Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéf novej televízie JOJ 24: Sme už pripravení vysielať, ale štart nechceme uponáhľať

Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24 Dárius Haraksin hovorí o tom, kto bude tvárami novej televízie, aký veľký tím sa bude na vysielaní podieľať, a aj o tom, aká bude programová štruktúra.

20.09.2022 06:00
Dárius Haraksin Foto:
Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24 Dárius Haraksin.
debata
noviny tv joj, lucia barmošová, ján mečiar, Čítajte viac Jojka avizuje štart novej televízie! Programová štruktúra prekvapuje kombináciou formátov

„Bol som vychovávaný tak, že keď sa ťa niekto opýta, či chceš byť najlepší, tak povedz, že chceš,“ odpovedá šéfredaktor JOJ 24 Dárius Haraksin na otázku, aké sú ciele novej spravodajskej televízie. V rozhovore hovorí aj o tom, kto bude tvárami novej televízie, aký veľký tím sa bude na vysielaní podieľať, a tiež o tom, aká bude programová štruktúra.

Spustenie JOJ 24 je naplánované na 2. októbra, no už teraz prebieha simulácia reálneho vysielania a v prípade výnimočnej situácie sú pripravení začať vysielať hneď.

Video

Kedy plánujete štart JOJ 24?

Zatiaľ to vyzerá tak, že keď pôjde všetko tak ako má, tak 2. októbra spustíme ostré vysielanie.

A keby padla vláda?

Budem diplomatický a poviem, že zvážime ďalší postup. Stať sa môže všeličo, ale zatiaľ sa držíme termínu október. Chceme celý projekt spustiť a predstaviť divákom v čase, keď bude systém práce, celá programová štruktúra a všetko, čo s vysielaním súvisí, nastavené tak, ako chceme, aby bolo. Preto sme si stanovili termín október, aby sme stihli čo najviac vecí doladiť. Hoci je vždy čo ladiť a vylepšovať, nechceme ísť na verejnosť s polotovarom.

Takže v podstate ste už schopní vysielať?

Situácia sa môže zo dňa na deň zmeniť. Dovolím si však povedať, že ak sa stane niečo výnimočné, tak áno, sme už pripravení, ale nechceme to uponáhľať.

Spúšťate už skúšobné vysielanie?

Áno. Skúšky prebiehajú už asi dva mesiace a od pondelka 15. augusta už „vysielame do steny“.

Čo to znamená?

Je to vysielanie, ktoré diváci nevidia, ale už má všetky atribúty štandardného vysielania. Čiže simulujeme reálne vysielanie, ako by vyzeralo v skutočnosti. Už si nevymýšľame, čo by asi v danom momente mohlo byť na obraze, ale sú to reálne reportáže našich redaktorov.

Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24... Foto: TV JOJ
Dárius Haraksin Šéfredaktor spravodajskej televízie JOJ 24 Dárius Haraksin.

S akým veľkým tímom počítate v spravodajskom tíme JOJ 24?

Táto otázka je trochu komplexnejšia, pretože tu treba vysvetliť, že JOJ 24 nie je samostatný kanál, samostatná televízia, ale vychádza zo spravodajstva televízie JOJ. My len rozširujeme priestor, ktorý slúži na zverejňovanie spravodajského obsahu. Dá sa povedať, že každého, koho vidíte v spravodajstve televízie JOJ, uvidíte aj v spravodajstve JOJ 24. Ale netýka sa to len tvárí – redaktorov a moderátorov, ale úplne všetkých ľudí. Takže, aby som odpovedal na vašu otázku, nedá sa povedať, že JOJ 24 má toľko a toľko ľudí, pretože ich má toľko, koľko je aj v celom spravodajstve televízie JOJ.

Spravodajstvo je výkladnou skriňou každej televízie. Budú moderátormi JOJ 24 tváre, ktoré poznáme zo spravodajstva TV JOJ, alebo to budú úplne nové tváre?

Primárne sme čerpali z ľudí, ktorí budovali spravodajstvo televízie JOJ, a zároveň prišlo aj zopár nových ľudí, aby posilnilo tím. Televízia JOJ buduje svoje spravodajstvo 20 rokov a teraz dospelo k tomu, aby mohol vzniknúť spravodajský kanál. Našou filozofiou je, že moderátor by mal mať skúsenosti z terénu, s ľuďmi na ulici a mal by mať aj klasické novinárske skúsenosti. Keď si potom sadne do štúdia, tak to zvyšuje jeho dôveryhodnosť.

Preto už roky pracujeme na tom, aby sme zo svojich redaktorov vychovali dobrých moderátorov. U nás každý redaktor, vrátame mňa, dostal šancu vyskúšať si aj prácu v štúdiu. Naším moderátorom s nadsádzkou nemusí byť len 20-ročná modelka, ale môže to byť aj 50-ročný skúsený, vyzretý novinár. Tento koncept, ktorý nastavil náš riaditeľ Roland Kubina, sa mi veľmi páči.

Takže žiadne hviezdne prestupy sa nebudú konať?

Možno pre niekoho je hviezdny prestup Lenka Ježová z TA3, ktorá, paradoxne začínala práve u nás. To je nateraz jediná nová moderátorská tvár JOJ 24.

Lenka Ježová Čítajte aj Mediálny prestup: Ježová v TA3 končí. Už dlhšie cítila, že je čas na zmenu

Výrazným menom vášho spravodajského webu je komentátor Arpád Soltész. Vytiahnete ho na obrazovku ako jednu z tvárí novej televízie?

O tomto zatiaľ diskutujeme, uvidíme, ako táto diskusia dopadne. Čo už teraz s určitosťou vieme, je to, že jeho podcast „Sme v kaviarni“ má veľké množstvo fanúšikov a bola by škoda to nevyužiť.

Aká bude programová štruktúra JOJ 24? Budete vytvárať aj nejaké nové publicistické relácie?

Primárnu časť programovej štruktúry bude tvoriť spravodajstvo, do publicistiky môžeme rátať politické diskusie, ostatné diskusné relácie, relácie typu Svet 24 – čo je relácia, ktorá bude predstavovať zaujímavosti z celého sveta na týždennej báze – a ešte plánujeme vysielať aj dokumenty, či už z domácej tvorby alebo zahraničnej.

Ktoré relácie budú ťažiskové? Čo bude charakterizovať JOJ 24?

Každý pracovný deň bude približne hodinová diskusná relácia. V utorok sú plánované Analýzy Na hrane, v ostatné dni chceme priniesť aj relácie, ktoré nebudú zamerané čisto na politiku a politikov, ale aj témy, ktorými v danom čase žije Slovensko. Počas víkendu chceme v tomto programovom slote uvádzať vlastný exkluzívny obsah, aby si divák zvykol, že v danom čase nájde na JOJ 24 niečo špeciálne.

S vypuknutím vojny na Ukrajine ste spustili na spravodajskom webe podcast, v ktorom je logo obsahujúce číslo 24. Stanú sa tieto podcasty súčasťou vysielania JOJ 24?

Obsah podcastov, ktoré na dennej báze vytvárajú naši redaktori, budeme tiež využívať v spravodajskej televízii. Sú to zaujímavé rozhovory so zaujímavými hosťami z rôznych oblastí, ktoré nám perfektne zapadajú do dennej programovej štruktúry.

Plánujete aj nejakú víkendovú politickú diskusiu, ako majú ostatné televízie?

Myslím si, že víkendový priestor je v súčasnosti tak preplnený politickými diskusiami, že sme zatiaľ nenašli vhodný vysielací čas alebo priestor na to, aby sme priniesli ďalšiu víkendovú politickú diskusiu.

A plánujete nejakú zmenu v štvrtkovej diskusii Na hrane?

Zatiaľ nie, zostane vysielať naďalej tak, ako sú diváci zvyknutí.

Čím ste sa inšpirovali pri vytváraní spravodajskej stanice? Ktorá je takým vaším vzorom?

Sledujeme trendy vo svete, dobrým príkladom sú aj české spravodajské televízie a snažíme sa inšpirovať aj na domácom trhu. Nebolo by namieste vypichnúť jednu televíziu, že chceme byť ako CNN News alebo BBC. Z každej spravodajskej televízie sa snažíme inšpirovať tým, čo sa dá aplikovať v našej praxi.

Logo novej spravodajskej televízie JOJ 24. Foto: TV JOJ
JOJ 24 Logo Logo novej spravodajskej televízie JOJ 24.

Prichádzate do silnejšieho konkurenčného prostredia, ako tomu bolo ešte pred rokom. Okrem TA3 je na trhu už aj spravodajská televízia RTVS. Aké sú vaše očakávania? Aký podiel na trhu chcete dosiahnuť?

Číselné vyjadrenie je ťažké. Čo chceme, je, aby si divák televízie JOJ našiel aj nový kanál JOJ 24 a stotožnil sa s ním. A budeme sa snažiť aj o oslovenie ďalších divákov našou prácou, ktorú sa budeme snažiť robiť čo najlepšie. Veríme, že si to divák všimne.

Trhový podiel TA3 sa hýbe okolo úrovne 2 – 2,5 %, maximom RTVS :24 bolo zatiaľ 0,8 %. Aké sú vaše ciele?

Všeobecne vo svete platí, že spravodajské televízie nie sú tie, ktoré určujú trendy sledovanosti, čiže ratingy a televízne podiely sú na nižšej úrovni ako pri plnoformátových televíziách. Ak sa pýtate na to, či je naším cieľom byť prvý, druhý alebo tretí, tak hovorím, že prvý. Bol som vychovávaný tak, že keď sa ťa niekto opýta, či chceš byť najlepší, tak povedz, že chceš.

V akom časovom horizonte chcete tento cieľ dosiahnuť?

Ako najskôr to pôjde. Nemáme ambíciu konkurovať si v negatívnom zmysle, ale pôjdeme svojím tempom a budeme si robiť svoju prácu tak, ako doteraz. A uvidíme, čo povie divák. To je pre nás najdôležitejšie.

Ako presiahne JOJ 24 do online prostredia? Bude sa meniť spravodajský web Noviny.sk alebo pribudne nejaký nový?

Na týchto veciach sa ešte pracuje, ale môžem už teraz povedať, že JOJ 24 bude mať svoj web, ktorý bude prepojený s webom Noviny.sk. Chceme, aby bolo všetko prepojené aj v televízii aj na webe, aby ľudia videli, že sme jedna televízna rodina a nie dva rôzne kanály, ktoré si konkurujú.

Takže budete mať dva spravodajské weby?

To nebudú dva rôzne spravodajské weby, ale budú výrazne prepojené. Obsah je vždy len jeden, navarí sa v televíznej kuchyni. A či sa potom ten guláš podáva na terase alebo v obývačke, je jedno. Rodina sa z neho naje tak či tak.

Čo sa týka vizuálu televízie, budete mať nejaké vlastnú identitu (ako napríklad ČT24), vlastné štúdiá, alebo sa bude všetko odohrávať v štúdiách televízie JOJ?

Vizuál bude vlastný. Ak hovoríme o grafike, tak tá sa bude mierne odlišovať od grafiky televízie JOJ. Zároveň vzniklo pre JOJ 24 nové štúdio, v ktorom sa dolaďujú posledné detaily. Niektoré relácie však chceme uvádzať aj v spravodajskom štúdiu televízie JOJ, a naopak, aby si divák zvykol, že sme jedna rodina.

Bude štúdio JOJ 24 niečím výnimočné? Trendom sú veľké, viacposchodové, hypermoderné štúdiá…

Pôvodná myšlienka bola urobiť JOJ 24 ako internetovú televíziu. Tomu zodpovedá aj veľkosť štúdia. Nie je to hypermoderné najdrahšie štúdio na celom svete s najnovšími technológiami, lebo som presvedčený, že divák chce najmä informáciu a až potom veľké štúdio.

Ako reklama to však pôsobí dobre.

To áno. Naše štúdio však spĺňa všetky štandardy spravodajských štúdií, ktoré majú vo svete. Myslím si, že je veľmi pekné. Či je naozaj také pekné, ako si myslím, už posúdi divák.

Kto je Dárius Haraksin?

Šéfredaktorom JOJ 24 bude dlhoročný redaktor a... Foto: TV JOJ
Dárius Haraksin Šéfredaktorom JOJ 24 bude dlhoročný redaktor a moderátor televízie Joj Dárius Haraksin.

V televízii JOJ pracuje už od jej vzniku v roku 2002. Začínal ako asistent spravodajstva, od roku 2006 sa venuje najmä spravodajstvu ako redaktor a moderátor. V rokoch 2015 až 2019 moderoval Noviny o 17-tej, ale aj publicistickú reláciu Da Vinci.

Za kariérny medzník považuje živý vstup pre televíziu Al Jazeera o tragédii v Devínskej Novej Vsi alebo živý vstup pre televíziu CNN o nešťastí na Krásnej Hôrke. Za prácu na kauze odoberania detí našincom v severských krajinách Európy získal spolu s kolegami v roku 2013 Novinársku ce­nu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #Joj 24 #Dárius Haraksin