Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mediálny hnoj a novinárska žumpa, chrlí síru na RTVS Blaha. Útočí na vedenie a uráža moderátorov

27.02.2024 13:35
Lubos Blaha Foto:
Ľuboš Blaha získal v parlamentných voľbách 2023 celkovo 220 478 krúžkov.

Vládna koalícia nevzdáva svoj boj na zmenu RTVS. Podpredseda parlamentu za Smer-SD Ľuboš Blaha zverejnil na sociálnej sieti príspevok, v ktorom nevyberane útočí na RTVS. V statuse prirovnáva RTVS k mediálnemu hnoju a jej moderátorov k novinárskej žum­pe.

„Zmeny v RTVS musia byť najvyššou prioritou vlády,“ píše Blaha. Pridal sa tak k predsedovi vlády Robertovi Ficovi a podpredsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, ktorých cieľom je dostať RTVS „opäť do normálneho režimu“. Viackrát zdôraznili, že je potrebné urobiť zmeny vo vedení, lebo RTVS „je protivládna a neplní si svoju verejnoprávnu úlohu“.

Česká televízia Čítajte aj Ostrý odkaz UPC: Zákaz vysielania ďalších staníc ČT je reálny, cieľom slovenských vysielateľov je odstrániť konkurenciu

Impulzom pre poslanca Blahu bola nedeľná politická diskusia O 5 minút 12. V statuse, ktorý zverejnil na sociálnej sieti Smeru-SD (vlastný účet mu Facebook už dávnejšie zablokoval), píše, že „je šialené, čo RTVS pácha“ a politická diskusia podľa neho potvrdila „rozklad RTVS“.

V relácii sa stretli Tibor Gašpar zo Smeru a Juraj Krúpa z SaS. Blahovi sa nepáčil štýl vedenia diskusie a otázky moderátorky Marty Jančkárovej, ktorú v statuse uráža a spochybňuje jej profesionalitu. „Kým bude Jančkárová moderovať nedeľné debaty RTVS, odmietam tento odpad pozerať – kým sa nezmení vedenie RTVS, táto televízia si zaslúži celospoločenský bojkot,“ píše.

Animozitu voči jej osobe má už od minulého roka, keď RTVS obvinil z cenzúry. Dramaturgia relácie ho totiž nepustila do relácie Sobotné dialógy, kde chcel bez ohlásenia nahradiť iného poslanca, a využila inštitút prázdneho kresla. Moderátorka následne čelila nenávistným a vulgárnym atakom a bola pod ochranou polície. Blaha v statuse spomína aj ďalších moderátorov RTVS – Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú či Michala Havrana.

Silná zostava, Veronika Cifrová Ostrihoňová Čítajte viac Cifrová Ostrihoňová mieri do politiky: RTVS ju okamžite sťahuje z obrazovky, končí aj Silná zostava

„To, čo predvádza RTVS, všetka tá vojnová propaganda, trápna rusofóbia, podpora opozičných straníckych mítingov, útoky na Smer – to všetko nabralo také extrémne rozmery, že už viac nemôžeme mlčať,“ píše ďalej poslanec Smeru.

RTVS: Takéto vyjadrenia podnecujú nenávisť

RTVS na Blahov status zareagovala oficiálnym vyhlásením generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja: „RTVS dlhodobo čelí útokom, ktorých cieľom je spochybniť objektivitu a verejnoprávnosť inštitúcie a pripraviť tak pôdu pre výmenu manažmentu a zmenu zákona o RTVS. Odmietam vyhlásenia o spolitizovaní spravodajstva a publicistiky RTVS a spochybňovanie nestrannosti a profesionality našich moderátorov a redaktorov.“

„Takéto vyjadrenia podnecujú časť verejnosti k hanlivým a nenávistným prejavom voči konkrétnym redaktorom a moderátorom,“ upozorňuje Machaj a dodáva: „RTVS naďalej poskytuje nestranné, overené a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku. V prípade pochybností o porušení zákona odporúčam dať podnet na Radu pre mediálne služby, ktorá ako jediná môže posudzovať a rozhodovať, či bola dodržaná objektivita poskytnutých informácií.“

Blaha svoj status končí konštatovaním, že „nie je predsa možné, aby si fanatickí pravičiari ako Machaj, Jančkárová či Makara uzurpovali verejnoprávny priestor“ a že politicky urobí všetko preto, aby „sme túto katastrofálnu situáciu (v RTVS) vyriešili čím skôr“.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ľuboš Blaha #situácia v RTVS #útoky voči médiám