Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Originálna zábava s notoricky známym hrdinom! A navyše sa zo seriálu stal obrovský hit

Na svete je len jeden superhrdina, ktorého životný príbeh každý pozná do posledného detailu. Je to legendárny Superman, ktorý sa preháňa televíznymi obrazovkami, ale aj filmovým svetom už celé dekády. Nejeden by si mohol povedať, že už neexistuje námet, ktorý by mohol priniesť niečo originálne. Omyl! Existuje a je výborný.

03.06.2021 07:00
superman, superman and lois, Foto:
Nový Superman naplno zabodoval medzi divákmi. Druhá séria je istá.
debata (1)

Navyše sa aktuálne vysiela a môžu ho vidieť aj Slováci. Nový seriál Superman & Lois mal premiéru len pred niekoľkými mesiacmi, no už teraz má obrovský úspech. Televízia The CW je známa tým, že v ostatnej dekáde sa pustila do nakrúcania seriálov o superhrdinoch, ktorý patria pod DC Comics a vytvorila sa ako taká protiváha voči Marvelu. Postupne sa tak k seriálovým divákom dostal Arrow, The Flash, Supergirl, Batwoman, Legends of Tomorrow, Black Lightning, Stargirl a najnovšie aj Superman. Skvelé je, že novinka Superman & Lois je dostupná len niekoľko hodín po americkej premiére aj na Slovensku prostredníctvom HBO GO.

normal people, Čítajte aj Čo je obyčajné, to nie je zlé! Tento seriál je brilantný kúsok, ktorý zasiahne každého

Kým prvá skupinka supehrdinov postupne odchádza alebo čo čoskoro odíde do výslužby – Arrow, Supergirl, Black Lightning, tá druhá stúpa smerom nahor. A to nielen obľúbenosťou, ale aj samotným spracovaním. Televízia sa musela prispôsobiť aktuálnemu trendu a viac zainvestovať do produkcie, aby nová generácia vyzerala viac filmovo. Tak minulý rok zabodovala Batwoman, ale aj Stargirl. Tento rok naplno uchvátil práve Muž z ocele.

Zakázaný hrdina

Zaujímavosťou je, že cesta Supermana na televízne obrazovky bola poriadne kľukatá a ešte nedávno neprichádzalo do úvahy, aby dostal seriálovú podobu. Televízia The CW mala istý čas zákaz zakomponovať ho do niektorého zo svojich seriálov. Výnimku dostala len Supergirl, tu sa však mohol objaviť len v niekoľkých epizódach. Aj za ten krátky čas si získal obrovskú priazeň fanúšikov. Prečo vznikol zákaz?

Dôvod je prozaický. DC Comics spolu so štúdiom Warner Bros. mali veľkolepé plány so Supermanom na striebornom plátne. Tie však stroskotali. Až takým spôsobom, že Henry Cavill povedal, že viac nechce byť Kal-Elom. DC má dlhodobý problém s filmovým univerzom a akousi kontinuitou nakrúcania filmov. Marvel má jednoducho navrch. Aktuálne sa komiksový gigant sústredí na iných hrdinov ako je Shazam, Wonder Woman alebo The Flash a Supermana nechá vo výslužbe.

priatelia, Čítajte aj Recenzia: Návrat Priateľov je epický, skvelý, plný emócií. Treba si ho naplno užiť

Teda aspoň vo filmoch. Šance sa chopila opäť televízia The CW a tá konečne dostala zelenú na vytvorenie nového seriálu. Ten sa jej hodí do jej portfólia, navyše, keď Supergirl končí svoju púť po šiestich rokoch. „Nový“ televízny Superman však musel byť iný, originálny. Nikoho už nezaujíma príbeh o jeho začiatkoch. Tvorcovia museli prísť s niečím úplne novým a všetko muselo byť korunované atraktívnejším vizuálom. Batwoman, ale aj Stargirl potvrdili, že filmový look v seriáloch je veľkou devízou.

Overení herci

Hľadanie Supermana nebolo vôbec ťažké. Do úlohy sa vrátil herec Tyler Hoechlin, ktorý si to vyskúšal už v Supergirl a prešiel fanúšikovským testom. Po boku mu takisto stojí „overená“ Lois Laneová v podaní herečky Elizabeth Tulloch. Otestované tváre z minulosti boli skvelým ťahákom pre samostatný seriál. Príbeh je vskutku originálny a doteraz nebol prebádaný. Ukazuje Clarka Kenta v strednom veku, keď už má dvoch teenagerských synov a je rozpoltený medzi službou k vlasti a byť otcom. Po smrti svojej matky sa celá rodina presťahuje späť do rodného Smallville, aby synovia Jonathan a Jordan vyrastali mimo Metropolis, keďže nie je jasné, či podelili otcove superschopnosti.

Tvorcovia si dali naozaj záležať na tom, aby nový seriál neustále prekvapoval. A to sa im podarilo. Smallville už nie je živým mestom, je to totálny zapadákov, z ktorého kto mohol, tak utiekol. Zlaté časy má dávno za sebou. Superman je navyše neustále konfrontovaný s pozemskými problémami a jeho superhrdinské ego dostáva poriadna na frak. Medziľudské problémy, finančné ťažkosti, úloha otca, v ktorej rozhodne nevyniká. Superman zaznamenal mimoriadne tvrdé pristátie. Našťastie po boku mu verne stojí milujúca manželka Lois. Ani tá nemá na ružiach ustlané.

call me kat, mayim bialik, Čítajte aj Neuveriteľná blbosť! Hviezda Teórie veľkého tresku šliapla poriadne vedľa

Hlavný nepriateľ seriálu nepochádza zo Zeme, je to človek. A mimoriadne prefíkaný a zlomyseľný, ktorý si dokáže poradiť aj s neporaziteľným hrdinom. Miliardár Morgan Edge kúpi Daily Planet, začne ovplyvňovať obsah a cenami ovenčená Lois Laneová sa musí pratať, tak ako aj Clark Kent. Po návrate do Smallville ich Edge prenasleduje a rozhodne sa investovať do zabudnutého mestečka. Kým miestni sú nadšení, Lois a Clarke vedia, že niečo má za lubom. A majú pravdu. Miliardár po celom svete hľadá nový typ kryptonitu a chce vybudovať vlastnú armádu. Tento typ rádioaktívneho kameňa dáva schopnosti bežným smrteľníkom, ktorí sa môžu silou rovnať Supermanovi. Problémom je, že svoju silu neraz nezvládnu a umierajú. Preto potrebuje ničnetušiace mestečko a ľudí v ňom ako pokusných králikov.

Nový seriál Superman & Lois Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Superman and Lois.

Neskôr sa pridáva aj kapitán Luthor z alternatívneho vesmíru, ktorý je rozhodnutý zabiť Supermana, aby sa nezopakoval scenár z jeho sveta, keď sa hrdina pridal na temnú stranu a zničil ľudstvo. Verí, že sa to stane aj v našej realite.

Všetko komplikuje aj fakt, že schopnosti objavuje syn Jordan, ktorý má dlhodobé psychické problémy, nemá sebavedomie, trpí sociálnou fóbiou. Všetci čakali, že hviezdou bude Jonathan, ktorý je bratov presný opak a je hviezdou. Aby toho nebolo málo, objavuje sa aj mimozemský nepriateľ, z alternatívneho vesmíru, ktorý prišiel zabiť Supermana, aby sa nezopakoval scenár z jeho sveta, v ktorom Superman je zlý a všetci sa pred ním trasú.

liga spravodlivosti, Čítajte aj Zbesilá filmová jazda! Len bola zbytočne dlhá, občas pôsobila lacno a trošku pateticky

Čerešničkou na torte sú samotné prepojenia s ostatnými seriálmi, ktoré sa Supermanovi nejakým spôsobom venovali. Veľkú úlohu v Superman & Lois zohráva bývalá láska Clarka – Lana Langová. Tá zostala žiť v Smallville, vydala sa, stala sa matkou. No rozhodne nie je šťastná a uvedomuje si, že svoj život premrhala a je uväznená v disfunkčnom manželstve. O to viac sa jej myšlienky potvrdzujú, keď sa Clark vráti do rodného mesta aj s rodinou.

Verdikt

Superman & Lois je veľmi príjemným prekvapením. Tvorcom sa podarilo vytvoriť naozaj skvelý scif-fi kúsok, ktorý vôbec nenudí. Jednotlivé epizódy idú ako rozbehnutý vlak, príbehy sa postupne zamotávajú a prirodzene sa buduje zvedavosť do ďalších častí. Ústredná dvojica hercov je pre seba ako stvorená, chémia medzi nimi funguje, sú sympatickí, uveriteľní.

Pohľad na ikonického hrdinu, ktorý má pozemské problémy je zaujímavý a vytvára originálnu alternatívu voči vykresleniu z minulosti. Veľmi dobre funguje aj čoraz dôležitejšia zápletka s pochybnosťami o Supermanovej osobnosti. Čoraz častejšie sa seriál pohráva s myšlienkou, že by sa hrdina obrátil proti ľudstvu. Samotný vizuál takisto nesklame. Vyšší rozpočet dovoľuje vytvoriť lepšie efekty, lepšie vyzerajúce scény. Skutočne seriál pôsobí filmovo a je vidno, že sa televízia snaží posunúť vpred.

Navyše druhá séria je istá. Stačilo odvysielať prvú časť a úspech sa dostavil. Superman & Lois priniesli sledovanosť, ktorá bola pre televíziu najlepšie za posledné roky. Plus, keď sa k tomu pripočíta dohoda o celosvetovom streamovaní, tak je na svete model, pri ktorom sa oplatí produkovať seriály aj s vyššou cenovkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Superman & Lois