Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS reaguje na Tarabu: "Duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej nebol zverejnený počas sviatkov

RTVS sa ohradzuje voči statusu, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach minister životného prostredia Tomáš Taraba 31. marca. V statuse uviedol, že web RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladá "duchaplný príbeh" o herečke Zuzane Fialovej.

02.04.2024 14:45
Robert Fico / Tomáš Taraba / Foto: ,
Minister životného prostredia Tomáš Taraba. V pozadí premiér Robert Fico.
debata

Kritizovaný článok bol na webe RTVS publikovaný v stredu 27. marca a bol promom na reláciu Hit roka, ktorá bola vysielaná nasledujúci deň.

„RTVS si uvedomuje a ctí význam najväčších kresťanských sviatkov v roku o čom svedčí mimoriadna vysielacia štruktúra v televíznom aj v rozhlasovom vysielaní, ako aj množstvo článkov na webových portáloch. RTVS v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektovala silný náboženský charakter sviatkov a odvysielala programy ako Služby božie z Poltára, minisériu Volajte ma František. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, uviedla v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi,“ uviedla vedúca odboru komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Priložila aj tlačovú správu, ktorá komplexne mapuje vysielanie RTVS počas sviatočného obdobia a bola vydaná 22. marca. Článok o herečke Zuzane Fialovej bol počas Veľkonočnej nedele na webe RTVS vo výbere článkov, ale až na poslednej pozícii.

zuzana fialová, Čítajte viac Taraba zaútočil na Zuzanu Fialovú: Herečky sa zastala prezidentka, minister má na krku trestné oznámenie

Minister Tomáš Taraba (nominant SNS) vo svojom statuse kritizoval RTVS za výber programu počas sviatkov. „Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú ‚duchaplný príbeh‘ o Zuzane Fialovej,“ napísal v príspevku.

Krátko po zverejnení príspevku začali v komentároch pribúdať nadávky na adresu známej herečky. Tej sa zastala dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Vyjadrujeme podporu a solidaritu herečke Zuzane Fialovej, ktorá sa po statuse člena vlády kritizujúcom RTVS stala objektom verbálnych útokov na sociálnych sieťach,“ napísala prezidentka. Taraba v minulosti podobným znevažujúcim spôsobom napísal o prezidentkinej dcére, ktorá sa venuje modelingu.

Za herečku sa postavilo aj SND. „Už niekoľko rokov s veľkými obavami sledujeme stále stupňujúci sa trend, pri ktorom naši volení zástupcovia naprieč politickým spektrom zneužívajú silu svojho hlasu na konkrétnych jednotlivcov, alebo menšiny,“ píše SND v stanovisku, ktoré zverejnili na svojom Facebooku. „Svojou agresiou, nenávisťou a neraz dehumanizáciou konkrétnych ľudí, alebo skupín z nich verejní činitelia vedome robia živé terče násilia,“ píše SND.

Podali trestné oznámenie

Inštitút ľudských práv dnes v tlačovej správe oznámil, že na ministra Tomáša Tarabu podali trestné oznámenie. "Správanie, ktoré Tomáš Taraba predviedol, je nehodné jeho funkcie. Mal by zvážiť zotrvanie vo vláde. Navyše zavádza verejnosť a krivo obviňuje RTVS, ktorá v programovej skladbe počas veľkonočných sviatkov uviedla množstvo kresťanských programov, ako je zjavné z jej webstránky, a ľahké si je overiť. Ministrovi Tarabovi však zjavne ide o rozdúchavanie náboženských vášní a netolerancie, a preto sme sa rozhodli na neho podať trestné oznámenie,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Tomáš Taraba na trestné oznámenie reagoval tým, že natočil video, v ktorom tvrdí, že sa len zastával kresťanstva a že sa ho snažia zastaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Fialová #situácia v RTVS #Tomáš Taraba