Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Za rozdelením RTVS je dosadenie "našich" ľudí a slúženie SNS a Dankovi, hovorí politológ

Podľa PVV by rozdelenie RTVS malo posilniť jej verejnoprávnosť.

18.11.2023 06:00
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko
debata (50)

Kabinet Roberta Fica v programovom vyhlásení vlády (PVV) deklaruje rozdelenie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé inštitúcie – Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo). Do jednej inštitúcie boli spojené pred 12 rokmi.

„Verejnoprávne médiá musia zabezpečovať nezávislú a objektívnu žurnalistiku. Zároveň musia podporovať kvalitnú pôvodnú slovenskú televíznu a rozhlasovú tvorbu. Za týmto účelom vláda presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia RTVS na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, prípadne zváži iné riešenie ako posilniť verejnoprávnosť RTVS,“ uvádza sa v PVV v časti venovanej kultúrnej politike.

igor matovič Čítajte aj Novinárov v parlamente čakajú obmedzenia: Na vine je Matovič, tvrdí Pellegrini

Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) by malo byť rozdelenie verejnoprávnej inštitúcie len jednou z možných variant. Opozícia v rozdelení žiadny prínos nevidí. RTVS upozorňuje, že rozdelenie nie je také jednoduché, ako si vláda myslí a stálo by niekoľko desiatok miliónov eur.

Predseda SNS Andrej Danko sa v politickej relácii O 5 minút 12 vyjadril, že riešenie ešte nie je isté a on osobne by bol zástancom štátnej televízie. Nepáči sa mu tiež, že RTVS má zákonom obmedzené množstvo reklamy vo vysielaní, čo podľa jeho slov zvýhodňuje komerčné televízie. Konkrétne argumenty pre rozdelenie RTVS však v diskusii s moderátorkou Marou Jančkárovou neuviedol. Hovoril o „snahe spraviť v RTVS poriadok“ a „odstaviť tých, ktorí sú prisatí na RTVS“.

20200716 rtvs 003714948 Čítajte viac Stálo by to niekoľko desiatok miliónov eur, reaguje RTVS na zámer vlády rozdeliť inštitúciu na televíziu a rozhlas

Opýtali sme politológa Jozefa Lenča, ako vníma zámer vlády rozdeliť RTVS a aký prínos by opätovné rozdelenie malo mať.

Ako vnímate tento zámer?

Zámer posilniť a skvalitniť pôvodnú tvorbu či podporovať nezávislú žurnalistiku vnímam vo všeobecnosti pozitívne. Takto formulovaný zámer je dobrý a prínosný pre verejnosť. To by však malo byť realizované bez postranných úmyslov, čo neplatí pre SNS a ňou vedené ministerstvo kultúry. Andrej Danko pred voľbami hovoril o tom, že RTVS by im – ich vláde a ich strane – mala slúžiť, čo je na míle vzdialené od nezávislosti. A tiež platí, že neexistuje logická kauzalita medzi rozdelením RTVS a zvýšením kvality tvorby a žurnalistiky. Jediné, čo to prinesie budú zvýšené prevádzkové náklady a tak opätovné navýšenie investičného (aj v rovine tvorby) dlhu rozhlasu a televízie.

Aký dôvod v tom vidíte? Prečo prišiel tento návrh na stôl?

Keď sa mení štatút a forma inštitúcie, sprevádzané je to vždy zmenou vedenia, respektíve vytvorením nového vedenia jednej alebo viacerých inštitúcií. Z tohto dôvodu za týmito krokmi možno vidieť najmä snahu o ovládnutie rozhlasu a televízie cez dosadenie „našich“ ľudí.

Aký význam by to malo pre vládnu koalíciu?

Posilnenie nezávislosti a kvality práce redaktoriek a redaktorov, resp. zvýšenie kvality vlastnej tvorby by nemalo žiaden význam pre súčasnú politickú „garnitúru“ aj preto možno predpokladať, že ich skutočný politický cieľ je bude pravdepodobne niekde inde.

Kuffa Čítajte aj Kuffa podráždil kňazov aj kresťanskú televíziu: Chce Ježiša Krista za kráľa Slovenska, jeho prejav vystrihli

K zlúčenie STV a SRo do jednej inštitúcie došlo pred 12 rokmi. Koncom roku 2010 ho presadila vtedajšia vláda, ktorú tvorila štvorkoalícia SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a KDH. Právnu normu vtedy okrem koaličných poslancov podporili aj šiesti členovia SNS. Poslanecký klub Smeru-SD hlasoval proti. RTVS následne vznikla 1. januára 2011, prvou generálnou riaditeľkou bola Miloslava Zemková, ktorá dovtedy bola na čele Slovenského rozhlasu.

RTVS je od leta financovaná kompletne príspevkom zo štátneho rozpočtu. Zrušenie koncesionárskych poplatkov presadila pre koncom minulého roka strana SaS.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Andrej Danko #PVV #Jozef Lenč #rozdelenie RTVS