Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Denník Štandard má problém: Šíri bludy, propagandu, dezinformácie, hovoria konšpirátori.sk

Denník Štandard podľa portálu Konšpirátori.sk obsahuje niektoré klamlivé vyjadrenia a môže mať problematický obsah.

07.11.2023 10:51
Snimka obrazovky, štandard Foto:
debata (26)

Denník Štandard, ktorý vznikol len nedávno, sa zaradil na zoznam porzálu Konšpirátori.sk. Znamená to, že jeho obsah môže byť problematický, odborníkom sa podarilo nájsť aj vyslovené klamstvá. Cieľom portálu je informovať verejnosť o portáloch, ktoré môžu zavádzať či klamať a chrániť tiež inzerentov pred predajom inzercie takýmto portálom.

„Je iba na vás, či s naším zoznamom súhlasíte a či ho budete využívať. Zoznam webov bol zostavený členmi komisie, na základe odborného posúdenia webov podľa jasne stanovených kritérií. Členovia komisie vykonávajú túto činnosť dobrovoľne na základe svojho presvedčenia o jej celospoločenskej užitočnosti,“ píše portál.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MK Šimkovičová BAX Čítajte viac Strašidelná rétorika Šimkovičovej: Slovenská a žiadna iná. Nebudeme tolerovať miešanie iných kultúr

Najnovšie sa na zozname objavil portál Štandard, ktorý začal pred pár mesiacmi pomerne rýchlo rásť. Stránka sama seba definuje ako konzervatívne médium, ktoré má byť na mediálnom trhu protiváhou. Konšpirátori.sk však našli niekoľko problémov, ktoré podrobne zdôvodnili.

Za vznikom portálu Štandard stojí bývalý redaktor .týždňa a Postoja Jaroslav Daniška a televízny producent a režisér Peter Núñez. Daniška pôsobí ako šéfredaktor, Núñez je akcionárom a predsedom predstavenstva denníka.

Aké sú dôvody?

„Stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov,“ píšu Konšpirátori.sk. Upozorňujú aj na ďalšie závažné problémy.

„Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie,“ vysvetľujú.

respekt a Denník N Čítajte viac Denník N je novým spolumajiteľom známeho českého časopisu Respekt, majú veľké plány

Internetový denník Štandard je pomerne mladé médium, vychádza od novembra 2020. Pri jeho vzniku v úvodníku napísal šéfredaktor Jaroslav Daniška, že „Štandard chce vyvážiť mediálny priestor, ktorý dnes neodzrkadľuje politickú a spoločenskú realitu na Slovensku. Novinári z hlavných médií čoraz otvorenejšie sympatizujú s progresívne-liberálnymi stranami a politikmi, čo vytvára nerovnováhu, ktorá je v pluralitnej spoločnosti neprirodzená a škodí politike, spoločnosti aj samej novinárčine.“ Štandard sa „hlási k hodnotám slobody, otvorenosti, vlastenectva a hľadania pravdy.“

Manipulujú emóciami

Na svojom webe má denník prehľadne zverejnené mená a fotografie členov redakcie, vedenia, dozornej rady, ako aj akcionárov, čo je typické aj pre dôveryhodné média. Uvádza tiež, že ich „redakčná práca sa riadi novinárskymi smernicami“ a na svojom webe uverejnili aj Preambulu žurnalistiky Štandardu. To všetko hrá. v ich prospech, oceňujú to aj Konšpirátori.sk.

Portál sa profiluje ako konzervatívny web. Pod zámienkou „vyvažovania silného postavenia liberálnych denníkov a portálov“ však niektoré články normalizujú myšlienky a postavy európskej a svetovej krajnej pravice a môžu byť pre čitateľa zavádzajúce a emocionálne manipulatívne, informuje portál Konšpirátori.sk. Medzi členmi redakcie sú mená známe z „alternatívnej“ scé­ny.

Nový čas Čítajte viac Predaj Nového Času preverí Protimonopolný úrad: Skúma, či boli dodržané všetky pravidlá

„Denník Štandard sa prezentuje ako konzervatívny a má viacero znakov, ktoré sú štandardom v médiách s dôveryhodným obsahom – napríklad zverejňovanie mien autorov textov či transparentný prehľad akcionárov,“ uvádzajú Konšpirátori.sk.

„Vo svojich textoch však emocionálne manipuluje a selektívne informuje o migrácii, LGBTI+ ľuďoch, sústreďuje sa na správy a komentáre, ktoré majú vykresliť údajný úpadok a ohrozenie Západu v jeho etnickej, kultúrnej, náboženskej a ideologickej podobe a normalizuje a prináša do verejného diskurzu osobnosti a naratívy krajnej pravice,“ píšu. Podrobnejší rozbor problamatického obsahu nájdete na ich webe.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #štandard #konšpirátori.sk