Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Umelá inteligencia dokáže „vzkriesiť mŕtvych“. Môže to však mať neblahé dôsledky na mentálne zdravie

Technika presahuje všade – sú však digitálni duchovia to, čo smútiaci potrebujú?

24.03.2024 00:00
umelá inteligencia Foto:
Ilustračné foto.
debata

V dobe, keď technologický pokrok preniká do všetkých oblastí nášho života, sa aj spôsob, ako zažívame smútok a straty, mení. Fantastické predstavy, ktoré sme kedysi považovali len za súčasť fikcie, sa stávajú realitou. Vytvorenie digitálnych duchov s pomocou umelej inteligencie otvára nové možnosti pre trúchliacich, ale aj nové otázky a výzvy pre našu spoločnosť. Píše o tom portál Science Alert.

Podľa nedávnych správ Kim Kardashian dostala k narodeninám hologram mŕtveho otca, čo naznačuje vzostup digitálnych duchov a ich možný vplyv na naše mentálne zdravie. Zatiaľ čo táto technológia môže byť považovaná za zázračnú a môže poskytnúť útechu tým, ktorí trúchlia, existujú aj obavy o jej potenciálny negatívny vplyv. Psychologické štúdie naznačujú, že závislosť na digitálnych duchoch môže byť nezdravá a môže viesť k ďalším psychologickým problémom.

gympl Čítajte viac Z Gymplu na Vejšku a potom Džob. Tento rok sa začne natáčanie filmu o legendárnom priateľstve

Napriek tomu, že digitálni duchovia môžu poskytnúť určitú formu pokoja pre tých, ktorí trúchlia, existuje obava, že ich podobnosť s reálnymi osobami môže vytvoriť závislosť a komplikovať proces uzdravenia. Okrem toho, existuje riziko, že tieto AI chatboty môžu dávať škodlivé rady alebo vyjadrovať nevhodné komentáre, čo by mohlo ešte viac zasiahnuť do procesu smútenia.

Digitálne technológie, ktoré nám umožňujú vytvárať virtuálne verzie zosnulých, nám ponúkajú nový pohľad na to, ako zažívame smútok a straty. Avšak, je dôležité si uvedomiť, že tieto technológie majú svoje obmedzenia a potenciálne riziká. Skutočný smútok a proces hojenia a zabudnutia nemožno nahradiť žiadnou technológiou. Preto je dôležité, aby sme používali tieto technológie s rozvahou a s ohľadom na ich možné dôsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia