Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stane sa Marek Ťapák riaditeľom RTVS? Šimkovičová s ním už hovorila

Stane sa Marek Ťapák riaditeľom RTVS?

28.03.2024 00:00
šimkovičová Foto: ,
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
debata (8)

Slovensko čakajú veľké zmeny. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová pripravila reformu RTVS, ktorá by sa po novom mala zmeniť na STaR. Okrem iného sa počíta aj so zmenou v kresle riaditeľa, mnohí špekulujú, či sa ním nestane Marek Ťapák.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (StaR) predložilo ministerstvo kultúry do medzirezortného pripomienkového konania 11. marca. K zákonu prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Okrem zástupcov verejnosti ich formulovali tiež politické strany i kultúrna platforma.

Marek Ťapák na snímke z obdobia, keď bol... Foto: TASR, Jaroslav Novák
marek ťapák, ťapák, Marek Ťapák na snímke z obdobia, keď bol programový riaditeľ RTVS.

Nový zákon z dielne rezortu kultúry nerozdeľuje súčasnú RTVS na samostatnú televíziu a rozhlas, počíta však okrem iného s výmenou vedenia RTVS, so silnejším vplyvom štátu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom.

Kto bude novým šéfom?

Otvorene sa hovorí aj o zmene na poste riaditeľa tejto inštitúcie. Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj otvorene kritizuje navrhovanú novelu. Je tak jasné, že už čoskoro dôjde k zmene na riaditeľskej stoličke.

Mnohí ľudia si mysleli, že by sa na ňu mohol posadiť Marek Ťapák. Herec sa v posledných rokoch stal obľúbencom konšpiračnej scény, s obľubou totiž šíri prokremeľské myšlienky a názory. Na prvej tlačovej besede po vymenovaní Martiny Šimkovičovej do funkcie ministerky predniesol Ťapák báseň.

Šimkovičová na otázky novinárov z tradičných médií neodpovedá. Spolu s poslancom Petrom Kotlárom však pravidelne vysielajú na svojom Facebooku Martina a Peter (kedysi TV Slovan) a odpovedajú na otázky ich fanúšikov.

Tibor Gašpar Čítajte viac V relácii hľadaného extrémistu sa objavil Tibor Gašpar: Šutaj Eštok sa problémom zatiaľ vyhol

Počas živého prenosu 17. marca sa sledovatelia Šimkovičovej pýtali, či bude novým riaditeľom RTVS Marek Ťapák. „S Marekom sme v kontakte, pracuje pre nás. Marek Ťapák je človek, ktorý chce tvoriť a byť manažérom kolosu ako je RTVS, to nie je tvorenie. To je pre herca, pre umelca, niečo, kde nevie niečo kreovať, pretože je zahádzaný tým, čo ho veľmi nebaví. Marek je herec, budúci týždeň máme stretnutie. On chce tvoriť, nechce riadiť Slovenskú televíziu, my sme sa o tom spolu rozprávali, tiež som mu túto otázku položila. On túto funkciu nechce robiť,“ povedala Šimkovičová.

Šimkovičová sa vo videu tiež stažuje, že ju mnohí ľudia urážajú a že dostáva aj vyhrážky, dokonca aj smrťou. „Žiadna žena by sa nemala v spoločnosti urážať, žiadne deti by sa nemali brať do úst,“ hovorí Šimkovičová.

Ďalšie odvolania, ďalšia kritika

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala v pondelok riaditeľov dvoch kultúrnych inštitúcií. Vo funkcii končí riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarína Krištofová. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

„V prípade Bibiany využila ministerka zákonnú možnosť odvolania bez udania dôvodu,“ skonštatovala Bačinská.

umelá inteligencia Čítajte viac Umelá inteligencia dokáže „vzkriesiť mŕtvych“. Môže to však mať neblahé dôsledky na mentálne zdravie

Generálna riaditeľka národnej knižnice končí podľa nej vzhľadom na nedostatočné zabezpečenie inštitúcie voči kybernetickým útokom, nedostatočnú ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a pochybenia v manažérskej činnosti.

Novou riaditeľkou Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana sa stala ekonómka Petra Flach. „Nová riaditeľka sa nám prišla v utorok predstaviť,“ potvrdili TASR zamestnanci Bibiany.

prípade novej šéfky Bibiany nemá ísť podľa zamestnancov o umelkyňu Petru Flach, ako o tom pôvodne informovali médiá. Aktuálne informácie hovoria o tom, že nová riaditeľka pôsobila v ekonomickej oblasti a býva v rakúskom Kittsee.

Iniciatíva Otvorená kultúra tieto zmeny namieta. „Dôrazne protestujeme proti svojvoľnému prepúšťaniu kvalifikovaných aktérov a aktérok zriaďovaných kultúrnych inštitúcií a ich nahrádzaním ľuďmi bez výberového konania,“ píšu na svojom Facebooku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Šimkovičová #situácia v RTVS #Peter Kotlár