Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šimkovičová: Dôvodov na odvolanie riaditeľa RTVS je viac ako dosť. Telerozhlas si neplní svoju funkciu

Verejnoprávna televízia RTVS si už dlhšie neplní svoju verejnoprávnu funkciu. Myslí si to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Tvrdí, že RTVS nie je nestrannou inštitúciou, ktorá by divákom a poslucháčom prinášala objektívne či vyvážené informácie.

28.02.2024 13:15
Martina Šimkovičová Foto: ,
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
debata (30)

„Považujem za alarmujúce, že RTVS má takmer nulovú vlastnú slovenskú tvorbu, ale na predražené licencované zahraničné programy vedenie peniaze vždy nájde," uviedla ministerka vo videu uverejnenom na platforme Telegram.

TV Markíza, Záhorská Bystrica Čítajte aj Veľká zmena v Markíze. Na vysokú pozíciu prichádza známe meno s bohatými mediálnymi skúsenosťami

Súčasnému vedeniu zároveň dáva za vinu aj to, že RTVS prišla o vysielacie práva na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. „Získala ich komerčná televízia. To znamená, že po tom, ako prišla o väčšinu vysielacích práv na svetový pohár v alpskom lyžovaní a otázne sú aj Majstrovstvá Európy vo futbale, nebude jednoducho pokrývať reprezentačné zápasy v hokeji. Čo znamená, že si ich nemôže pozrieť každý," uviedla Šimkovičová s tým, že televízia si tak neplní svoju zákonnú funkciu, ktorá jej vyplýva zo stanov verejnoprávnosti.

Lubos Blaha Čítajte aj Mediálny hnoj a novinárska žumpa, chrlí síru na RTVS Blaha. Útočí na vedenie a uráža moderátorov

Ministerka sa dotkla aj publicistických relácií vysielaných RTVS, do ktorých sú podľa nej pozývaní ľudia s totožným názorom, pričom druhá strana s iným názorom nedostáva priestor. Zároveň je toho názoru, že „nevyvážené" spravodajstvo RTVS veľakrát „skĺza do bulváru". „Dôvodov na odstúpenie alebo odvolanie generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja je už viac ako dosť. Musíme však postupovať tak, aby sa nám ako bumerang nevrátili unáhlené rozhodnutia. To posledné, čo potrebujeme, je robiť chyby, ktoré by viedli k nekonečným súdnym sporom," povedala.

Česká televízia Čítajte aj Ostrý odkaz UPC: Zákaz vysielania ďalších staníc ČT je reálny, cieľom slovenských vysielateľov je odstrániť konkurenciu

Okrem ministerky Šimkovičovej sa k verejnoprávnej televízii vyjadril aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), konkrétne k jej redaktorom. Jednu z redaktoriek nazval „politickou aktivistkou, kádrujúcou premiérov".

„Novinári a redaktori vybraných médií na Slovensku sa pomiatli v boji so súčasnou vládou pre jej suverénne politické postoje na medzinárodnej scéne. Urážať premiéra inej krajiny klamstvami na vážnej tlačovej konferencii V4 je vrchol a pre RTVS obrovská hanba. Ani novinári nemôžu a nesmú všetko!," napísal na sociálnej sieti. Redaktorka premiérovi položila otázku, či sa pre svoje čoraz tvrdšie vyjadrenia neobáva toho, že by sa Slovensko mohlo dostať do izolácie a iné krajiny by s ním už nezdieľali citlivé bezpečnostné informácie. „Všetci ste spustili paľbu na Slovensku vrátane RTVS, že som si vymyslel bublinu, tému možnej účasti vojakov NATO a Európskej únie na Ukrajine a potom vám to francúzsky prezident Emmanuel Macron všetkým vysvetlil. Poprosím trošku viac verejnoprávnosti, kolegyňa".

RTVS sa voči Šimkovičovej ohradila

RTVS sa týmto ohradzuje voči zavádzajúcim vyjadreniam a argumentom ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej, ktorými spochybnila verejnoprávnosť vysielania RTVS a kompetentnosť súčasného vedenia telerozhlasu.

V stanovisku postupne vyvracajú argumenty ministerky Šimkovičovej. Ministerka RTVS vyčíta, že si už dlhší čas neplní svoju verejnoprávnu funkciu – RTVS argumentuje najnovším prieskumom agentúry Median, podľa ktorého ľudia považujú za najobjektívnejšie médium práve RTVS. „Ide o jasné potvrdenie toho, že RTVS si svedomito plní svoje zákonné povinnosti a napĺňa verejnoprávnu misiu,“ tvrdí RTVS.

Ministerka kultúry tiež RTVS vyčíta, že „má takmer nulovú vlastnú tvorbu“. „Populárne licencované programy sú súčasťou vysielania verejnoprávnych vysielateľov aj v okolitých krajinách. Ide o otestované úspešné formáty, ktoré vhodne dopĺňajú programovú ponuku, keďže majú verejnoprávny charakter a okrem zábavy majú aj vzdelávaciu funkciu. Vývoj vlastnej tvorby je v tomto prípade finančne náročný, ale aj oveľa drahší proces, pričom nie je garantovaný úspech nových programov u divákov,“ vysvetľuje RTVS. „Práve lokalizované licencované formáty patria v ponuke RTVS medzi divácky najúspešnejšie,“ dopĺňa RTVS v stanovisku.

„Nie je pravdou, že RTVS má takmer nulovú vlastnú tvorbu. Od nástupu súčasného vedenia uviedla množstvo pôvodnej tvorby v segmente dokumentu, dramatickej tvorby, ale aj zábavných a vedomostných či vzdelávacích programov, nevynímajúc tvorbu pre deti,“ píšu v stanovisku.

Ministerka tiež uviedla, že chybou súčasného vedenia prišla RTVS o vysielacie práva na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ako aj MS v zjazdovom lyžovaní, ktoré tak získala komerčná televízia. „Ide o lživé tvrdenie, keďže o vysielacia práva na tieto podujatia prišlo ešte predošlé vedenie RTVS na čele s Jaroslavom Rezníkom. Vysielacie práva na MS v zjazdovom lyžovaní boli navyše súčasťou balíka licencií spolu s právami na vysielanie MS v ľadovom hokeji,“ dopĺňajú.

Píšu, že RTVS nie je schopná finančne konkurovať komerčným televíziam. „Ceny vysielacích práv pre lukratívne športové podujatia neustále medziročne rastú a RTVS nie je pri súčasnej finančnej situácii konkurencieschopná v súťažiach,“ dopĺňajú.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Martina Šimkovičová