Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Premiér Fico: RTVS je dnes čisto protivládna televízia, ľudia ako Machaj nemajú čo robiť na jej čele

Premiér Robert Fico v rozhovore pre Pravdu hovorí o plánoch s RTVS.

11.02.2024 06:00
Róbert Fico úrad vlády SR Foto:
Róbert Fico na úrade vlády SR počas rozhovoru pre denník Pravda.

Podľa premiéra Roberta Fica sa o verejnoprávnosti RTVS už nedá hovoriť, keďže po zrušení koncesionárskych poplatkov je naviazaná na štátny rozpočet. Verí, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová príde s návrhom, ako spraviť z RTVS štátnu televíziu, ktorá nebude ľudí pozývať na opozičné mítingy. V rozhovore pre Pravdu vyjadril tiež nespokojnosť, že vláda nemá v médiách podporu.

Matúš Šutaj Eštok, Robert Fico, ministerstvo vnútra Čítajte aj Víkendové politické diskusie: O Ficovej vláde, novele Trestného zákona aj zmenách v polícii

Verejnoprávna televízia si neplní svoju úlohu

„Vrcholom je to, čo predvádza slovenská televízia. Predsa nie je možné, aby slovenská televízia propagovala opozičné mítingy a volala ľudí. Z redaktorov sa stala partička aktivistov, to nie sú novinári,“ hovorí v rozhovore Fico s tým, že v RTVS treba urobiť zmeny. „Ja si myslím, že v ére, ktorej sa nachádzame, ľudia typu pána Machaja nemajú čo robiť na čele slovenskej televízie,“ uviedol na margo generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja.

Premiér si počká na to, s akým návrhom príde ministerka kultúry. Do úvahy prichádza rozdelenie RTVS na samostatnú Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, ale aj iné postupy. „Slovenská televízia sa však musí vrátiť na cestu verejnoprávnosti. Dnes je to čisto televízia, ktorá je opozičná, ktorá je protivládna, a to je nevídané, že máte vraj verejnoprávnu televíziu a absolútne si túto úlohu neplní,“ hovorí Fico.

Z novinárov sa stali aktivisti

V rozhovore hovorí aj o tom, že nedôveru ľudí v médiá spôsobujú sami novinári. „Pracovali sme tvrdo na tom, aby sme oslovovali verejnosť aj inou cestou ako cez médiá. Dovolili sme si odignorovať a stále ignorujeme najsilnejšiu komerčnú televíziu a zdá sa nám, že tá miera dôveryhodnosti médií je už pomerne nízka,“ povedal s tým, že neúčasť v hlavných médiách nahrádzajú napríklad prácou v teréne, ako sú aj výjazdové rokovania vlády.

Kritike sa nevyhla ani kvalita mediálnych výstupov. „Dobre viete, že žijem ako súčasť tohto systému už od roku 1992, hoci porovnávať médiá v 90. rokoch s tými dnešnými je nemožné. Kvalita médií bola tisíckrát vyššie, ako to je teraz,“ hovorí Fico. Dôvodom je podľa neho, že sa zmenili najmä novinári, z ktorých sa stali aktivisti, ktorí vládu len kritizujú. „Musíte vedieť, kedy vládu uznať a vedieť kedy udrieť. Nemôžete len udierať. Stretávam sa s veľkým množstvom novinárov, redaktorov, ktorí chodia na tlačové konferencie a správajú sa ako platení aktivisti opozície,“ skonštatoval.

Celý rozhovor s predsedom vlády si môžete pozrieť tu:

Premiér Robert Fico: Naša vláda vie, aké majú ľudia problémy
Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #ľuboš machaj