Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová električková trať do Petržalky mešká. Tento rok dokončená nebude, budúci rok je otázny

Magistrát sľubuje dokončenie podľa plánu, mestská časť je skeptická.

28.11.2023 06:00
električka Petržalka Foto:
Električková trať v Petržalke by mala byť dokončená v roku 2024.
debata (9)

Projekt petržalskej električky mal byť už dávno hotový alebo aspoň zrealizovaný v dobiehajúcom programovom období, teda do konca roka 2023. Primátor Bratislavy Matúš Vallo nedávno potvrdil, že projekt sa nestihne dokončiť v pôvodne plánovanom termíne do konca tohto roka.

Stavbu by podľa neho mali ukončiť do septembra 2024. Potvrdzuje to aktualizovaný harmonogram prác, ktorý má podľa magistrátu umožniť, aby sa doprava po električkovej trati mohla spustiť v predstihu, teda ešte pred samotným ukončením stavby.

financie, graf Čítajte aj Zdražovanie v televíziách neutícha: Budúci rok stúpnu ceny opäť o desiatky percent

Petržalský starosta Ján Hrčka si však nemyslí, že termín bude dodržaný. „Myslím si, že trať najskôr bude postavená začiatkom roka 2025, ak nenastanú ďalšie komplikácie. Ak áno, tak to môže byť až v polovici roka 2025,“ uviedol.

Ani šéf bratislavskej mestskej dopravnej komisie a starosta Jaroviec Jozef Uhler nepredpokladá, že by električka na koniec Petržalky začala jazdiť už v budúcom roku. Hoci predpokladá, že novú električkovú trať dokončia v budúcom roku, spustenie očakáva až v roku 2025.

Skeptickým predpokladom nahráva fakt, že len pred pár dňami prišla dodávka prvých koľajníc v dĺžke 600 metrov.

Pozrite si video z priebehu výstavby električkovej trate v Petržalke:

Výstavba predĺženia električkovej trate od súčasnej konečnej zastávky Jungmannova po zastávku Janíkov dvor je jedným z najväčších dopravných projektov v Bratislave za posledné roky. Projekt okrem novej električkovej trate v dĺžke 3,9 kilometra a siedmich zastávok zahŕňa aj rekonštrukciu 490 metrov existujúcej trate od Bosákovej po Jungmannovu, vybudovanie štyroch mostných objektov cez Chorvátske rameno Dunaja, deviatich križovatiek.

Pozdĺž trate vznikne aj 6 kilometrov segregovanej cyklotrasy, ktorá prepojí Petržalku s centrom mesta. Hlavné mesto o priebehu výstavby električkovej trate a všetkých dôležitých zmenách a dopravných obmedzeniach informuje na webe a sociálnych stránkach mesta.

Vizualizácia električkovej trate v Petržalke po dokončení:
Vizualizácia električkovej trate v Petržalke Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia električkovej trate v Petržalke -...

Výstavbu za 75 miliónov eur bez DPH spustilo mesto koncom novembra 2021. Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov. Hlavné mesto dlhodobo deklaruje, že neprepadnú. Práce realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones).

Primátor Matúš Vallo deklaruje, že pre magistrát je výstavba električkových tratí prioritou v rámci celej Bratislavy. „Intenzívne sa pracuje na povoľovaní rekonštrukcie Ružinovskej radiály. Čakáme, ako dopadnú všetky procesy pri trasovaní električky popred Nové SND. Projektuje sa električka do Vrakune a Podunajských Biskupíc, riešime predĺženie električky do Borov,“ uviedol Vallo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #električka do Petržalky #developerský projekt