Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenské weby v marci: Prezidentské voľby priniesli nárast návštevnosti, ale aj prekvapujúci prepad portálu RTVS

Prezidentské voľby v marci priniesli väčšine webov nárast návštevnosti.

03.04.2024 06:00
prezidentské voľby Foto:
V druhom kole prezidentských volieb si Korčok s Pellegrinim zmerajú sily v sobotu 6. apríla.
debata

Blížiace sa prezidentské voľby priniesli v marci nárast návštevnosti takmer všetkých slovenských webov v prvej dvadsiatke. Pozíciu lídra si obhájili aktuality.sk, poradie v rebríčku si zlepšilo sme.sk. Najvyšší nárast návštevnosti zaznamenal portál Markízy a najvyšší prepad prekvapujúco web RTVS.

Robert Fico / Tomáš Taraba / Čítajte aj RTVS reaguje na Tarabu: "Duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej nebol zverejnený počas sviatkov

TOP 20 slovenských webov

Na čele rebríčka návštevnosti webových portálov nastali opäť zmeny. Pozíciu lídra slovenského internetu si udržali aktuality.sk, na ktoré si kliklo 2,65 milióna unikátnych návštevníkov (RU – real users), voči predchádzajúcemu mesiacu to znamená nárast návštevnosti o 4,4 %. Druhé miesto si obhájila pluska.sk s 2,46 milióna návštevníkmi a miernym nárastom návštevnosti o 0,2 %.

Na tretiu priečku sa vrátilo sme.sk (2,44 mil. RU, +2,8 %), ktoré odsunulo na štvrtú priečku zoznam.sk (2,43 mil. RU, +1,8 %). Prvú päťku najnavštevova­nejších slovenských webov uzatvára pravda.sk (2,11 mil. RU, +4,2 %), ktorá je zároveň posledným slovenským webom s návštevnosťou nad hranicou 2 milióny RU.

Do prvej desiatky sa v marci dostali aj dobrenoviny.sk, ktoré svoju návštevnosť zvýšili až o 14,0 % a marec uzavreli s 1,65 milióna používateľmi.

Skokani mesiaca

V druhej desiatke si najväčší nárast, až o 26,5 %, pripísal televízny portál markiza.sk. Voči predchádzajúcemu mesiacu postúpil v rebríčku o šesť priečok vyššie, z 20. na 14. pozíciu, navštívilo ho 1,36 milióna ľudí. Viac ako 20-percentný nárast návštevnosti zaznamenal aj dennikn.sk, v rebríčku sa posunul o tri priečky vyššie na 15. pozíciu. Marec uzavrel s návštevnosťou 1,32 milióna RU.

Predvolebná diskusia Korčok Pellegrini Čítajte aj Korčok vs. Pellegrini: Finálne duely prinesú dve televízie, príhovor bude mať aj prezidentka

TOP 10 webov televízií a rádií

Spomedzi webov televízií obsadila pozíciu najnavštevova­nejšieho už spomenutá markiza.sk, ktorá prekonala aj spravodajské weby televízií. Za sebou nechala noviny.sk – spravodajský web televízie JOJ, a tiež tvnoviny.sk patriace TV Markíza. Všetky tri weby navštívilo viac ako milión používateľov – markiza.sk 1,36 milióna, noviny.sk a tvnoviny.sk takmer 1,26 milióna.

Ďalšie weby televízií a rádií sa už držia pod hranicou jedného milióna návštevníkov. Výrazný nárast však zaznamenal web spravodajskej televízie ta3 (+18,4 %), a tiež weby rádií Expres (+21,7 %), Funrádia (+33,4 %) a Europy 2 (+45,7 %).

Prekvapením je prudký pokles návštevnosti webu RTVS, ktorý sa doposiaľ držal na úrovni zhruba jedného milióna unikátnych návštevníkov. V marci ho však navštívilo len 615-tisíc ľudí, čo znamená pokles až o 42 % a prepad v rebríčku o šesť priečok nižšie na 27. miesto.

aktuality.sk Čítajte aj Ringier Slovakia má nového výkonného riaditeľa. Prichádza zvnútra spoločnosti

TOP 10 prevádzkovateľov webov

Mediálny dom News and Media Holding (NMH) sa so svojím portfóliom webov ako pluska.sk, cas.sk alebo trend.sk naďalej drží na čele rebríčka. Opäť tiež prekročil trojmiliónovú návštevnosť a voči predošlému mesiacu zaznamenal nárast o 1,5 %.

Na druhom mieste zostal mediálny dom Ringier Slovakia so svojím širokým portfóliom webov na čele s najnavštevo­vanejšími Aktualitami. Rovnako ako NMH sa dostal nad trojmiliónovú hranicu návštevnosti a pripísal si nárast o 2,6 %.

Trojkou v rebríčku prevádzkovateľov slovenských webov je naďalej Zoznam (zoznam.sk a topky.sk) nasledovaný vydavateľstvom Petit Press (sme.sk). Piatu pozíciu si opäť obhájilo vydavateľstvo Startitup (startitup.sk, interez.sk, emefka.sk a yimba.sk) a šiestu mediálny dom OUR MEDIA SR (pravda.sk, mediaklik.sk a birdz.sk), ktorý je posledným prevádzkovateľom prekonávajúcim so svojimi webmi dvojmiliónovú návštevnosť.

Siedma MAFRA Slovakia (hnonline.sk, svetevity.sk, ticketportal.sk a ďalšie) ako jediný prevádzkovateľ z top desiatky zaznamenal voči predchádzajúcemu mesiacu pokles, a to o 4,0 %.

Prvú desiatku prevádzkovateľov slovenských webov uzatvárajú televízne skupiny Markíza (markiza.sk, tvnoviny.sk) a Joj (joj.sk, noviny.sk), a na desiatu priečku sa prebojovali Dobré médiá, ktoré zastrešujú už spomenutý portál dobrenoviny.sk, ktorý v marci zaznamenal výrazný nárast návštevnosti.

Do auditovaného merania návštevnosti slovenských online médií IABmonitor je v súčasnosti zapojených takmer 90 slovenských webov, ktoré takto sprístupňujú údaje o veľkosti svojho publika. Prevádzkovateľom merania je IAB Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IAB Slovakia #návštevnosť webov #IABmonitor