Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Danko o RTVS: Navrhnem radikálne tvrdé riešenie na zmenu vedenia

Andrej Danko sa v politickej diskusnej relácii venoval aj RTVS.

18.02.2024 15:00
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie k oznámeniu svojej kandidatúry na prezidenta SR v Bratislave v pondelok 29. januára 2024.
debata (43)

Vládna koalícia nevzdáva svoj boj na zmenu RTVS. Predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko v dnešnej diskusii v relácii V politike na ta3 avizoval, že v pondelok (19. februára) navrhne „radikálne tvrdé riešenie na zmenu vedenia RTVS“. O aký návrh pôjde, bližšie nechcel hovoriť. Už v minulosti sa vyjadril, že jeho cieľom je dostať Slovenskú televíziu opäť do „normálneho režimu“.

Potrebu výmeny vedenia RTVS na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom okrem šéfa národniarov už viackrát zdôraznil aj predseda vlády Robert Fico. Podľa neho je potrebné urobiť zmeny vo vedení slovenskej televízie preto, lebo je protivládna a neplní si svoju verejnoprávnu ú­lohu.

Pavol Čekan Čítajte aj Vedec Pavol Čekan prehovoril o ťažkom období. Čelil vyhrážkam na likvidáciu jeho a jeho rodiny

Obaja politici tvrdia, že RTVS je neobjektívna a protivládna. Premiér Fico očakáva, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová príde s návrhom ohľadom RTVS. Do úvahy prichádza rozdelenie RTVS na samostatnú Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, ale aj iné postupy.

Andrej Danko spochybňuje nezávislosť RTVS tvrdením, že vždy bola pod politickým vplyvom aktuálnej vlády a chce, aby bola RTVS štátnym médiom. Predseda vlády Robert Fico uviedol, že o verejnoprávnosti RTVS už nedá hovoriť, keďže po zrušení koncesionárskych poplatkov je naviazaná na štátny rozpočet.

Róbert Fico úrad vlády SR Čítajte viac Premiér Fico: RTVS je dnes čisto protivládna televízia, ľudia ako Machaj nemajú čo robiť na jej čele

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj na vyjadrenia predsedu vlády a podpredsedu parlamentu zareagoval a upozornil, že verejnoprávny charakter RTVS nezávisí od spôsobu financovania: „Je potrebné zdôrazniť, že verejnoprávny rozhlas a televíziu stále platia občania zo svojich daní a zmenou financovania sa nemení verejnoprávny charakter RTVS. Preto najväčší mediálny dom nie je štátny, nepatrí vláde ani parlamentu a je nezávislým médiom.“

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte viac Machaj reaguje na Fica a Danka: RTVS nie je štátna, jej verejnoprávnosť nezávisí od financovania

Telerozhlas sa už musel vysporiadať s úspornými opatreniami vlády Roberta Fica, keď mu bol znížený pôvodne schválený príspevok predchádzajúcou vládou vo výške 0,17 percenta na 0,12 percenta. Pre RTVS to znamená v roku 2024 o takmer 55 miliónov eur menej voči predpokladanej výške príspevku. Prispôsobiť tomu musela svoj rozpočet.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj pri jeho predložení Rade RTVS na schválenie deklaroval, že RTVS si bude plniť všetky zákonné povinnosti, hoci nebude v dobrej finančnej kondícii. Úsporné opatrenia zahŕňajú obmedzenia programovej skladby televízie a rozhlasu, všetky televízne a rozhlasové okruhy však zostanú zachované.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Andrej Danko #V politike #politické relácie #financovanie RTVS #rozdelenie RTVS