Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predvolebná kampaň vrcholí: Prezidentskí kandidáti sa stretnú v diskusných dueloch aj superdebate

Televízie a rádiá ponúknu divákom sériu predvolebných diskusných duelov s favoritmi volieb.

17.03.2024 00:00
kandidati na prezidenta
Všetkých 11 kandidátov v prezidentských voľbách 2024.
debata (1)

Už o necelý týždeň, v sobotu 23. marca 2024, si budú Slováci voliť novú hlavu štátu. Pred prvým kolom prezidentských volieb ponúknu televízie Markíza a RTVS divákom sériu predvolebných diskusných duelov s favoritmi volieb, ktoré pred začatím predvolebného moratória vyvrcholia superdebatou so všetkými kandidátmi.

Spravodajská televízia ta3 pred prvým kolom neplánuje spoločnú debatu kandidátov. „Duel dvoch kandidátov, ktorí postúpia do druhého kola, pripravujeme na 3. apríla v Téme o 12:30 hod.,“ informovala riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja TA3 Oľga Dúbravská.

Televízia JOJ dve plánované predvolebné diskusie zrušila. „Je to rozhodnutie manažmentu televízie,“ uviedla pre Mediaklik hovorkyňa JOJ Lucia Tuhelová. Uskutočniť sa mali v pondelok 17. marca a v utorok 19. marca na spravodajskej televízii JOJ 24.

logo TV JOJ Čítajte viac Prekvapujúci krok Jojky tesne pred voľbami: Ruší debaty s prezidentskými kandidátmi

TV Markíza: Tri duely najsilnejších kandidátov

Televízia Markíza prinesie tri diskusné duely so šiestimi preferenčne najsilnejšími kandidátmi na novú hlavu štátu. Do jednotlivých relácií sú rozdelení podľa priemeru prieskumov preferencií agentúr FOCUS a AKO za obdobie od 1. februára do 15. marca 2024.

Diskusie sa začínajú od kandidátov s nižšími preferenciami po kandidátov s najvyššími preferenciami:

  • nedeľa 17. marca o 13:00 – Ján Kubiš vs. Krisztián Forró, moderuje Martin Prôčka
  • pondelok 18. marca o 17:00 – Štefan Harabin vs. Igor Matovič, moderuje Gabriela Kajtárová
  • pondelok 18. marca o 20:30, hlavná diskusná relácia – Peter Pellegrini vs. Ivan Korčok, moderuje Michal Kovačič

Všetci kandidáti budú mať rovnaké tematické okruhy diskusie a rovnaký 20-minútový časový priestor strážený časomierou. Na záver diskusie budú mať priestor počas jednej minúty prezentovať svoj volebný program, resp. osloviť svojich voličov. V prípade odstúpenia kandidáta alebo odmietnutia účasti bude uplatnený tzv. inštitút prázdneho kresla.

Prezidenti Slovenskej republiky:

  • 1993 – Michal Kováč (voľba v parlamente)
  • 1999 – Rudolf Šuster (protikandidát Vladimír Mečiar)
  • 2004 – Ivan Gašparovič (protikandidát Vladimír Mečiar)
  • 2009 – Ivan Gašparovič (protikandidátka Iveta Radičová)
  • 2014 – Andrej Kiska (protikandidát Robert Fico)
  • 2019 – Zuzana Čaputová (protikandidát Maroš Šefčovič)
pellegrini, korčok Čítajte viac Pellegrini vs. Korčok: Kto dostáva viac priestoru v médiách a dominuje na sociálnych sieťach? Nazrite za oponu dát o prezidentských kandidátoch

RTVS: Predvolebná superdebata

Predvolebné vysielanie RTVS vyvrcholí predvolebnou diskusiou pod názvom Voľby prezidenta 2024 – Predvolebná superdebata, ktorú budú moderovať Marta Jančkárová a Marek Makara. Pozvanie dostali všetci 11-ti kandidáti na post prezidenta SR.

Predvolebnú superdebatu odvysiela RTVS v stredu 20. marca od 20:10 hod. súbežne v televíznom vysielaní na Jednotke a RTVS :24 a v rozhlasovom vysielaní v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina.

Všetci kandidáti boli oslovení s rovnakými tematickými okruhmi diskusie a budú mať dispozícií rovnaký časový limit na odpovede na otázky moderátorov. V prípade odstúpenia kandidáta, alebo v prípade odmietnutia účasti v diskusnej relácii bude uplatnený tzv. inštitút prázdneho kresla. Čas zostáva rovnaký pre všetkých, bez ohľadu na počet diskutujúcich.

Voľba prezidenta Slovenskej republiky:

  • Právo voliť prezidenta SR majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady SR.
  • Za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. V prvom kole to znamená viac ako polovicu všetkých oprávnených voličov, nielen viac ako polovicu platných hlasov zúčastnených voličov.
  • Ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden kandidát potrebnú väčšinu, koná sa do 14 dní druhé kolo. Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najvyšší počet hlasov. Víťazom druhého kola je kandidát, ktorý získa viac hlasov.
  • Tá istá osoba môže byť zvolená za prezidenta najviac v dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach.
RTVS logo Čítajte aj 5 najväčších zmien RTVS: Telerozhlas v dnešnej podobe končí, čaká ho zmena názvu aj nový riaditeľ

Rádio Expres: Prezidentský týždeň Braňa Závodského

Rádio Expres odvysiela tri predvolebné diskusie v relácii Braňo Závodský Naživo – Prezidentský týždeň. Pozvanie do vysielania dostali traja najsilnejší kandidáti na novú hlavu štátu.

Diskusie odštartujú v pondelok 18. marca, pričom v stredu 20. marca vystúpi kandidát s najvyššími preferenciami. Každý z týchto dní sa začínajú o 12:00 hod., sledovať sa budú dať aj na YouTube a Facebooku.

Poradie debát s kandidátmi určil priemerný výsledok preferencií na základe prieskumov agentúr AKO a FOCUS:

  • 18. marec – Štefan Harabin
  • 19. marec – Ivan Korčok
  • 20. marec – Peter Pellegrini

Jednotliví diskutujúci dostanú vo vysielaní programu rovnaký časový priestor 20 minút, ktorý bude merať časomiera. Ak niektorý z kandidátov odmietne účasť v relácii, na základe prieskumov bude pozvaný ďalší kandidát v poradí. Diskusie odvysiela Rádio Expres naživo z nového multimediálneho štúdia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV JOJ #TV Markíza #predvolebná debata #prezidentské voľby 2024