Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Obrovský úspech pre Voyo! Nový seriál, v ktorom si poslednýkrát zahral Dano Heriban, získal medzinárodné ocenenie

Krimiséria Metóda Markovič: Hojer získala na medzinárodnom festivale hlavnú cenu.

25.09.2023 00:00
Metóda Markovič: Hojer Foto:
Metóda Markovič: Hojer
debata
ako to bolo dalej, and just like that, sex v meste, Čítajte aj Fantastická správa: Sex v meste rozhodne nekončí, tretia séria je na ceste!

Cenu za najlepší seriál strednej a východnej Európy si z medzinárodného festivalu televíznej a online seriálovej tvorby Serial Killer odnáša pôvodná kriminálna séria s názvom Metóda Markovič: Hojer. Nový Voyo Originál opisuje dolapenie a usvedčenie jedného z najdesivejších vrahov normalizačného Československa, Ladislava Hojera, legendou pražského prvého oddelenia Jiřím Markovičom.

Seriál bol jediným domácim projektom v prestížnej hlavnej súťaži festivalu a zároveň prvým českým alebo slovenským seriálom, ktorý si z festivalu odnáša hlavnú cenu. Medzinárodná porota jednohlasne ocenila najmä „vysokú umeleckú hodnotu a silnú lokálnu tému s medzinárodným presahom“. Šesťdielna miniséria bude mať exkluzívnu premiéru na Voyo v budúcom roku.

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

„Veľmi nás teší obrovský úspech nášho Voyo Originálu. Blahoželám celému tvorivému tímu, ktorý sa na jeho príprave podieľal. Obzvlášť pri tomto ocenení myslíme aj na fenomenálneho Dana Heribana, ktorý práve v tomto diele predviedol svoje herecké majstrovstvo poslednýkrát. Verím, že rovnako ako medzinárodná porota, ocenia už v budúcom roku našu novinku aj diváčky a diváci exkluzívne na Voyo,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova.

„Je to fantastické! Zo srdca to prajem celému tímu, ktorý za seriálom stojí. Príbeh legendy československej kriminalistiky, pána Jiřího Markoviča, zachytili s úctou k jeho osobe, k jeho práci, k faktom. Eticky a talentovane,“ konštatuje riaditeľ vývoja TV Nova a Voyo Michal Reitler a dodáva: „Zvíťaziť v medzinárodnej konkurencii takých gigantov, ako je HBO či SkyShowtime, s česko-slovenským projektom, je radostným potvrdením, že sme na dobrej ceste a že našim diváčkam a divákom prinášame to najlepšie od tých najlepších.“

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

Šesťdielny seriál Metóda Markovič: Hojer vzdáva poctu originálnym vyšetrovacím metódam niekdajšieho šéfa legendárnej pražskej „mordparty“ Jiřího Markoviča, medzi ktorého najznámejšie prípady patrí dolapenie Ladislava Hojera. Práve na vyšetrovanie najdesivejšieho vraha normalizačného Československa a na zvláštny vzťah medzi Jiřím Markovičom a Ladislavom Hojerom sa séria zameriava.

V poslednom roku svojho života, keď bojoval s ťažkou chorobou, ktorej v októbri minulého roka podľahol, na seriáli s tvorcami intenzívne spolupracoval aj samotný Jiří Markovič. „Celú dobu sme sa stretávali v jeho obľúbenej krčmičke, kde ho všetci poznali ako legendárneho kriminalistu. Aj vďaka tomu mohol scenárista Jaroslav Hruška napísať text, v ktorom sa odráža celá osobnosť Jiřího Markoviča,“ spomína kreatívny producent Voyo Tomáš Hruška.

Tvorcovia seriálu Metóda Markovič: Hojer si na... Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Tvorcovia seriálu Metóda Markovič: Hojer si na festivale Serial Killer preberajú ocenenie.

Prvé ocenenie pre český alebo slovenský seriál

„Metóda Markovič: Hojer je v šesťročnej histórii festivalu Serial Killer úplne prvým českým alebo slovenským seriálom, ktorý získal od medzinárodnej odbornej poroty hlavnú cenu. Na výber seriálov máme pomerne prísne kritériá a podľa môjho názoru je toto víťazstvo dôkazom, že kvalita českej a slovenskej seriálovej tvorby stúpa. Mám z toho radosť,“ uviedla zakladateľka a riaditeľka festivalu Kamila Zlatušková.

„Obzvlášť na nás zapôsobila citlivá réžia a kamera spoločne s pôsobivo vystavanou dobovou atmosférou celého príbehu. Nejde pritom o ďalšiu rekonštrukciu inšpirovanú skutočným kriminálnym prípadom. Seriál sa úspešne vyhýba klišé a predstavuje nečakane sympatického hlavného hrdinu aj množstvo vtipných situácií, ktoré vyvažujú tiesnivú atmosféru vyšetrovania,“ povedal Piodor Gustafsson, predseda medzinárodnej poroty, ktorý má viac ako tridsaťročné skúsenosti vo filme a televízii. Stojí napríklad za medzinárodne úspešným kriminálnym seriálom Most.

Frasier, Čítajte aj Fanúšikovia kultového seriálu pozor! Toto bude najväčšia premiéra jesene

Serial Killer je medzinárodný český festival televíznej a online seriálovej tvorby. Ide o prvé podujatie svojho druhu v strednej a východnej Európe. Cieľom festivalu, ktorý sa každoročne koná v Brne, je prezentovať súčasné a kvalitné európske seriály. V predpremiére bol na ňom uvedený napríklad úspešný seriál Most! alebo webseriál #martyisdead, ktorý neskôr vyhral Emmy International a je možné ho sledovať aj na Voyo. Na festivale sa každoročne udeľuje aj cena Progressive Killer pre výnimočnú osobnosť európskej seriálovej tvorby. Minuloročným laureátom sa stal Michal Reitler, riaditeľ vývoja TV Nova a Voyo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Voyo #Serial Killer