Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vraj nesfilmovateľné dielo: Tento seriál je obrovským sústom, ktoré uchváti, ale aj nudí

Jedna z najmenších streamovacích platforiem – Apple TV+ - ešte počas minuloročnej jesene poriadne šliapla na plyn. Okrem návratu overených veľkých hitov ako See, The Morning Show alebo Ted Lasso, ponúkla divákom aj veľké novinky. Jednou z nich je seriál Foundation (Nadácia), o ktorom sa hovorilo, že ide o nesfilmovateľné dielo vzhľadom na jeho komplexnosť, veľkosť, príbehovú náročnosť. No podarilo sa! Vďaka dnes už všemocným technológiám je možné robiť neobyčajné televízne zázraky a to Foundation rozhodne je.

24.06.2022 06:00
Foundation, Foto:
Záber z prvej série hitu Foundation od Apple TV+.
debata (3)
elvis, austin butler Čítajte aj Dostal ho na vrchol a potom ho zničil. Príbeh Elvisa, ako ste ho ešte nikdy nevideli

Seriál vychádza z rovnomennej knižnej série od Isacca Asimova, ktorý vytvoril obrovské a dokonale prepracované dielo, ktorého sa v minulosti „obávali“ filmoví a televízni tvorcovia. Až napokon Apple TV+ bola ochotná naliať stovky miliónov dolárov do vývoja jeho seriálovej verzie, pod ktorú sa podpísal renomovaný showrunner David S. Goyer.

Samotné nakrúcanie desaťdielnej prvej série trvalo neuveriteľných 19 mesiacov a to nielen pre komplikácie s pandémiou, ale tvorcovia sa rozhodli nakrúcať na reálnych miestach po celom svete a odmietali sa spoľahnúť iba na špeciálne efekty. Tie sú, mimochodom, dovedené do absolútnej dokonalosti a strkajú do vrecka aj výpravné filmy.

lego masters, Čítajte aj Nový vysielací čas nezabral: Markizácky prepadák pokračuje v slabej sledovanosti

Nakrúcalo sa v Írsku, na Malte, v Španielsku, na Kanárskych ostrovoch, na ktorých filmári našli obrovské množstvo miest, ktoré poslúžili na vytvorenie dôveryhodnej ilúzie rôznych planét. V súčasnosti sa tento prístup omnoho viac cení zo strany divákov, pretože scény s reálnym exteriérom vyzerajú vždy lepšie ako, keď na „zelenom plátne“ vyčarujú špeciálne efekty čosi nové. Apple TV+ si bola dobre vedomá, že Foundation musí byť dokonalé dielo, pretože má byť dlhodobým projektom. Tvorcovia jasne povedali, že potrebujú, minimálne, osem sezón, aby dokázali zrozumiteľne prerozprávať komplikovaný dej z knižnej predlohy.

Vizuálne divadlo! Toto je seriál Foundation Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber z prvej série hitu Foundation od Apple TV+.
príbeh služobníčky, Čítajte aj Toto je veľké prekvapenie! Najkrutejší seriálový príbeh sa vráti ešte tento rok

Medzičasom má seriál potvrdenú aj druhú sériu, zostáva len dúfať, že produkcia bude trvať omnoho kratšie a nové časti prídu v primerane zvládnuteľnom rozostupe.

Dej hovorí príbeh o galaktickom Impériu, ktoré „žije“ a tvrdo vládne už 12-tisíc rokov, lenže čoraz častejšie sa hovorí o prichádzajúcej zmene. To len podčiarkne vedec a matematik Hari Seldon (Jared Harris), ktorý vypočítal nezvratný rozpad Impéria a stáva sa vyvrheľom. Má však dokonalý plán, ako zachrániť zvyšky civilizácie a na základoch starých časov vybudovať novú, lepšiu, múdrejšiu spoločnosť.

Nechá sa vyhnať na okraj galaxie, aby na opustenej planéte vybudoval Nadáciu. Impériu vládne tisícky rokov genetická dynastia, teda trojica klonov v rôznych vekových formách. Imperátor Cleon (Lee Pace) nestrpí žiadne kacírske myšlienky o páde ríše. Lenže Seldonov plán je tak sofistikovaný, že ho neprekukli ani cisárske klony a pád Impéria sa postupne rozbieha.

Dráčik Čítajte aj Vitajte v pekle! Na webe Dráčika okrem hračiek nájdete aj riadnu dávku propagandy

Po celej galaxii sa dejú udalosti, ktoré Seldon pomocou matematiky vypočítal a hlavní hrdinovia sa musia vydať na rôzne životné cesty, o ktorých ani len netušili, že budú musieť absolvovať. Jedno je isté, čísla neklamú a Impérium so svojou krutovládou musí padnúť, aby po tisíckach rokov z jeho popola povstala nová spoločnosť ľudí, nie klonov, ktoré nemajú dušu a možnosť sebareflexie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple TV Plus #seriál Foundation