Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

„Novinárka“ a poslanecká asistentka zároveň? Pre obľúbenkyňu dezinformátorov to nie je žiaden problém

Miriam Šramová je v mediálnom svete známym menom - v posledných rokoch sa totiž výrazne angažuje v prospech dezinfo scény.

24.11.2023 00:00
Mimi Šramová a Tibor Gašpar Foto:
debata (39)

Je novinárka alebo nie je? Miriam Šramová, známejšia ako Mimi Šramová, nie je žiadnym neznámym menom, s obľubou dáva priestor vybraným politikom, ktorým kladie nekritické otázky. Ako informujú Aktuality, najnovšie sa dokonca stala poslaneckou asistentkou poslanca za SNS.

Konkrétne ide o poslanca Ivana Ševčíka, ktorý je členom klubu SNS. Podľa zverejnených informácií si Šramová prilepší o 1500 eur mesačne. Napriek tomu pokračuje v rozhovoroch, ktoré aj naďalej zverejňuje – tvrdí, že nová práca nijako nevstupuje do jej „nezávislosti“. „Zaujatosť či konflikt záujmov nevnímam. Poskytujem platformu na vyjadrenia respondentom. Nemám ani blog, ani publikačnú činnosť, ani analytické komentáre,“ tvrdí Šramová pre AKtuality a dodáva, že len sprostredkúva názory a stanoviská. „Umožňujem mojim respondentom vyjadriť ich názory, ktoré nekomentujem, necenzurujem, nehodnotím,“ tvrdí. Svojich fanúšikov zatiaľ o novej pozícii neinformovala.

fico Čítajte viac Ficov bojkot médií: Oficiálne ukončil kontakt s „nepriateľskými portálmi“ a s televíziou Markíza

Už ako asistentka poslanca pritom natočila podcasty so samotným Ševčíkom, s jeho poslaneckým kolegom Romanom Michelkom (SNS) či s Tiborom Gašparom (Smer). Posledný rozhovor spravila s poslancom za Progresívne Slovensko Jaroslavom Spišiakom.

To, že Šramová si do svojich videí vyberá politikov podľa vlastného uváženia, nie je sám o sebe problém. Problémom však je, že pri bližšej analýze jej videí je viditeľné, že politikom z vybraných strán dáva obrovský a nekritický priestor, pričom voči iným je zas výrazne kritickejšia a ich zastúpenie je oveľa menšie. Jej videá majú desiatky tisíc zhliadnutí.

Šramová publikuje na YouTube pod účtom Rozhovory s Mimi Šramovou, má viac ako 30-tisíc odberateľov. Väčšina jej videí je natočená v NRSR, kde sa však človek nemôže dostať len tak. Pokiaľ nie je zamestnancom NRSR či členom parlamentu alebo asistentom, môže sa do budovy dostať ako návšteva alebo ako novinár, na čo slúži špeciálna novinárska akreditácia. Rovnako aj na tlačové besedy či iné politické udalosti sa v minulosti musela akreditovať ako novinárka. Rovnako aj v niektorých rozhovoroch, kde bolaŠramová ako hostka, ju predstavovali ako novinárku. Mediaklik oslovil NRSR s otázkou, či je Šramová držiteľkou novinárskej akreditácie alebo či v minulosti akreditovaná bola.

fico, blaha, Čítajte viac Blaha sľubuje bojkot štandardných médií: Karma ich dostihne, teší sa známy dezinformačný web

Na jednej strane sa tak Šramová ako novinárka definuje – chodila tak do NRSR, jej výstupy pripomínajú novinárske výstupy – na druhej strane tvrdí, že sa teraz necíti byť v konflikte záujmov a zrejme neplánuje so svojimi rozhovormi prestať.

Obľúbenkyňa dezinfo scény

Šramovej rozhovory s obľubou citujú dezinformačné weby, v ústrety jej vychádzajú aj koaliční poslanci, ktorí jej dávajú rozhovory z akcií, kde iní novinári prístup nemajú. Šramová je aktívna aj na sociálnej sieti Telegram, kde zdieľa aj príspevky dezinfo webov či ruskej ambasády. Šramová sa v minulosti objavila aj v relácii Infovojny, kde bola hostkou.

Šramová svoje moderátorské aktivity financuje aj cez občianske združenie, odkiaľ zbiera financie aj od podporovateľov a od ľudí. V minulosti zverejňovala blogové články na webe denníka SME, kde písala o móde či domácnosti. „Marketingová manažérka, matka a gazdinka, zanietená športovkyňa a fotografka, fanúšička všetkého pekného, dobrého, farebného a pozitívneho,“ písala vtedy vo svojom profile, posledný článok pochádza z roku 2016. Dnes tvrdí, že má blízko k branno-bezpečnostným témam, vyjadrovala sa však aj k možnému konfliktu záujmov novinárky Moniky Tódovej a sudkyne ŠTS Pamely Záleskej – dnes však voči sebe rovnako kritická nie je.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Miriam Šramová