Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sťažnosti na vysielanie televízií či rádií: Regulátor sa zaoberal stovkami podnetov, len zlomok bol opodstatnený

Rada pre mediálne služby v roku 2023 obdržala 361 podnetov týkajúcich sa obsahu vysielania.

19.04.2024 00:00
debata (1)

Sťažnosťami a podnetmi týkajúcimi sa obsahu vysielania televízií, rádií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (AVMS) sa zaoberá Rada pre mediálne služby.

Preveruje každý jeden podaný podnet (písomne alebo elektronickou formou cez webový formulár) a skúma, či a ako mal byť porušený zákon o mediálnych službách. Podnety prerokúva na svojom zasadnutí najneskôr do 90 dní od dátumu jeho zaevidovania. O výsledku preverenia podávateľa upovedomí, jeho totožnosť sa nezverejňuje.

Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba, Andrej Danko, Lukáš Machala Čítajte aj Nový zákon o RTVS mieri do parlamentu. Taraba tvrdí, že je prepracovaný, Fico sa zatiaľ nevyjadril

Rade pre mediálne služby (RpMS) v priebehu roka 2023 doručili 361 podnetov týkajúcich sa obsahu vysielania televízií, rádií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie (AVMS).

Z 299 vybavených podnetov do konca roka vyhodnotila rada len 14 za opodstatnené. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR v roku 2023 a činnosti RpMS. Správa je zaradená na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR.

Henrich Krejča Čítajte aj Henrich Krejča po odchode z Markízy nezaváhal: Lukratívnu prácu našiel mimo médií

Najviac podnetov smerovalo k televíziám

V rámci televízneho vysielania prijala RpMS vlani 282 podnetov, do konca roka z nich vybavila 235, v prípade 12 skonštatovala opodstatnenosť podnetu. Najviac podnetov smerovalo k televíziám TV Markíza a TV JOJ.

Z hľadiska oblastí zákona sa najviac (vyše 35 %) podnetov týkalo objektivity a všestrannosti vysielania. „Väčšina z nich smerovala v rámci jednotlivých televízií voči programovej službe TA3, najmä programom V politike a tiež verejnoprávnej Jednotke a relácii O 5 minút 12,“ informoval regulátor.

Na rozhlasové vysielanie dostala rada v uplynulom roku 62 podnetov, z nich vybavila do konca roka 53. Len jeden podnet uznala ako opodstatnený. Väčšina podnetov (38 %) smerovala k všestrannosti informácií, objektivite a vyváženosti, najviac podnetov namietalo porušenie zákona u verejnoprávneho vysielateľa a jeho prvého rozhlasového okruhu.

„Týkali sa prevažne objektivity a nestrannosti informácií odvysielaných v spravodajských programoch a programoch aktuálnej publicistiky, ktorých Rádio Slovensko vysiela výrazne viac ako komerční vysielatelia, z čoho vyplýva aj dominancia v počte podnetov,“ uviedla rada v správe.

Za opodstatnený podnet v prípade rozhlasového vysielania rada vyhodnotila námietku týkajúcu sa jedného z regionálnych rádií, porušenie zákona spočívalo v účinkovaní moderátora spravodajstva v reklamných šotoch.

na telo, O 5 minút 12, Sobotné dialógy Čítajte aj Rada pre mediálne služby: Viaceré sťažnosti divákov na politické relácie sú neopodstatnené

V roku 2023 bolo rade doručených tiež deväť podnetov voči AVMS a osem voči internetovému vysielaniu. Podnety namietali predovšetkým vysielanie bez autorizácie, v menšej miere voči poskytovanému obsahu.

Za opodstatnený podnet vyhodnotila rada námietku týkajúcu sa nezabezpečenia objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky v jednej z diskusii v internetovom vysielaní na stránke slobodnyvysie­lac.sk.

Rada takisto postúpila 88 podnetov Komisii na ochranu maloletých, ktorá je podľa zákona o mediálnych službách osobitným orgánom koregulácie pre oblasť ochrany maloletých. „Komisia vybavila do konca roka 66 podnetov, 19 zostalo nevybavených a tri podnety sa prešetrujú v rámci správneho konania,“ priblížil regulátor. Všetky vybavené podnety boli vyhodnotené ako neopodstatnené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre mediálne služby