Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rozdelí sa RTVS na televíziu a rozhlas? Otázka je stále otvorená, uviedli v diskusii koaliční poslanci

Spravodajská televízia :24 odvysielala špeciálnu diskusiu riaditeľa RTVS s poslancami mediálneho výboru.

17.01.2024 00:00
rtvs, mlynská dolina Foto:
Budova RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
debata (9)

RTVS odvysielala v utorok 16. januára večer na svojej spravodajskej stanici :24 špeciálnu diskusnú reláciu s názvom „Ako ďalej, RTVS?“. Hosťami boli generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a traja poslanci parlamentu z výboru pre kultúru a médiá – Roman Michelko (SNS), Zora Jaurová (PS) a Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Pozvaní boli aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová a predseda Rady RTVS Igor Gallo, ktorí však účasť odmietli. Moderátorka Marta Jančkárová sa spolu so svojimi hosťami venovala téme financovania RTVS a plánu rozdelenia na televíziu a rozhlas.

čas nádejí, Čítajte aj Zrodil sa nový divácky hit! Slovenským obývačkám kraľuje tento nový seriál...

Rozdelenie RTVS na televíziu a rozhlas

Tému zmien vo verejnoprávnom médiu, prípadne otázku jeho rozdelenia nastolil predseda SNS Andrej Danko, ktorý by chcel ešte vo februári predložiť zákon o zmene. „Dohoda o rozdelení RTVS v koalícii zatiaľ nie je,“ uviedol však v diskusii Jarjabek s tým, že on je za rozdelenie, ale najprv sa k téme musí vyjadriť ministerstvo kultúry.

Podľa Michelka by bola cesta aj novelizácia zákona o RTVS a zmena kompetencií Rady RTVS. „Táto legislatíva sa nepripravuje na ‚hulváta‘,“ povedal. Nepredpokladá, že k zmene fungovania dôjde v skrátenom legislatívnom konaní, lebo opozícia v parlamente „robí bezprecedentné obštrukcie“. Cieľom zmien by podľa neho mal byť „nový reset RTVS“.

Eduard Čengel Čítajte aj Ďalšia zmena vo vedení RTVS. V ťažkej finančnej situácii končí kľúčový člen manažmentu

Machaj upozornil, že trendom v celom mediálnom svete je spájanie médií a nie rozdeľovanie. „Stojíme pred zásadným míľnikom, ako bude vyzerať RTVS,“ uviedol a dodal, že podľa prieskumu medzi zamestnancami RTVS by z 960 zamestnancov, ktorí sa prieskumu zúčastnili, bolo len 13 za rozdelenie. To by podľa prepočtov telerozhlasu stálo 30 miliónov eur.

Jaurová dala Machajovi za pravdu v trende spájania médií a dodala, že jej v diskusii chýba ministerka kultúry. "Ja som ju zatiaľ nevidela v žiadnej relácii a keď príde na výbor, veľa sa od nej nedozvieme. Ak si ministerstvo niečo napísalo do PVV, malo by si to vedieť obhájiť,“ dodala.

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Zníženie financovania je destabilizačné, na rozvoj môžeme zabudnúť. Ohrozené sú stanice, seriály, filmy, celá tvorba

Zmena financovania RTVS

Druhou témou diskusie bolo zníženie príspevku zo štátneho rozpočtu. Namiesto pôvodného príspevku vo výške 0,17 percenta z HDP bude RTVS dostávať príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta HDP. Podľa ministerstva financií bude mať telerozhlas rovnaký rozpočet ako tento rok. Zníženie je súčasťou takzvaného konsolidačného balíčka novej vlády, ktorý poslanci schválili na decembrovom zasadnutí parlamentu. Tento krok by mal priniesť štátnemu rozpočtu približne 55 miliónov eur.

Podľa Jarjabka sa chyba stala ešte pred rokom, keď sa zrušili koncesionárske poplatky a nebol nastavený systém, ako sa bude ďalej RTVS financovať. Zároveň vyjadril nespokojnosť s vysielaním telerozhlasu: „Keby Slovenská televízia prestala vysielať, nikto si to ani nevšimne. Všetky atribúty verejnoprávnosti prevzali komerčné televízie. Dostali sme sa do bodu nula.“ Myslí si, že vysielacia štruktúra je neporovnateľná s minulosťou a RTVS predbehli v pôvodnej tvorbe aj športe komerčné televízie.

rádio Čítajte aj Rádio počúva každý deň viac ako polovica Slovákov. Ktorú stanicu si najčastejšie naladia?

Machaj jeho názor označil za ideologický a oponoval, že realita je úplne iná. Televízia dosiahla v poslednom období, najmä počas vianočných sviatkov, najlepšie výsledky za posledných 20 rokov. Vyzdvihol aj konkurencieschop­nosť voči komerčným televíziám v hlavnom vysielacom čase počas štyroch večerov v týždni. K športu uviedol, že licencie išli v roku 2021 o 100 až 200 percent hore, čo bolo finančne neúnosné. „Pôjdem radšej do pôvodnej tvorby, ktorá sa dá reprízovať,“ povedal s tým, že hoci sú športové podujatia divácky atraktívne, záujem sa skončí po ich odvysielaní.

Podľa Michelka „pokles financovania RTVS nie je tak fatálny, aby sa museli rušiť dve stanice“ (spravodajský a športový kanál, pozn. red.). Chcel by však, aby verejnoprávna televízia dávala priestor všetkým relevantným názorom, lebo SNS majú „obrovské výhrady“ od divákov, ktorí sú ich voličmi. Pripomenul, že zrušenie dvoch televíznych programových okruhov od apríla odmietla aj Rada RTVS a Machaj musí na ďalšie zasadnutie predložiť prepracovaný rozpočet.

Machaj oponoval, že RTVS môže mať štyri low-costové stanice, ale to nie je cieľ. „Navrhovaný rozpočet sme schopní ustáť, ale bez nejakého rozvoja,“ dodal. Určitú nádej vidí, že v zákone je „najmenej 0,12 % HDP“ a podarí sa mu vyrokovať viac.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #ľuboš machaj #financovanie RTVS