Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Denník N je novým spolumajiteľom známeho českého časopisu Respekt, majú veľké plány

Denník N sa od novembra stal menšinovým vlastníkom českého časopisu Respekt.

02.11.2023 08:32
respekt a Denník N Foto:
debata (3)

Denník N sa rozhodol stať menšinovým investorom českého časopisu Respekt. Známy politicko-spoločenský týždenník vznikol ešte v roku 1989 z pôvodne samizdatových časopisov. O investícii píše samotný Denník N.

„Je pre nás cťou, že sa môžeme stať súčasťou príbehu jedného z najkvalitnejších českých médií. Veríme, že táto spolupráca môže byť prínosná nielen pre Respekt a české a slovenské N-ko, ale pre celý mediálny trh v oboch našich krajinách,“ povedal Lukáš Fila, riaditeľ spoločnosti N Press.

fico, blaha, Čítajte viac Blaha sľubuje bojkot štandardných médií: Karma ich dostihne, teší sa známy dezinformačný web

Možnosť stať sa investorom v Respekte im ponúkol samotný český časopis, respektíve jeho šéfredaktor Erik Tabery. „Mám radosť, že Denník N zareagoval pozitívne na moju ponuku vstúpiť do Respektu. Považujem ho za jedno z najlepších stredoeurópskych médií. Disponuje výborným know-how na pôsobenie v digitálnom svete a to chceme využiť. Respekt, bohužiaľ, nemohol v posledných rokoch dostatočne reagovať na vývoj vo svete digitálnych médií,“ vraví šéfredaktor Respektu Tabery.

Respekt sa chcel osamostatniť

Slovenský Denník N a firma Independent Press, spoločne vydávajúci český Deník N, slovenská spoločnosť Aegis Holding a redaktori týždenníka Respekt založili novú firmu Respekt Media. Má se mimo iné zaoberať vydavateľskou činnosťou, predejom reklamy či usporiadavaním kultúrnych akcií. Vyplývá to z informacií v Zbierke listín, na které upozornil server Mediaguru, píše ČTK.

Doteraz časopis vlastnil český podnikateľ Zdeněk Bakala. Ten podniká vo viacerých oblastiach od ťažobného priemyslu po energetiku. Časopis bol takmer 15 rokov súčasťou vydavateľstva Economia, pod to patrí napríklad aj denník Hospodářské noviny či spravodajský web Aktuálně.cz.

súd, kladivko, zákon Čítajte viac Konšpiračný web pohorel na súde: Ich "dobrá povesť" poškodená nebola

Z celkového základného kapitálu dva miliony českých korún držia po štvrtinových podieloch Denník N, Independent Press a Aegis Holding, spojený s bratislavským vydavateľstvom Kalligram. Zvyšnú štvrtinu akcií si rozdelilo tridsať redaktorov a zamestnancov Respektu na čele so šéfredaktorom Erikom Taberym.

Tabery je šéfredaktorom od roku 2009, predtým redakciu riadil Martin M. Šimečka. Respekt má v súčasnosti 22-tisíc predplatiteľov a to dokopy v printovej aj digitálnej verzii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rešpekt #denník n