Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nie je všetko zlato, čo sa blyští! Megadrahý Marvel seriál rozhodne nie je bez chýb

Komiksový gigant Marvel to s ovládnutím seriálového sveta myslí naozaj vážne. Najbližšie roky sa diváci dočkajú nielen štvrtej filmovej fázy v kinách, ale aj vysokorozpočtových seriálov, ktoré budú doplnkom celého prepojeného univerza. Navyše, ako sa ukazuje, seriály vôbec nebudú len na vedľajšej koľaji. Každý jeden z už odvysielaných, ale aj tých, ktoré čakajú premiéru budú mať zásadný dopad na filmy. Neraz dejom pripravujú pôdu pre plnohodnotný film, do ktorého by sa potrebné zápletky nedostali.

24.06.2021 07:00
the falcon and the winter soldier, Foto:
Ústredná dvojica hrdinov neraz zachraňoval reputáciu vybraných epizód.
debata

Marvel si je dobre vedomý, že musí poriadne rozvetvený dej dovysvetliť, rozvinúť, aby filmy nepôsobili plytko a prvoplánovo. A samozrejme dopady osudov z filmov sa automaticky prenášajú do superhrdinských seriálov a sú katalyzátorom pre rozbehnutie príbehov v seriáloch.

Tento systém vyzerá byť bezchybný. Avšak pozor! Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Aby celá táto symbióza mohla dokonale fungovať, je potrebné, aby ponúkané seriály boli lákavo spracované. Kým prvý hraný Marvel seriál s názvom Wandavision priniesol zaujímavý a nevšedný pohľad na pokračovanie príbehu dvoch Avengerov, ten druhý s názvom The Falcon and the Winter Soldier, ktorý streamovacia služba Disney+ vypustila v marci, už taký jagavý nebol.

mare of easttown, Čítajte aj Nadľudský výkon hviezdnej herečky! Tento seriál si zaslúži prestížne ocenenie

Stratégia dobrá, výsledok rozpačitý

Marvel si to celé stanovil veľmi múdro a strategicky, že jeho prvé seriály sa zamerajú na dobre známe postavy z filmového sveta, ktoré fanúšikovia dlhoročne poznajú a majú k nim vybudovaný kladný vzťah. Lákadlom malo byť plnohodnotné rozvinutie ich príbehov, hlbšie spoznanie, na čo vo filmoch nebol čas. A až v druhej seriálovej vlne sa predstavia noví hrdinovia a ich noví hereckí predstavitelia, ktorým sa vydláždi cesta do Marvel Cinematic Universe. Aj preto prednosť dostal seriál Wandavision, The Falcon and the Winter Soldier alebo Loki, ktorý mal premiéru len začiatkom júna.

Všetky tri seriály majú ešte jednu vec spoločnú. Popud na rozbehnutie deja a nových sólo príbehov je film Avengers: Endgame, ktorý dal bodku za desaťročnou epochou superhrdinských filmov, pričom v mnohých prípadoch sa ukončili príbehy obľúbených hrdinov. Avšak objavili sa možnosti pre pokračovanie iných. The Falcon and the Winter Soldier je akýmsi voľným seriálovým pokračovaním kultového Kapitána Ameriku. Práve tento hrdina v posledných Avengeroch dal bodku za svojím príbehom a herec Chris Evans sa s ikonickou úlohou definitívne rozlúčil.

jupiters legacy, Čítajte aj Najväčší prešľap Netflixu v tomto roku! Tento seriál je naozaj veľmi zlý

Plno akcie zakrýva obsahovú prázdnotu

Začiatok šesťdielneho seriálu mení všetko, čo fanúšikovia videli vo filme. Legendárny štít Kapitána Ameriku, ktorý mal nosiť Sam Wilson alias Falcon (Anthony Mackie) a byť novým kapitánom, odložil do múzea, aby si uctil pôvodného hrdinu. Sam sa dlhé mesiace trápil, pochyboval o sebe, pochyboval o svete, či by ho prijal za novú superhrdinskú tvár. Scenár pracuje s rasistickou nôtou, čo neraz kazí dojem z prvých epizód, keďže neraz zbytočne tlačí na pílu, hoci túto tému netreba podceňovať a bagatelizovať. Ako sa hovorí, menej je občas viac.

Navyše sa jeho cesta oddelila od ostatných Avengerov. Svet sa zmietal v chaose. Po poslednom víťazstve Avengerov sa polovica ľudstva opäť vrátila medzi živých a Thanos ako nepriateľ živých prehral. Problémom bolo, že ubehlo päť rokov od ich vymazania z existencie a svet si zvykol na „štíhlejšiu“ podobu. Rodiny oplakali svojich blízkych a stratili nádej na nápravu. Všetci sa naučili žiť v novom normále. To platí aj o superhrdinoch, ktorých cesty sa rozišli. Po návrate miliárd ľudí sa systém rozpadol. Tí, čo ešte pred časom boli „domáci“ sú razom cudzí imigranti, pre ktorých v novom svete nie je miesto. Systém im už nevie garantovať miesto. Nemajú prácu, domov, rastie frustrácia a extrémistické hnutia, ktoré postupne búrajú nový systém na Zemi.

Aspoň sú tam zaujímavé postavy

Toto je základným stavebným kameňom celého seriálu. K Samovi sa rýchlo pridáva James „Bucky“ Barnes (Sebastian Stan), aby spoločne bojovali proti, sprvoti, nenápadnému hnutiu rebelov, ktorí krvavými činmi za sebou nechávajú krv. Navyše sa dostanú k séru, ktoré robí z ľudí vraždiacich zabijakov so supersilou. Ide o inovované sérum, ktoré kedysi implantovali Kapitánovi Amerika a položil tak základy pre jeho ďalší rozvoj.

superman, superman and lois, Čítajte aj Originálna zábava s notoricky známym hrdinom! A navyše sa zo seriálu stal obrovský hit

Aby toho nebolo málo, štít Kapitána Ameriky získava nový nositeľ, tým, že ho Sam odmietol. Ťažkú rolu preberá neznámy vojak John Walker (Wyatt Russell), ktorý na toto roky trénoval. Avšak niektoré veci sa naučiť nedajú. Ako byť vnútorne čistým hrdinom, ako kedysi Steve Rogers. Walker má od ideálu pomerne ďaleko a obrovský tlak a prehnané očakávania voči jeho osobe ho drvia a neraz nie je jasné, či je kladným hrdinom. Najmä po tom, keď porušil základné pravidlo superhrdinu – nikdy nezabi protivníka. Sam a Bucky nielenže sa snažia dostať na stopu rebelom a ich supervojakom a presvedčiť ich, že názory, ktorými sú nositeľmi nie sú správne a vyriešiť blížiaci sa súboj mierovou cestou. Nový Kapitán Amerika chce všetko riešiť rázne a silou. A tak proti sebe sa postavia aj kladní hrdinovia, ktorí by inak mali stáť bok po boku.

Marvel seriál The Falcon and the Winter Soldier Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu The Falcon and The Winter...

The Falcon and the Winter Soldier má veľmi dobre vymyslený námet. Treba však povedať, že samotné spracovanie už také atraktívne nie je a neraz sa do deja vkradne nuda. Čo pri Marvel produktoch rozhodne nebýva pravidlom. Tento seriál je akousi jasnou stávkou na istotu, v prípade, že by prvý seriál – Wandavision – u divákov neuspel. Avšak stal sa opak.

Fanúšikovia plnými dúškami hltali príbeh Wandy a Visiona, práve pre jeho nevšedné spracovanie. Bolo to hravé a priam experimentálne. The Falcon and the Winter Soldier je vyskladaný veľmi jednoducho a jasne. Od začiatku sa vie, kto je dobrý a zlý. Postavičky sú šachovnici jasne rozložené, bez akéhokoľvek prekvapenia. Všetko má zachraňovať zbesilá akcia, dychberúce bojové scény. Občas ani táto vata nezakryje slabší dej a prázdne scény.

priatelia, Čítajte aj Recenzia: Návrat Priateľov je epický, skvelý, plný emócií. Treba si ho naplno užiť

Herecky nie je, čo vytknúť. Tvorcovia sa vyhrali nielen s hlavnými postavami, ale aj prekvapujúcimi hosťujúcimi hviezdami, ktorých prítomnosť sa neraz podarilo utajiť. Avšak úhlavný nepriateľ nemá charizmu, pôsobí veľmi slabo a nedôveryhodne. Navyše zápletky so sérom a supervojakmi je už pomerne otrepaná a vyčerpaná. Najmä pre tú časť fanúšikov Marvelu, ktorí majú celé univerzum naštudované. Aj, keď je tam veľa zaujímavých momentov, najmä s novým Kapitánom Amerika, ktorého divák veľmi rýchlo znenávidí, stále prevažuje pachuť toho, že tento seriál je akosi odfláknutý. Nedá sa zbaviť dojmu, že mal byť iba výplňou medzi WandaVision a Lokim, ktorý sa javia, že budú prelomovými seriálmi.

zväčšiť Seriál zaujal aj prerodom ikonického hrdinu. Foto: Marvel Studios
the falcon and the winter soldier, Seriál zaujal aj prerodom ikonického hrdinu.

Verdikt

The Falcon and the Winter Soldier je stávkou na istotu. Je to klasická naháňačka hrdinov a nepriateľov. Kým tí dobrí neustále o sebe pochybujú a prenasleduje ich minulosť, nepriatelia si z ničoho ťažkú hlavu nerobia a preto sú vždy o krok vpred. Je to seriál plný akcie, veď ešte by aj nebol, keďže Marvel doprial svojim seriálom filmové rozpočty čítajú stovky miliónov dolárov. Po vizuálnej stránke nie je, čo seriálu vytknúť.

Marvel si je veľmi dobre vedomý svojich silných stránok a jednou z nich je samotné spracovanie, ktoré je veľkolepé. Kameňom úrazu je slabší a neraz deravý dej. Seriál sa dá, bez psychickej ujmy, pozrieť. Ako celok má svoje opodstatnenie, pretože položil základy pre štvrtý film o Kapitánovi Amerika, ktorý je v príprave. Ten, kto chce akciu bez väčšieho rozmýšľania, tak si tento seriál zamiluje. Avšak, ak niekto očakáva hlboké myšlienky, tak musí nechať zájsť chuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marvel #oseriáloch #The Falcon and the Winter Soldier