Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Premiéra nového Indianu Jonesa bola v Cannes jednou z najočakávanejších. Vyslúžila si však len vlažný potlesk

Pozrite si prvý trailer a zostrih z nakrúcania filmu.

20.05.2023 00:00
Indiana Jones 5 Foto:
Harrison Ford počas nakrúcania nového filmu o Indiana Jonesovi v roku 2021 na Sicílii.
debata

Film Indiana Jones a nástroj osudu, piaty a (zatiaľ) posledný diel série o dobrodružnom archeológovi, si vo štvrtok na svetovej premiére v Cannes aj napriek vysokým očakávaniam vyslúžil len vlažný päťminútový potlesk, napísal server Variety.

Mária Schumerová Čítajte aj Unikátne dobové ateliéry, ktoré u nás nemajú obdobu. Tu sa nakrúca najsledovanejší slovenský seriál

Ford: Pred očami mi prebehol celý život

S ťažkým srdcom sa ale s divákmi rozlúčil herec Harrison Ford, predstaviteľ hlavnej úlohy, ktorý už skôr vyhlásil, že Indianu Jonesa stvárnil naposledy. „Som naozaj dojatý,“ povedal Ford pred premietaním filmu, ktoré bolo jednou z najočakávanejších udalostí filmového festivalu na francúzskej Riviére. „Hovorí sa, že vám pred smrťou prebehne pred očami celý život, a ja som práve videl, ako mi pred očami prebehol celý život,“ povedal 80-ročný herec, ktorý len ťažko zadržiaval slzy.

Takto sa film nakrúcal:

Aj napriek veľkým očakávaniam a veľkým emóciám sa však po záverečných titulkoch film dočkal len päťminútového potlesku. Prepracované akčné scény a vtipné repliky herečky Phoebe Waller-Bridge, predstaviteľky hlavnej ženskej úlohy, sa v sále stretli skôr s nevýraznou reakciou publika. Pri niektorých častiach 142 minút dlhej snímky bolo počuť, ako si nezaujatí diváci vo francúzštine šepkajú.

Pozrite si trailer:

Harrison Ford bol aj tak hlavnou hviezdou večera. Z rúk riaditeľa festivalu si prevzal Zlatú palmu ako čestné ocenenie za zostrih najslávnejších úloh. V minulom roku Cannes podobným spôsobom oslávilo film Top Gun: Maverick a herca Toma Cruisa.

white house plumbers, Čítajte aj Máj na HBO Max: Skvelá satirická miniséria z Bieleho domu, ktorú musíte vidieť!

„Indy“ sa do Cannes vrátil po 15. rokoch

Indiana Jones a nástroj osudu nie je prvým filmom o slávnom fiktívnom archeológovi, ktorý mal v Cannes premiéru. Štvrtý diel Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky bol uvedený na festivale v roku 2008. Hoci podľa kritikov išlo o zlé pokračovanie, snímka celosvetovo zarobila 790 miliónov dolárov a diváci ho na recenzných weboch hodnotia skôr pozitívne.

Očakáva sa, že piaty diel série bude mať podobný, ak nie väčší úspech. Doterajšie štyri filmy kultovej ságy podľa údajov serveru Box Office Mojo dokopy celosvetovo zarobili takmer dve miliardy dolárov.

Archeológ Indiana Jones patrí k najslávnejším úlohám Harrisona Forda:
Kultová sága Indiana Jones Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Ku kultovým postavám dobrodružného filmového...

Zavŕšenie kultovej ságy bude do kín uvedené na konci júna a bude prvou snímkou zo série, ktorú nerežíroval Steven Spielberg. Tej sa ujal James Mangold, ktorý má na konte napríklad životopisnú drámu Le Mans '66 alebo akčný thriller Logan: Volverine. Okrem Forda a Waller-Bridge vo filme hrá aj Antonio Banderas či Mads Mikkelsen.

Staropramen Orlando Bloom Čítajte aj Noël Czuczor vyhodil Orlanda Blooma z pivovaru! Staropramen ukázal reklamu s hollywoodskou hviezdou

Sága bude dostupná na Disney+

Staršie príbehy Indiany Jonesa môžu dnes diváci vidieť nielen v televíznych reprízach alebo na DVD, ale patria aj k vyhľadávaným titulom na streamovacích službách. Štyri filmy sú k dispozícii na SkyShowtime, ktorá obhospodaruje archív spoločnosti Paramount distribuujúcej pôvodnú tetralógiu.

Najnovšia snímka už vznikla v produkcii štúdia Walt Disney, ktoré pred rokmi kúpilo Lucasfilm Georgea Lucasa (autora postavy „Indyho“). Disney+ koncom mája zaradí do svojej ponuky nielen pôvodné štyri filmy – zostanú aj na Skyshowtime – ale tiež seriál Mladý Indiana Jones, ktorý sa z veľkej časti nakrúcal aj v Českej republike a ktorý bolo doteraz možné vidieť len pri opakovaní v bežnej televízii alebo na domácom videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harrison Ford #Indiana Jones a nástroj osudu