Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Strašidelná rétorika Šimkovičovej: Slovenská a žiadna iná. Nebudeme tolerovať miešanie iných kultúr

Fico a Šimkovičová naznačujú, že slovenskú kultúru treba očistiť od cudzích vplyvov a sústrediť sa len na slovenské prvky.

06.11.2023 14:25
SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK... Foto:
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas brífingu po spoločnom stretnutí na rezorte kultúry v Bratislave 6. novembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák
debata (37)

Kam bude smerovať slovenská kultúra? Na dnešnej tlačovej besede to naznačila ministerka kultúry Martina Šimkovičová a premiér Robert Fico.

Obaja sa zhodli, že Ministerstvo kultúry (MK) SR sa musí vrátiť k duchu a posilňovaniu kultúrnych tradícií a dedičstva slovenského národa. Naznačujú, že slovenskú kultúru treba očistiť od cudzích vplyvov a sústrediť sa len na slovenské prvky. „Kultúra slovenského ľudu má byť slovenská. Slovenská a žiadna iná,“ hovorila Šimkovičová. „Tolerujeme iné národné kultúry, ale naša kultúra nie je zmiešavanie iných kultúr.“

Fico uviedol do úradu ministerku kultúry Šimkovičovú
Video
Zdroj: TASR

Fico označil ministerstvo kultúry za mimoriadne dôležité pre Slovensko. V tejto súvislosti ministerku požiadal, aby rezort pod jej vedením venoval výraznú pozornosť zviditeľňovaniu odkazov najvýznamnejších míľnikov, udalostí i osobností v histórii Slovákov. „Prosím, venujte pozornosť veľkomoravskej i cyrilometodskej tradícii, meruôsmym rokom, významným slovenským dejateľom. Nezabúdajte na také výrazné udalosti a dátumy, ako bol napríklad 17. júl a Deň prijatia deklarácie o zvrchovanosti SR,“ požiadal.

Wanda Hrycová a Ján Gordulič Čítajte viac Šimkovičová ako ministerka? Budú to premrhané roky, SNS nemá schopných ľudí, reaguje kultúrna obec

Fico chce zmenu

Od Šimkovičovej očakáva, že filozofia rezortu bude úplne iná ako v predchádzajúcich troch rokoch a rezort sa vráti k „duchu slovenského národa“. Najbližší tím, ktorý si nová ministerka vybrala, dodáva Ficovi vieru, že sa táto vízia podarí naplniť, píše TASR.

„Toto ministerstvo, hoci je menšie a bude musieť reagovať v zložitých finančných podmienkach, môže pre Slovensko urobiť viac ako viaceré iné ministerstvá spolu,“ skonštatoval premiér. Pripustil zároveň, že niektoré otázky týkajúce sa oblasti kultúry čaká pomerne náročná diskusia – za jednu z takýchto tém onačil verejnoprávne poslanie RTVS.

Národ na prvom mieste

Šimkovičová potvrdila zhodu vo vízii o činnosti ministerstva, aj ona pokladá za základ upriamenie sa na národnú kultúru a jej tradície pri rešpektovaní kultúr iných národov. „Rešpekt voči iným kultúram neznamená ich zmiešavanie s tou slovenskou. Ak máme byť uznaní ako národ s vlastnou kultúrou, postavme do popredia našich dejateľov, naše tradície, naše dejiny,“ zdôraznila ministerka. Verí, že rezort prispeje aj k zmierňovaniu polarizácie spoločnosti, za dôležité považuje dosiahnuť principiálnu zhodu, ktorá bude rešpektovať rozdielnosť názorov.

Martina Šimkovičová / Andrej Danko / Čítajte viac "Ja, ministerka kultúry", je Slovákom na srandu. Vtipy o Šimkovičovej obleteli internety

Začínala v Sme rodina

Martina Šimkovičová bola dlhoročná moderátorka televízie Markíza, najskôr moderovala športové spravodajstvo a neskôr večerné spravodajstvo. Do parlamentu sa prvýkrát dostala v roku 2016 na kandidátke strany Sme rodina. Počas posledného volebného obdobia v NRSR nebola.

Televízia s moderátorkou ukončila služobný pomer po tom, čo šírila hoaxy ohľadom migrantov. Dnes je tvárou slovenskej dezinformačnej TV Slovan. Ako moderátorka tam pravidlne pozýva a spovedá ľudí z extrémistického spektra.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová