Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Polícia varuje Slovákov: Kolujú dezinformácie o útoku na Izrael, dajte si pozor

Polícia varuje Slovákov, aby nenaleteli dezinformáciám o konflikte Izraelu a Palestíny.

13.10.2023 10:00
Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza,... Foto: ,
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa smerom k Pásmu Gazy, Izrael, 11. októbra 2023.
debata (12)

Minulú sobotu sa izraelčania zobudili do hrozného rána, na ich krajinu zaútočila palestínska skupina Hamas. Na oboch stranách sú už teraz tisíce obetí a zranených.

Prakticky okamžite začali svetom aj Slovenskom kolovať rôzne dezinformácie. Množstvo ich kolovalo na sociálnej sieti X, predtým zvanej Twitter. The Washington Post poukázal na fakt, že samotný majiteľ tejto sociálnej siete Elon Musk odporúčal sledovať účty, ktoré sú známe šírením propagandy, dezinformácií a lží.

zamocka terorizmus Čítajte viac Rok po teroristickom útoku na Zámockej: Vrah bol obeťou spravodajských hier, tvrdili dezinformátori

Na sociálnej sieti WhatsApp zase kolovali správy, že Židia budú obeťami kybernetických útokov. Podľa spoločnosti sa však tieto varovania nezakladali na pravde.

Vládny špeciál priviezol prvých ľudí z Izraela Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vládny špeciál priviezol na bratislavské...

Polícia SR na sociálnej sieti Facebook varuje Slovákov, aby neneleteli falošným správam. „Dezinformátori sú ochotní a schopní zneužiť vo svoj prospech akúkoľvek tému, aj v prípade, že nemá nič spoločné so Slovenskou republikou. Platí to aj pre dlhotrvajúci konflikt medzi Izraelom a Palestínou, ktorý opäť vyeskaloval uplynulé dni,“ píše polícia.

dôchodkyne, seniori, matka, dcéra, dôchodkyňa Čítajte viac Seniori sú náchylní naletieť podvodníkom. Polícia varuje príbuzných a odporúča razantnú zmenu

„Lokálni importéri hoaxov majú niekoľko úloh – vyvolať informačný chaos, vystrašiť verejnosť a využiť tému ako celok v prospech Ruskej federácie, ktorá zatiaľ nie je podľa zverejnených správ žiadnym spôsobom priamo zapojená do konfliktu, ale môže sledovať svoje osobité záujmy,“ vysvetľuje polícia. Zdôrazňujú, že dezinformácie o uvedenej téme majú potenciál vyvolávať nenávisť voči jednej či druhej strane s dôrazom na jej náboženskú vieru a etnikum.

Odborníci dlhodobo upozorňujú, že vyvolávanie nenávisti je tiež jednou z úloh tvorcov dezinformácií. Je niekoľko spôsobov, ako rozpoznať dezinformácie. V prvom rade je potrebné overovať si zdroj a jeho dôveryhodnosť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #dezinformačné weby #izraelsko - palestínsky konflikt #Hoaxy a podvody