Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zvalcuje RTVS Markízu a Jojku? Konečne potvrdila vysielanie nového slovenského seriálu

Verejnoprávna RTVS sa po dvoch rokoch zapojí do boja o seriálového diváka, o ktorého sa dlhodobo preťahujú komerčné stanice.

29.11.2023 06:00
čas nádejí, Foto:
RTVS potvrdila vysielanie svojho nového seriálu Čas nádejí. Novinka sa predstaví divákom od 7. januára.
debata (2)

Kým komerčne stanice sú schopné za jednu sezónu vyprodukovať viacero slovenských seriálov, RTVS ťahá za výrazne kratší koniec. Naposledy vysielala pôvodný seriál v roku 2022, Priznanie bolo voľným pokračovaním Hniezda. Oba tituly sa stali diváckymi trhákmi.

Iliev Čítajte rozhovor Iliev z ta3 prvýkrát o svojej novej relácii: Energiu už nechcem míňať na politikov

Seriál začal vznikať ešte za predchádzajúceho vedenia RTVS. Bývalý riaditeľ Jaroslav Rezník pri padnutí prvej klapky uviedol, že na ňom pracovali dlhých päť rokov. Treba dodať, že ide iba o 8-dielnu minisériu. Markíza s jej dobovým seriálom Dunaj, k vašim službám stihla za tento rok vyprodukovať štyri série s desiatkami epizód.

financie, graf Čítajte aj Zdražovanie v televíziách neutícha: Budúci rok stúpnu ceny opäť o desiatky percent

Markizácky Dunaj má garantované pokračovanie aj pre rok 2024. RTVS chce tiež zabojovať o nadšencov historických seriálov. Od 7. januára 2024 nasadí do vysielania dlho avizovaný seriál Čas nádejí. Novinka obsadí nedeľný exponovaný prime-time, do ktorého Markíza na jar nasadí deviatu sériu Let's Dance. Jojka takisto zvykne v ňom uvádzať pôvodnú tvorbu, televízia sa tak budú biť o každého diváka.

karol farkašovký Čítajte aj Ďalší bývalý moderátor Markízy je na srandu: Vyrobil vianočný hoax o chlebe s masťou a cibuľou

„Ja by som veľmi rád točil, ale nemáme za čo. Toto je jedna zo zásadných otázok. Ak máme robiť seriál len v našej produkcii, je to 2 milióny aj viac eur, a na to momentálne nemáme. Bol by som rád, lebo konkurencia vysiela seriály a my by sme mali tak isto. Patrilo by sa to, ale sme v inej situácii. Pevne verím, že sa dostaneme do situácie, že budeme točiť aj seriály,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Prvé zábery zo seriálu Čas nádejí Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Prvé zábery z historického seriálu Niekde v...

Historická rodinná sága mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. Diváci budú sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa – prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či Február 1948. Seriál zároveň poukazuje na túžbu po láske a obyčajnom naplnenom živote aj za cenu vzdoru a vzoprenia.

električka Petržalka Čítajte aj Nová električková trať do Petržalky mešká. Tento rok dokončená nebude, budúci rok je otázny

Cieľom tvorcov bolo spojiť malé rodinné dejiny s tými veľkými. Prostredníctvom 8-dielneho seriálu chcú divákovi ukázať, čo sa nám deje so životmi, keď do nich vstúpia geopolitické zmeny, píše RTVS.

Osemdielny seriál dostal veľkorysý rozpočet 3,9 milióna eur. Koprodukčný vklad RTVS pozostáva z finančného vkladu vo výške 2,2 milióna eur a vecného vkladu vo výške 675-tisíc eur, ďalšie financie poskytol Audiovizuálny fond.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízna sezóna 2023/2024 #rok 2024 #seriál Čas nádejí