Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kedy sa rozdelí RTVS na televíziu a rozhlas? Ministerka Šimkovičová zatiaľ návrh stiahla, vysvetľuje dôvody odkladu

Návrh o rozdelení RTVS je agendou predsedu SNS Andreja Danka.

05.02.2024 19:00
rtvs, mlynská dolina Foto:
Sídlo RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (5)

Návrhy zákonov o Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase zatiaľ nie sú súčasťou plánu legislatívnych úloh vlády. Ministerstvo kultúry vysvetlilo, že dôvodom je aktuálne dianie v parlamente, ktoré znemožňuje stihnúť predloženie legislatívnych návrhov v avizovanom období. „Nie je však žiadny problém, aby ministerstvo predložilo návrhy zákonov v inom termíne,“ dodala riaditeľka komunikačného odboru rezortu kultúry Petra Bačinská.

TV Markíza Čítajte aj V Markíze končí známa tvár: Túto moderátorku na obrazovkách po novom neuvidíte

Zákony, ktoré mali sledovať zámer kabinetu v programovom vyhlásení vlády o vytvorení právneho a ekonomického rámca rozdelenia RTVS, malo ministerstvo kultúry predložiť na rokovanie vlády v marci. Pri štvrtkovom (1. 2. 2024) schvaľovaní návrhu legislatívneho plánu vlády však ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) požiadala o vypustenie predmetných úloh na marec.

„Vzhľadom na aktuálne dianie v Národnej rade SR by sa termín nestíhal,“ vysvetlila Bačinská. Zdôraznila zároveň, že rezort bude napĺňať programové vyhlásenie vlády.

Zrada, Čítajte aj Slovákov čaká niečo svetové na Markíze: Obrovská zaujímavosť v novom seriáli

Zmena v zlučovaní fondov

Z legislatívneho plánu takisto vypadol návrh zákona o Fonde na podporu umenia, ktorý pôvodne rátal so zlúčením verejnoprávnych umeleckých podporných fondov ako prostriedkom pre ich efektívnejšiu prevádzku, širší zásah podpornej činnosti a vyššiu kontrolnú právomoc štátu nad hospodárením fondov.

„Zákon o Fonde na podporu umenia nebol zaradený do legislatívneho plánu úloh z dôvodu, že sa vedenie ministerstva kultúry po zvážení všetkých argumentov rozhodlo, že fondy nebude zlučovať,“ dodala Bačinská. Ministerstvo v predchádzajúcich týždňoch tento krok avizovalo, upozornilo zároveň, že i keď k zlúčeniu fondov nepríde, rezort nástojí na ich reforme.

Opozícia chce ministerku odvolať

Opozičné strany PS a SaS medzitým v piatok (2. 2.) podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chceli odvolávať ministerku Šimkovičovú z funkcie. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) mimoriadnu schôdzu nezvolá, pod návrhom je podľa neho len 28 podpisov, pričom potrebných je 30. Ministerka kultúry iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Opozičné strany PS a SaS podajú návrh opäť v utorok (6. 2.). Koalícia za šéfkou rezortu kultúry stojí. „Ministerku by sme aj tak nikdy neodvolali, má suverénne, slovenské, zdravé názory. Taká má byť ministerka kultúry,“ skonštatoval premiér Robert Fico.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #rozdelenie RTVS