iné, ako som zvyknutý

Moderátor novej súťažnej šou RTVS hovorí, s čím sa musí na obrazovke popasovať.

22.01.2023 06:00
Pravidlá mojej ženy Foto:
Moderátorom novej súťažnej šou Pravidlá mojej ženy je šéfkuchár Peter Duranský.
debata (1)
Ľuboš Machaj Čítajte rozhovor Ľuboš Machaj: Rokovania o náhrade koncesií sú turbulentné. Nechceme len kúriť a svietiť

RTVS priniesla uplynulý víkend na obrazovky úplne novú súťažnú šou Pravidlá mojej ženy, ktorá na Jednotke v nedeľné podvečery vystriedala dlhoročnú stálicu Tajomstvo mojej kuchyne. Tvárou novej šou je šéfkuchár Peter Duranský, ktorý ako prvý Slovák získal prestížnu Michelinskú hviezdu.

„Moje myslenie a varenie je trošku iné, ako to domáce varenie, budem sa preto snažiť čo najviac zakomponovať do súťažných receptov aj tradičné jedlá, aby si ich vedeli aj diváci pripraviť doma,“ hovorí úspešný šéfkuchár o novej šou, ktorú moderuje.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Kultová reality šou mieri z Jojky na Markízu! Nová verzia pozná dátum štartu

Ste špičkovým šéfkuchárom, no teraz sa predstavujete v novej polohe moderátora súťažnej šou. Kedy vás RTVS oslovila?

Tvorcovia ma oslovili približne dva týždne pred Vianocami.

Dlho ste sa rozhodovali?

Najprv sa mi do toho nechcelo veľmi ísť, pretože mám naozaj dosť svojich aktivít. Nemôžem však povedať, že by som sa dlho rozhodoval, len som s tým nebol spočiatku úplne stotožnený.

Zábery zo šou Pravidlá mojej ženy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy.

Čo vás presvedčilo, že ste na ponuku prikývli?

Páčil sa mi prístup tvorcov. Na rovinu sme si povedali vzájomné očakávania a to napokon zavážilo, že som ponuku prijal.

Čo je pre vás pri moderovaní najťažšie?

Zosúladiť celú reláciu tak, aby dávala zmysel a bola atraktívna aj pre divákov.

Aké máte skúsenosti s moderovaním alebo televíziou?

Musím sa priznať, že moderovanie je pre mňa veľkou výzvou, keďže je to moja úplne prvá skúsenosť. S televíziou už nejaké skúsenosti mám z viacerých relácií, pripravoval som jedlá v dámskych magazínoch alebo Teleráne, účinkoval som už dávnejšie v šou Bez servítky, ale táto šou je niečo úplne odlišné.

Kuchárska šou Pravidlá mojej ženy vychádza zo svetovo úspešného formátu My Wife Rules, v ktorej partnerské a manželské páry varia a súťažia pod dohľadom špičkového šéfkuchára. V slovenskej verzii si každý týždeň zmerajú sily dva páry pod vedením šéfkuchára Petra Duranského.

Nová súťažná šou na obrazovke nahradila reláciu Tajomstvo mojej kuchyne, ktorá bola súčasťou nedeľných podvečerov 13 rokov. V uplynulom roku si každú z 40 odvysielaných častí pozrelo 191-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+ po započítaní trojdňovej oneskorenej sledovanosti. Prvú epizódu novinky Pravidlá mojej ženy sledovalo v nedeľu 15. januára 193-tisíc divákov.

Kto vám pomáha, aby bolo vaše moderovanie čo najprirodzenejšie, aby ste sa cítili pred kamerou uvoľnene?

Veľmi mi pomáhajú najmä tvorcovia a ľudia zo štábu, ktorí ma podľa mňa nasmerovali dobre, aj keď stále je čo zlepšovať. A veľmi mi pomáha aj priama spätná väzba. Mám rád otvorenú komunikáciu, keď mi ľudia na rovinu povedia, čo je zlé a čo dobré a neskrývajú sa za nejaké frázy a slovíčka. Viem tak, na čom mám popracovať a ako sa zlepšovať.

Aké odozvy máte na prvú odvysielanú epizódu? Pozreli ste si sám seba na obrazovke?

Sám seba som si zatiaľ nepozrel, dostal som však nejaké spätné väzby. Reakcie boli skôr konštruktívne v zmysle, že by bolo fajn pridať trošku viac energie. Snažím sa na tom pracovať, ale nie je to úplne jednoduché.

Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy. Foto: RTVS
Pravidlá mojej ženy Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy.

Podľa čoho vyberáte do šou súťažné recepty?

Toto je naozaj veľmi náročné, lebo moje myslenie a celkovo varenie je trošku inak nastavené, ako je to pri domácom varení. Recepty do šou však musia byť vybraté tak, aby ich súťažiaci dokázali pripraviť so svojimi skúsenosťami a v časovom limite. Určite sa budem snažiť čo najviac zakomponovať do súťažných receptov aj tradičné jedlá, aby si ich vedeli aj diváci pripraviť doma.

Ako sa vám spolupracuje so súťažiacimi, ktorí nemajú profesionálne skúsenosti s varením?

Sám som prekvapený, ako dobre sa nám spolu spolupracuje. Nielen ženy, ale aj muži sa naozaj snažia, a to veľmi oceňujem.

Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy. Foto: RTVS
Pravidlá mojej ženy Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy.

Ste prvým Slovákom, ktorý získal prestížnu Michelinskú hviezdu, takže vaše kritéria na prípravu jedla sú určite mimoriadne náročné. Čo je pre vás pri hodnotení súťažných jedál dôležité? Prižmúrite oko nad vizuálnou stránkou?

Určite áno. Nad vizuálnou stránkou sa dá prižmúriť oko, ale je dôležité, aby bolo jedlo správne vybalansované, aby malo dobrú konzistenciu a aby chutilo. To je pri mojom hodnotení v tejto šou dôležitejšie, ako možno lepšie naaranžované jedlo súpera.

Varíte aj doma?

Veľmi zriedka, je to skôr parketa mojej partnerky.

Ste náročný „stravník“? Nemáte profesionálnu deformáciu v tom, ako sa pozeráte na pripravené jedlo?

Určite mám takúto profesionálnu deformáciu, ale snažím sa to neriešiť. Myslím si, že už aj vekom si to dokážem v sebe usporiadať tak, že vyhodnocujem veci trochu inak, ako keď som bol mladý. Viem, že nikto nie je dokonalý kuchár, ani ja sám nie som, a mám sa kam zlepšovať. Preto nie som kritický a myslím si, že keď vám jedlo chutí, ulahodí vám a ste s ním spokojný, je to to najväčšie ocenenie, aké môže kuchár získať.

Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy. Foto: RTVS
Pravidlá mojej ženy Nová súťažná kuchárska šou Pravidlá mojej ženy.

Ktoré jedlá sú vaše najobľúbenejšie?

Veľmi rád mám ryby, či už sladkovodné alebo morské, a tiež divinu. So sezónnymi surovinami alebo zeleninou sa dajú veľmi dobre a kreatívne pripravovať na mnoho spôsobov.

Budú ich pripravovať aj súťažiaci v Pravidlách mojej ženy?

Bohužiaľ nie úplne všetky. V šou musíme zachovať dostupnosť surovín na našom trhu a tiež sezónnosť, preto je to trochu náročnejšie. Ale budem sa snažiť vyskladať recepty tak, aby boli čo najzaujímavejšie pre divákov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Peter Duranský #Pravidlá mojej ženy