Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

„Fico koketuje so zločineckým režimom,“ píšu českí novinári. Naši „bratia“ sa s nami mentálne rozišli

Českí novinári píšu o ochladnutí vzťahov so Slovákmi, dôvodom sú vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

12.03.2024 00:00
ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá Foto: ,
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (Smer) na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve po vymenovaní do funkcie s českým premiérom Petrom Fialom.

Naši najbližší spojenci sa s nami mentálne rozišli. Vzťahy Slovenska s Českou republikou boli vždy nadštandardné, posledné týždne však ukazujú, že ani na túto istotu sa nemôžeme spoľahnúť. Dôvodom je postoj vlády Roberta Fica k vojne na Ukrajine. Jeho vyjadrenia dlhodobo kritizujú najmä domáci odborníci, teraz sa však česká vláda otvorene postavila proti jeho slovám.

Fico tvrdí, že naše vzťahy s Českou republikou sú vzácne. Nevidí žiadny dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti, ktoré sa často nedotýkajú spoločného slovenského a českého života – uviedol to po pondelkovom stretnutí s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom. Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Premiér Fico reagoval, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

RTVS Mlynská dolina Čítajte viac Šimkovičová odtajnila plány: RTVS v súčasnej podobe končí, štát posilňuje svoje právomoci

Českí novinári situáciu na Slovensku intenzívne sledujú. Naposledy ich zaujal rozhovor Ľuboša Blahu pre ruskú televíziu, ktorý otvorene kritizovali.

Teraz novinári Reflexu hovoria o tom, že slovenský premiér „otvorene koketuje so zločineckým režimom Vladimira Putina“. Komentátor sa otvorene pýta, či „si Slováci zaslúžia, aby im v tejto situácii niekto pomáhal“.

V komentári analyzuje vyjadrenia Fica v predvolebnej kampani ale aj po tom, čo zostavil vládu. V inom texte sa novinár Reflexu zamýšľa, či má vôbec zoskupenie V4 zmysel – trefne hodnotí, že ide skôr o dve dvojice ako o štvoricu. A to napriek tomu, že by sa skôr očakávalo, že sa štáty kvôli vojne u našich susedov spoja – my sme sa však rozdelili.

Robert Fico Čítajte viac Fico: Médiá sa musia zamyslieť nad kvalitou politických relácií. Po Markíze má problémy ďalšia televízia

Vo veľkom sa situácii u nás venujú aj novinári z iDnes.cz, ktorí opakovane hodnotia slová Roberta Fica ako nebezpečné. Pošramotené vzťahy Slovenska a Česka využíva aj Andrej Babiš, ktorý tvrdí, že za problémy môže súčasný premiér Petr Fiala a že ich rozpad započal Igor Matovič.

CNN PRIMA News hodnotí, že výroky Fica boli za hranou, ale kritizuje aj krok Fialu, ktorý sa rozhodol uťať dlhodobo dobré vzťahy medzi našimi krajinami.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico