Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hackeri získali miliardy hesiel. Môžu byť medzi nimi aj vaše

Spoločnosť DarkBeam je zodpovedná za únik miliárd kombinácií hesiel a e-mailových adries.

14.10.2023 14:00
phishing, hacker, kyberzločin, heslá,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata (5)

Hackerom sa podarilo získať miliardy kombinácií hesiel a e-mailových adries. Upozornil na to portál TechReport, ktorý tvrdí, že za únik je zodpovedná spoločnosť DarkBeam, ktorá sa zaoberá ochranou pred digitálnymi rizikami. Dokopy ide až o 3,8 miliardy záznamov.

Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza, armáda, vojaci, Hamas, Čítajte viac Polícia varuje Slovákov: Kolujú dezinformácie o útoku na Izrael, dajte si pozor

Únik je považovaný za masívny, hoci bol odhalený pomerne rýchlo. Stále však znamená ohrozenie pre milióny ľudí, ktorých dáta majú v rukách hackeri. Vďaka údajom, ktoré môžu mať k dispozícii, je teoreticky možné vytvárať sofistikované podvody.

V takýchto správach sa podvodníci často vydávajú za dôveryhodných jednotlivcov alebo organizácie. To uľahčuje oklamanie obetí, aby prezradili citlivé údaje, ako sú finančné informácie alebo prihlasovacie ú­daje.

Ako by malo vyzerať ideálne heslo?

  • Odborníci odporúčajú heslo pravidelne meniť
  • Pre každú službu by ste mali mať unikátne heslo
  • Heslá je potrebné dobre a bezpečne uschovať
  • Heslo by malo byť čo najdlhšie, obsahovať veľké aj malé písmená a špeciálne znaky
  • Prihlasovať by ste sa mali len z dôveryhodných zariadení
Ďapalovce / Zemetrasenie / Čítajte viac Americká spoločnosť, ktorá ovláda počasie, spôsobila zemetrasenie na Slovensku. Tento šialený hoax koluje Slovenskom

Medzi najčastejšie používané heslá patria jednoduché číselné kombinácie, napríklad za poslednú dekádu bolo úplne najpoužívanejšie heslo 123456, druhé najčastejšie bolo 123456789 a top 3 uzatváralo heslo Abc123. Zlým nápadom je tiež pužitie dátumu narodenia alebo adresy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hackerský útok #najhoršie heslá #heslá