Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový zákon o RTVS mieri do parlamentu. Taraba tvrdí, že je prepracovaný, Fico sa zatiaľ nevyjadril

Nový zákon navrhuje v RTVS viacero zmien.

16.04.2024 07:00 , aktualizované: 14:30
Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba, Andrej... Foto:
Na snímke v popredí podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), v pozadí zľava generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala, ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie na tému Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, vo štvrtok 14.marca 2024 v Bratislave.
debata (9)

O návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR), ktorý prinesie zmeny v súčasnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), paradoxne, nehovorí ministerstvo kultúry na čele s ministerkou Martinou Šimkovičovou, do ktorého gescie zákon patrí, ale minister životného prostredia Tomáš Taraba.

„Znenie zákona o RTVS je úspešne dorokované a dohodnuté v súlade s európskou legislatívou a po vzore verejnoprávnych televízií v európskych štátoch. Zákon má šancu ísť ešte na zajtra začínajúcu sa schôdzu parlamentu,“ uviedol v pondelok 15. apríla na sociálnej sieti minister Taraba (nominant SNS).

Premiér Robert Fico sa zatiaľ k návrhu zákona nevyjadril, chce vidieť návrh ministerstva kultúry. „Čakáme, s čím príde koaličný partner,“ povedal s tým, že bude presadzovať zrýchlené rokovanie parlamentu o zmenách vo fungovaní verejnoprávneho rozhlasu a televízie. „To, ako sa správa vedenie RTVS a zamestnanci, nemôže garantovať objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou. Preto sú splnené všetky podmienky na skrátené legislatívne konanie,“ tvrdí.

Aktualizácia: Upravenú verziu zákona by malo ministerstvo kultúry zaradiť na rokovanie vlády v ďalšom aprílovom týždni. Na sociálnej sieti to dnes, v utorok 16. apríla, uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS). „Návrh je plne v súlade s európskou legislatívou a verím, že televízia a rozhlas si budú opäť plniť svoju verejnoprávnu funkciu,“ uviedla ministerka.

Návrh zákona predložilo ministerstvo kultúry 11. marca do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Súčasný Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by sa nemal rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien, okrem iného výmena vedenia RTVS, silnejší vplyv štátu alebo zriadenie novej rady pre dohľad nad programom.

Rezort po množstve pripomienok v pondelok 25. marca informoval, že návrh zákona sa odkladá, dokým sa k nemu nevyjadrí Legislatívna rada vlády SR, a že pracuje na jeho dopracovaní. Do parlamentu ho chcel predložiť až po prerokovaní na koaličnej rade.

Na hrane Čítajte aj Tvrdé vyjadrenia Dibákovej po odchode z Jojky: Tlaky sú obrovské, nestotožnila som sa so smerovaním spravodajstva televízie

K zákonu prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Okrem zástupcov verejnosti ich formulovali tiež politické strany i kultúrna platforma. Predstavitelia opozície, ktorí sa v rámci hromadných pripomienok zúčastnili na rozporových konaniach, kritizovali prístup ministerstva a poukazovali na absenciu argumentov pri obhajobe namietaných bodov. Upozornili, že ministerstvo ani nepoprelo politický motív legislatívnej iniciatívy a snahou je ovládnutie RTVS.

Schôdza Národnej rady SR sa začína v utorok 16. apríla popoludní. Poslanci sa do lavíc vrátia po vyše dvojmesačnej prestávke. Na schôdzi ich čaká vyše 100-bodový program.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ministerstvo kultúry #situácia v RTVS #Tomáš Taraba