Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kotlebovými predvolebnými bilbordami sa zaoberá NAKA. Právnik upozorňuje na vysokú trestnú sadzbu

Mimovládne organizácie už pred letom žiadali prokuratúru, aby sa spornou reklamou zaoberala.

05.10.2023 15:00
debata (2)
Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej... Foto: IĽP
predvolebná kampaň, bilbord, marian Kotleba Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej kampani.

Generálna prokuratúra postúpila kauzu bilbordov strany Kotleba-ĽSNS Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Na spornú reklamu upozornila ešte v júni v trestnom oznámení mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP). Na bilbordoch na rôznych miestach Slovenska sa totiž objavili reklamné nosiče s tvárou Mariána Kotlebu a textom „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“.

smer, fico Čítajte aj Volebná realita sa líši od prieskumov. Ktoré agentúry najpresnejšie odhadli víťazov volieb?

„Môžem potvrdiť, že NAKA nás kontaktovala a požiadala o súčinnosť, ktorú samozrejme poskytneme. Oceňujeme, že Generálna prokuratúra SR súhlasila s našou interpretáciou, že takáto komunikácia môže byť protizákonná. Zároveň ďakujem všetkým viac ako 15-tisíc ľuďom, ktorí podpísali našu petíciu za odstránenie týchto reklám. Dnešným dňom sme ju zastavili. Bilbordy už boli odstránené a kompetentné orgány konajú,“ uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Organizácia uviedla, že reklamné heslo ĽSNS považuje za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov. Reklama navodzuje dojem, že sa jedná o výrok Mariána Kotlebu, nakoľko je umiestnený pri jeho tvári. „Kotleba je známy ako fanúšik Slovenského štátu, a tak je oprávnené to považovať aj za hrozbu fyzickej likvidácie, tak, ako sa to dialo v tomto období,“ uviedol Weisenbacher.

online, internet Čítajte aj Nové meranie webov otriaslo rebríčkom návštevnosti. Dlhodobý líder sa opäť vrátil na prvú priečku

„Sporné reklamné nosiče podľa nášho názoru porušujú paragraf 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovanie k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Je veľmi smutné, že firma, ktorá nosiče prenajíma, povolila ich vyvesenie, a za uváženie stojí aj možnosť, či sa nepodieľala na tomto podnecovaní vzhľadom na to, že sme ich opakovane na vec upozorňovali. Trestná sadzba môže byť v tomto prípade až 6 rokov odňatia slobody,“ uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták.

Strana Kotlebovci-ĽSNS vznikla v roku 2010 premenovaním Strany priateľov vína. V predčasných parlamentných voľbách 2023 získala 0,84 % hlasov. Mimovládne organizácie aj právni experti opakovane navrhovali, aby bola rozpustená, nakoľko svojím programom, stanovami a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #predvolebná kampaň #predčasné voľby 2023