Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčší prešľap Netflixu v tomto roku! Tento seriál je naozaj veľmi zlý

Seriáloví diváci si už tak nejak zvykli, že Netflix pre svojich predplatiteľov pripravuje nadpriemerne kvalitnú zábavu. Medzičasom, pri tak veľkom množstve pôvodného obsahu sa objavilo pár zopár zakopnutí. Avšak v máji sa objavil seriál, ktorý mimoriadne nízko podliezol nastavenú latku kvality. Extrémne rýchlo rastúca konkurencia medzi streamovacími hráčmi má očividne za následok, že dostávajú šancu aj produkty, ktoré nie sú dotiahnuté do požadovaného levelu a tak sa vytvára pomerne široká priepasť medzi top hitmi a ich chudobnými príbuznými.

10.06.2021 07:00
jupiters legacy, Foto:
Prvá generácia hrdinov musí odísť, ich potomkovia však nemajú záujem prebrať štafetu.
debata (1)

Májová novinka Jupiter's Legacy patrí medzi tie menej šťastné, ktoré obarili nedočkavých fanúšikov sci-fi žánru. Toto asi čakal len málokto, že Netflix „prekvapí“ podobne zle vyskladaným seriálom. Kameňom úrazu neboli, paradoxne, herecké výkony. Do projektu renomovaného showrunner Stevena S. DeKnighta sa podarilo natrepať zaujímavé obsadenie na čele s obľúbeným hercom Joshom Duhamelom, známeho napríklad z filmovej série o Transformeroch. Na papieri námet Jupiter's Legacy nevyzerá vôbec zle. Skrýva v sebe obrovský potenciál na výborné a nefalšované sci-fi, ktorého sa momentálne na obrazovkách neobjavuje.

Problém každý šípi od prvej časti

Lenže všetko stojí a padá na samotnom spracovaní, ktoré je, povedané bez servítky, katastrofálne, nudné a zabije v divákovi po prvých minútach všetok entuziazmus. Základná dejová línia je zrozumiteľne daná. Je tu partička superhrdinov, ktorý získali svoje schopnosti v 30-tych rokoch 20. storočia. Odvtedy chránia ľudstvo pred zloduchmi, ale pred ľuďmi samotnými.

Svet ich uctieva, rešpektuje. Avšak zub času je neúprosný. Hoci ich život sa umelo natiahol, aby mohli konať dobro viac ako storočie. Ich čas byť neporaziteľnými sa kráti. Štafetu musia prebrať ich deti, ktoré však nezdieľajú prísne pravidlá, ktoré sú na nich kladené. Nová doba, nové vnímanie, nový svet.

joj, joj group, Čítajte aj Definitívne rozhodnutie Jojky! Tento seriál čaká koniec a to veľmi skoro

Prirodzene teda na seba narážajú dve generácie superhrdinov s odlišne nastavenými emočným vesmírom a to prináša len problémy. „Rodičia“ trénujú svojich potomkov pomerne tvrdým spôsobom, pravidelne dostávajú poriadne na frak a to len preto, aby sa poučili, získali nadhľad a držali sa jedného jediného pravidla, ktoré ich delí od zloduchov – nikdy nezabi protivníka, aj keď je to najväčšie zlo, ktoré ti vzalo aj to najcennejšie v živote.

Seriál Jupiter´s Legacy Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Syn sa snaží zavďačiť svojmu otcovi, ten je...

Zaujímavé myšlienky, zlé spracovanie

Mladšia generácia, prirodzene, si chce užívať viac slobody, svoj boj proti nepriateľom vníma inak, benevolentnejšie. Mnohí chcú žiť obyčajným životom a najradšej by boli, keby ich schopnosti zmizli a nemuseli niesť ťažké bremeno, o ktoré sa nikdy neprosili a niekedy aj nechceli. Boli hodení do vôd a musia sa naučiť plávať, či chcú alebo nie. To prináša obrovské problémy do rodinných vzťahov.

Práve v týchto zápletkách je seriál Jupiter's Legacy veľmi dobre načrtnutý a tvrdé jednanie medzi rodičmi a deťmi sú neraz mimoriadne úderné, bolestné a v drvivej väčšine sa dá emočne napojiť na vybrané postavy, pretože mnohé z toho si každý prežil, aj bez toho, aby mal superhrdinské schopnosti. Trenie medzi rodičmi a deťmi je nadčasové. Tu však tvorcovia veľmi dobre nastavili aj scenár a atmosféru, ktorá srší zo scén. Veľký tlak musí znášať mladý syn Brandon (Andrew Horton), ktorý sa má stať nástupcom lídra superhrdinova Utopiana (Duhamel).

superman, superman and lois, Čítajte aj Originálna zábava s notoricky známym hrdinom! A navyše sa zo seriálu stal obrovský hit

Otec je na syna mimoriadne tvrdý, odmeraný a absolútne mu neverí, že raz dokáže byť inšpiráciou pre celý svet, pričom to synovi pravidelne pripomína. Ten sa môže pretrhnúť, aby sa otcovi zavďačil a nič nepomáha. Pritom len on sám má vehementný záujem byť skvelým superhdinom, narozdiel od jeho mladých priateľov, ktorí si užívajú mladosť pochabosť. Tu sa výpočet pozitív seriál však končí. Okrem celkom dobre a nádejne vypracovaných postáv a scenáru, ktorý je občas poriadne tvrdý a nekompromisný je počet negatív omnoho väčší.

Dej seriálu je pretkaný linkami z minulosti, ktoré ukazujú staršiu generáciu v mladom veku a snaží sa vysvetliť pohnútky, ktoré ich vedú k súčasnému konaniu a postupne sa odkrýva dôvod, ako získali svoje superschopnosti a veľmi radi prijali údel hrdinov. Avšak tempo vysvetľovania súvislostí, príchod hlavného nepriateľa, plus do toho zápletka zo súčasnosti, keď mladšia generácia zohráva svoj boj so zloduchmi je mimoriadne nudná a najmä chaotická.

V jednotlivých epizódach rôzne časové linky preskakujú medzi sebou, pričom v drvivých prípadoch sú scény zbytočne dlhé, nefunkčné, bez pridanej hodnoty. O slovo sa prihlási nuda a razom mizne dôvod pokračovať v sledovaní.

priatelia, Čítajte aj Recenzia: Návrat Priateľov je epický, skvelý, plný emócií. Treba si ho naplno užiť
zväčšiť Syn sa snaží zavďačiť svojmu otcovi, ten je... Foto: Netflix
jupiters legacy, Syn sa snaží zavďačiť svojmu otcovi, ten je však naňho mimoriadne tvrdý a odmeraný.

Verdikt

Ten, kto zvládol pozrieť si všetkých osem častí, tomu by mal Netflix poslať hodnotnú cenu a ospravedlnenie za premárnený čas. Stačili tri časti nato, aby bolo jasné, že Jupiter's Legacy nefunguje v podstate v ničom a nie je dôvod márniť čas s týmto seriálom. Nezachránilo to ani zopár svetlých chvíľok a možno ako taká zvedavosť nad osudmi jednej, či dvoch postáv. Negatív je príliš veľa na to, aby o tomto seriáli sa dalo povedať, že je dobrý a stojí za sledovanie do úplného konca.

normal people, Čítajte aj Čo je obyčajné, to nie je zlé! Tento seriál je brilantný kúsok, ktorý zasiahne každého

Navyše, verdikt o ďalšom osude prišiel expresne rýchlo. Zrejme Netflix zistili, podľa reakcií divákov, že tentokrát šliapol mimoriadne vedľa. Po pár týždňoch vydal oficiálne stanovisko, že druhá séria sa nakrúcať nebude. Ide o pomerne nevšedný krok, pretože streamovací gigant sa o ďalšom osude seriálov vyjadruje po pomerne dlhšej dobe a dáva im niekoľkomesačnú šancu zaujať a zabezpečiť si tak pokračovanie.

Jupiter's Legacy má, našťastie pre divákov, smolu a toto trápenie pokračovať nebude. Čiastočne. Tvorcovia dostali zelenú, aby pripravili spin-off seriál, ktorý sa však zameria na zlých superhrdinov a ich pohľad na spravodlivosť a svet v ich poňatí. To už by mohol byť omnoho lákavejší seriál. Teda, ak ho zas nepokazia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Jupiter´s Legacy