Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seniori sú náchylní naletieť podvodníkom. Polícia varuje príbuzných a odporúča razantnú zmenu

Bezpečnosť seniorov často závisí na tom, či naletia podvodníkom alebo dezinformátorom.

10.10.2023 10:40
dôchodkyne, seniori, matka, dcéra, dôchodkyňa Foto:
Seniori sú náchylní naletieť podvodníkom.
debata (1)

Polícia upozorňuje ľudí, aby sa zamerali na bezpečnosť svojich starších príbuzných. Seniori sú totiž často obeťami podvodníkov a to nielen v bežnom živote, ale aj na internete alebo pri podvodných SMS.

„Aj pri ochrane starých rodičov je nevyhnutná intenzívna komunikácia príbuzných, blízkych, ktorým starší ľudia dôverujú,“ píše polícia v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

predvolebná kampaň, Marian Kotleba, bilbord Čítajte viac Kotlebovými predvolebnými bilbordami sa zaoberá NAKA. Právnik upozorňuje na vysokú trestnú sadzbu

„Aj postrádanie vnukov, vnučiek a iných rodinných príslušníkov, nedostatočný kontakt môže viesť osamelého seniora k obave, že sa jeho blízkym príbuzným niečo nekalé stalo a na záchranu potrebujú jeho finančnú pomoc,“ upozorňuje polícia.

Polícia tak naznačuje, že príbuzní by mali zlepšiť komunikáciu so svojimi staršími príbuznými, viac im vysvetľovať tému podvodov ale aj hoaxov.

Polícia pripomína, že pokračuje v preventívnom projekte „Seniori, zbystrite pozornosť!“ V spolupráci so Slovenskou poštou od decembra 2022 vo všetkých častiach Slovenska postupne preventisti navštevujú seniorov, aby upozorňovali na nekalé praktiky.

Komunikácia je najdôležitejšia

Odborníci aj polícia zdôrazňujú najmä potrebu komunikácie medzi príbuznými a seniormi. So staršími príbuznými treba pravidelne hovoriť o podvodoch, ktoré Slovenskom pravidelne kolujú. V minulosti to boli napríklad podvodní elektrikári, ktorí prišli k človeku domov a peniaze mu ukradli.

Superbrands, Marek Hamšík Čítajte viac Osobnosťou roka sa stal Marek Hamšík, ocenenie Superbrands získala aj TV JOJ

Neskôr podvodníci seniorom volali a predstierali, že sú ich príbuzní a chceli od nich peniaze. V súčasnosti Slovákom prichádzajú napríklad linky v SMS správach, na ktoré si majú ľudia kliknúť a prevziať si tak zásielku, ktorá však nie je skutočná.

Seniori čoraz viac času trávia ja na sociálnych sieťach, najmä na Facebooku. Okrem toho, že sú náchylní hoaxom uveriť, štúdia vedcov z Princetonu v roku 2019 ukázala, že patria aj medzi najväčších šíriteľov dezinformácií. Ľudia nad 65 rokov zdieľajú takmer 7-krát viac dezinformácií, ako ostatní dospelí.

River Park Čítajte viac Hlavné mesto odkleplo pokračovanie River Parku. Namiesto planetária na nábreží pri Dunaji pribudne...

Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ešte minulý rok upozornilo, že veľké množstvo seniorov nepozná význam slova dezinformácia alebo hoax, taktiež nevedia rozlišovať dôveryhodnosť médií. Prieskum pre štát uskutočnila firma CallQuest.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #seniori a internet #Hoaxy a podvody