Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kuffa podráždil kňazov aj kresťanskú televíziu: Chce Ježiša Krista za kráľa Slovenska, jeho prejav vystrihli

Kuffa prišiel s bizarným návrhom, ktorý doplnil o historické nezmysly.

16.11.2023 10:40
Kuffa Foto: ,
Štefan Kuffa
debata (5)

Bizarnosti z dielne ministerstva kultúry, respektíve od jej zástupcov, nemajú konca. Nový štátny tajomník ministerstva kultúry Štefan Kuffa včera počas úvodnej omše Trnavskej novény dostal slovo a svojich asi 10 minút využil na maximum. Navrhol napríklad, aby sa Ježiš Kristus stal kráľom Slovenska, hovoril o gender ideológií a povedal aj pár historických nezmyslov. „Za ministerstvo kultúry dávame prísľub…, že budeme tí, ktorí budú iniciovať, aby (sa) čo najskôr dosiahlo to, aby Kristus Kráľ bol intronizovaný a stal sa kráľom Slovenska,“ vyhlásil Kuffa.

Niektorí prítomní kňazi sa na jeho slovách zabávali, iní boli zhrození a jeden dokonca odišiel. Od Kuffových slov sa neskôr dištancovala aj KBS (Konferencia biskupov Slovenska). „Konferencia biskupov Slovenska sa dištancuje od slov, ktoré zazneli v prejave zástupcu Ministerstva kultúry počas Trnavskej novény, ktorú každoročne pripravuje Trnavská arcidiecéza,“ uviedla KBS na svojom webe.

Slovak Telekom vianočná reklama Čítajte viac Slovákov dokáže rozdeliť aj neškodná vianočná reklama: Spermie a slipy spustili petíciu

Okrem bizarného návrhu Kuffa v prejave hovoríl historické nezmysly. Pomýlil si napríklad slovenčinu so staroslovienčinou – tvrdil, že slovenčina sa stala štvrtým liturgickým jazykom, pričom v tom čase (v 9. storočí) ani neexistovala.

Omšu naživo vysielala televízia Lux, ktorá neskôr záznam stiahla zo svojho Facebooku ale aj z archívu – pričom v archíve sa záznam neskôr opäť objavil, avšak Kuffov príhovor bol vystrihnutý.

Politika do kostola nepatrí

Ako informoval denník Postoj, Kuffa v rámci úvodnej omše Trnavskej novény celebrovanej apoštolským nunciom na Slovensku Nicolom Girasolim, dostal slovo od trnavského dekana Jozefa Galloviča, čo schválil i arcibiskup Ján Orosch. Štátny tajomník rezortu kultúry pri tejto príležitosti za ministerstvo verejne prisľúbil, že budú iniciovať intronizáciu Krista za kráľa Slovenska.

Obrátil sa i na prítomných biskupov a poprosil ich o zasvätenie Slovenska Kristovi Kráľovi, a to za prítomnosti celej vlády i všetkých biskupov. V rámci jedenásťminútového príhovoru prisľúbil napríklad i zastavenie gender ideológie, píše o tom SITA.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK Šimkovičová BAX Čítajte viac Strašidelná rétorika Šimkovičovej: Slovenská a žiadna iná. Nebudeme tolerovať miešanie iných kultúr

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa od Kuffových slov dištancovala. V stanovisku, ktoré zverejnila na svojej webstránke uviedla, že chrám je miestom modlitby a nemal by v ňom byť priestor na apely rozdeľujúce veriacich. KBS tiež rozumie, že miešanie politickej agendy a duchovného slova vyvoláva nevôľu a negatívne reakcie. „Prajeme si, aby sa aj naďalej mohli veriaci schádzať na modlitbu pred obrazom Bohorodičky v Trnave i na iných miestach a s pokojom čerpať posilu do svojho života," uzavreli biskupi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KBS #Marián Kuffa