Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ženská vláda vo Fínsku vstúpila do dejín. Nový seriál prinesie príbeh Sanny Marin, najmladšej premiérky na svete

Seriál nahliadne zo zákulisia života svetoznámeho ženského kabinetu.

21.05.2023 06:00
Prvá päťka, Sanny Marin Foto:
Prvý fínsky seriál HBO Max Prvá päťka prináša pohľad do ženského kabinetu vlády Sanny Marin.
debata
white house plumbers, Čítajte aj Máj na HBO Max: Skvelá satirická miniséria z Bieleho domu, ktorú musíte vidieť!

Vôbec prvý fínsky dokumentárny seriál z dielne HBO Max s názvom Prvá päťka (First five) sleduje cestu bývalej premiérky Sanny Marin na čele fínskej vlády v bezprecedentných časoch. Dokumentárny film sa stáva svedkom zákulisia života svetoznámeho ženského kabinetu a skúma témy moci a ženstva.

Video

Keď je vo Fínsku zvolená za najmladšiu premiérku na svete mladá žena menom Sanna Marin, obracia sa nová stránka politických dejín. Okolo nej sa vytvorí kabinet ďalších odhodlaných žien a začne viesť krajinu.

Takmer okamžite je táto pätica postavená pred nevídanú výzvu, keď sa do Fínska rozšíri celosvetová pandémia. Potom, čo sa im podarilo svoju krajinu z pandémie dostať, vypukne vojna, ktorá uvrhne Európu do ďalších turbulencií.

Indiana Jones 5 Čítajte aj Premiéra nového Indianu Jonesa bola v Cannes jednou z najočakávanejších. Vyslúžila si však len vlažný potlesk

A zatiaľ čo vykonávajú svoju prácu pod vysokým tlakom, majú deti a žijú svoje súkromné životy. Kto sú tieto ambiciózne, vyrovnané ženy, ktoré posúvajú politickú kultúru dopredu a sú inšpiráciou po celom svete? Odkiaľ pochádzajú a čo ich ženie dopredu?

Trojdielny dokumentárny seriál ponúka zblízka pohľad do života výnimočných političiek v nevídanej dobe. Predstavuje fínsky ženský kabinet v pozadí ich verejných úloh a zdieľa okamihy zraniteľnosti a otvorenosti. Hovorí o moci, politike a ženstve.

Mária Schumerová Čítajte aj Unikátne dobové ateliéry, ktoré u nás nemajú obdobu. Tu sa nakrúca najsledovanejší slovenský seriál

Seriál Prvá päťka, ktorý sa skladá z troch približne 35 minútových častí, je vôbec prvým fínskym dokumentárnym seriálom HBO Max. HBO Max už predtým vydalo antologickú sériu fínskych krátkych filmov s názvom Doma (Fínsko) a zábavný program True Story Finland, ktorý získal nomináciu na cenu Zlatá venuša za zábavný program roka.

Prvý fínsky seriál HBO Max Prvá päťka prináša... Foto: HBO Max
Prvá päťka, Sanny Marin Prvý fínsky seriál HBO Max Prvá päťka prináša pohľad do ženského kabinetu vlády Sanny Marin.

„Sme nadšení z blížiacej sa premiéry prvého fínskeho dokumentárneho seriálu v histórii HBO Max,“ hovorí Hanka Kastelicová, viceprezidentka pre dokumentárne filmy, EMEA, HBO Max. „Prvá päťka sa zaoberá dôležitými témami moci a ženstva. Aj v krajine s veľkou tradíciou účasti žien v politike sú političky stále posudzované a kritizované prísnejšie ako ich mužské náprotivky. Pohľad na kabinet Sanny Marin zložený z mladých žien, ktoré riadia krajinu, je inšpiratívny – namiesto toho, aby nám tento dokument poskytol iba pohľad na bývalú vládu, ukazuje divákom, že nastal čas pre väčšiu rodovú a vekovú vyváženosť na vysokých rozhodovacích pozíciách po celom svete,“ dodáva.

tomáš a diana Čítajte aj Jojka zlákala do nového seriálu najznámejšie tváre: Diváci výsledok uvidia o pár dní

Okrem Fínska a ďalších európskych teritórií HBO Max bude mať Prvá päťka premiéru aj na americkom trhu. Trojdielnu dokumentárnu sériu produkuje spoločnosť FremantleMedia Finland Oy a režíruje Mia Halme. Premiéru bude mať 9. júna na HBO Max, všetky tri časti budú uvedené v deň premiéry naraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #HBO Max #Sanna Marinová